سفر کردن یکی از فعالیت هایی است که طرفداران بسیاری دارد و تقریبا همه افراد برای حداقل یک بار که شده این فعالیت لذت بخش را انجام داده اند. سفر کردن انواع مختلفی دارد و افراد با به دلایل و شرایط مختلف سفر می کنند. یکی از دلایل سفر که باعث شده نوعی به خصوصی از سفر به وجود بیاید دیدار از آثار تاریخی است. در این نوع سفر افراد به قصد بازدید از آثار تاریخی سفر خود را آغاز می کنند. کشور ایران که سرزمینی کهن و قدیمی به شمار می آید جزء اولین مقاصد سفر تاریخی است. زیرا ایران در جای جای و شهرها و روستاهای خود آثار تاریخی بسیاری نهفته دارد. برخی از این آثار تاریخی شهرت جهانی دارند و برخی دیگر شناخته شده نیستند. نکته ای که در مورد ایران قابل تأمل است این است که شما در بسیاری از مناطق ایران می توانید نمونه ای از این آثار تاریخی را بیابید حتی در کوچک ترین شهرها و روستاها. یکی از شهرستان هایی که در ایران، آثار تاریخی بسیاری را در خود جای داده شهرستان راور در استان کرمان است. در این شهرستان شما می توانید انواع مختلفی از آثار تاریخی را ببنید که با دیدار از آنها می توانید به بخشی از فرهنگ گذشته ایران آشنا شوید. یکی از این آثار تاریخی کاروانسرای چاه کوران است.

معرفی کاروانسرای چاه کوران

معرفی کاروانسرای چاه کوران

در مجله مستر بلیط سعی کرده ایم در مورد آثار تاریخی شهرهای مختلف ایران اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم، در این بخش از نیز در مورد کاروانسرای چاه کوران برای شما صحبت می کنیم. كاروانسرا ها، مهمان خانه های بين راهی كشور ايران در طی قرون متمادی گذشته بوده و سابقه آن به دوره هخامنشی می رسد؛ به دليل خشكی نسبی آب و هوا در بخش عمده ای از كشور ايران و دور بودن شهر ها و آبادی ها از يكديگر، وجود نقاطی جهت استراحت و تهيه آذوقه در بين راه، ضروری بوده و بدون وجود اين ايستگاه ها، طی طريق و ارتباط بين مناطق مختلف كشور غير ممكن بوده است. کاروانسرای چاه کوران که در قسمت مرکزی ایران و در ناحیه ای گرم و خشک قرار دارد از جمله این کاروانسرا است. این کاروانسرا در شهرستان راور و در مسیر جاده خراسان قرار گرفته و بانی آن سید هدایت الله سیرجانی است. در مورد وجه تسمیه این بنا گفته می شود در گذشته در این منطقه تعدادی از مردم به دست نادرشاه افشار کور شده اند به همین خاطر نام این محل را چاه کوران گذاشته اند. این اثر در تاریخ ۲۸ دی ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۲۹۴۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.احتمال می دهند که این کاروانسرا در زمان قاجاریه بنا نهاده شده است. این کاروانسرا به حدی بزرگ بود که می توانست به طور همزمان چند کاروان را در خود جای دهد.

معماری کاروانسرای چاه کوران

معماری کاروانسرای چاه کوران

معماری كاروانسرا های ايران، مانند ساير بناها، تابع شيوه، سنت و سبك رايج زمان بوده است. عناصر تشکیل دهنده بنای کاروانسراها شامل ورودی، هشتی، تقسیمات داخلی هشتی، محور اصلی ورود به حیاط مرکزی، اتاق ها و غرفه ها، استبل ها و محل نگهداری چهارپایان، کریدورها، ملحقات و اتصال گوشه ها، نماها و تزیینات ورودی و برخی بناهای الحاقی مانند آب انبارها، بازار، برج دیده بانی می شوند.  کاروانسرای چاه کوران نیز از این قاعده پیروی می کند و اکثر قسمت هایی که در بالا به آنها اشاره شده است را در خود دارد. پلان این بنا به صورت مربعی است و در چهار گوشه آن چهار برج دیده بانی نیز دیده می شود. هر ضلع این کاروانسرا 32 متر طول دارد و مساحت آن برابر با 1024 متر مربع است. برای ورود به کاروانسرا در ابتدا باید از یک هشتی که دو حجره در دو طرفش قرار دارد عبور کنید تا به حیاط برسید. حیاط آن به صورت مرکزی است و دیگر بخش های کاروانسرا دور تا دور آن قرار دارند. حجره های در اطراف آن قرار دارد که هر یک آنها دارای ایوانی کوچک با طاق جناغی هستند. در پشت حجره ها راهرویی قرار دارد مخصوص نگهداری از حیوانات بوده است. سقف این بنا به صورت گنبدی ساخته شده که در ساختمان های  منطقه های کویری مرسوم است. تزئینات این ساختمان شامل آجر کاری های خفته راسته می شود. در چهار گوشه حیاط پلکان هایی قرار دارد که از طریق آنها پشت راه است. در گذشته در وسط حیاط چاه آب شوری قرار داشت که برای حیوانات از آن استفاده می کردند و قتاتی که آب شیرین داشت نیز در بیرون از کاروانسرا بود ولی اکنون تنها آثاری از مخروبه های آن دیده می شود. در نمای بیرونی کاروانسرا نیز حجره هایی کوچک با طاق های جناغی وجود دارد.

 برای سفر به شهر راور گزینه های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها استفاده از اتوبوس است و خرید بلیط اتوبوس راور نیز به صورت آنلاین از مستر بلیط می تواند روشی مناسب محسوب شود.

راه های دسترسی به کاروانسرا

راه های دسترسی به کاروانسرا

همانطور که گفتیم این بنا در شهرستان راور و در 55 کیلومتری شمال این شهر قرار دارد، پس اگر می خواهید از آن دیدن کنید باید به این سمت بروید. بهتر است برای رفتن به سمت این کاروانسرا از خودرو شخصی یا تاکسی استفاده کنید تا در آرامش بیشتری به این مکان بروید.

بازدید از کاروانسرای چاه کوران

برای دیدار از این اثر تاریخی نیازی نیست هزینه ای پرداخت کنید. ولی از آنجایی که در بیرون شهر قرار دارد بهتر است لباس و کفش مناسب به تن کنید و زمانی که برای اینکار احتیاج دارید حدود 2 ساعت است. برای سفر به این مناطق بهترین زمان فصول سرد سال به شمار می آید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *