احترام به متوفیان از گذشته در ایران رواج داشته است و نتیجه این احترام وجود آرامگاه های متعدد برای افراد سرشناس شد. وجود فرم ها و نقوش مقدس بر روی آرامگاه ها، به خصوص آرامگاه های نقش رستم و تخت جمشید دلالت بر بزرگی و عظمت شخص متوفی و تمایز وی با سایر درگذستگان عادی دارد. فرم چلیپا و نماد فروهر به عنوان نگهبان مقبره همگی کنایتی بر اهمیت آرامگاه ها در دوران تاریخ ایران است. پس از ورود اسلام به ایران همچنان این موضوع مورد اهمیت بود و با گذشت زمان با افزودن محراب به آرامگاه ها این گونه بناها جنبه قداستی پیدا کرد و با توجه به دیدگاه اسلام که هر مکانی با توجه به شرایط می تواند به عنوان مسجد مورد استفاده قرار گیرد ، بناهای آرامگاهی روز به روز بر اهمیت شان افزوده شد و با مهاجرت فرزندان ائمه(ع) به ایران در جای جای ایران، آرامگاه ها و زیارتگاه های مقدسی بر پاشد. علاوه بر فرزندان ائمه می توان آرامگاه هایی را دید که بر مزار افراد مشهور ساخته شده اند و یکی از آنها آرامگاه پیر احمد زهرنوش به شمار می آید که در این بخش از مجله مستر بلیط به معرفی آن می پردازیم.

معرفی آرامگاه پیر احمد زهرنوش

معرفی آرامگاه پیر احمد زهرنوش

شهرستان ابهر یکی از شهرستان های شرقی استان زنجان و دومین شهرستان با اهمیت بعد از زنجان به شما می آید و  از نخستین زیستگاه های انسانی ایران است. مساحت این شهرستان بیش از 3362 کیلومتر مربع است و در 49 درجه و 25 دقیقه تا 48 درجه و 35 دقیقه طول شرقی نصف النهار گرینویچ و 36 درجه و 45 دقیقه تا 35 درجه و 50 دقیقه عرض شمالی خط استوا قرار دارد. این شهرستان از شمال به شهرستان طارم و از شمال شرقی به استان قزوین، از شرق به شهرستان تاکستان، از جنوب به استان همدان و از غرب به شهرستان خدابنده محدود می شود. در این شهرستان می توانید جاذبه های گردشگری متنوعی را ببنید که یکی از آنها آرامگاه پیر احمد زهرنوش محسوب می شود.

این بنا در جنوب شهر ابهر قرار دارد و به سده ششم و هفتم هجری قمری بر می گردد. گفته می شود که این بنا بر روی خانقاهی مربوط به قرن چهارم هجری ساخته شده که متعلق به ابوبکر محمد بن عبدالله ابهری متوفی ۳۳۰ هجری قمری بوده‌ است. در این بنا علاوه بر پیر احمد زهرنوش افراد دیگری نیز دفن شده اند که ابوبکر عبدالله بن طاهر ابهری، ابوبکر محمدین عبدالله بن طاهر طیان ابهری و شیخ شهاب الدین ابهری هستند. این افراد در دوره های مختلفی در گذشته اند و به طور همزمان نبوده اند.

تاریخچه آرامگاه

تاریخچه آرامگاه

مولانا قطب الدین احمد ابهری یکی از عارفان شهرستان ابهر به شمار می رفتن که به پیر احمد زهر نوش معروف بود. این شخصیت از صوفیان مشهور بوده و مریدان خود را در این مکان ارشاد می‌کرده است. دلیل شهرت او به پیر زهرنوش، بنا به روایتی پیر احمد زهر نوش، زهر را چون شربت می‌نوشید و پیش از نوشیدن زهر سماع مردانه به راه می‌انداخت و وقتی شور بالا می‌گرفت هیچ چیز در او اثر نمی‌کرد. همانطور که رد بخش ثبل ذکر شد این بنا بر روی خانقاهی بنا شده است، همچنین در سال 1390 موزه باستان شناسی شهر ابهر در این مکان افتتاح شد. مستر بلیط در ادامه این مطلب شما را به این بنا بیشتر آشنا خواهد کرد.

 

معماری بنای آرامگاه

پلان این بنا به صورت یک چهار طاقی و از داخل به صورت 20 ضلعی است و دلیل این امر نیز وجود شكست‌ ها و جرز های ايجاد شده آن محسوب می شود. پوشش این بنا گنبدی به سبک پنج و هفت سلجوقی است که به گنبدهای مساجد جامع قروه و سجاس شباهت دارد. ورودی محوطه بیرونی در ضلع شمالی و برای ورود به بنا در قسمت غربی قرار دارد. كف مقبره يك پله بالاتر از ورودی درب اصلی و محل گورها نيز در سرداب قرار دارد. سرداب پلانی چلیپایی دارد و پنج پله پايين ‌تر از كف مقبره است  و سقف سرداب نيز طاقی از جنس آجر دارد. اين بنا در واقع از بقايای مجموعه ای از دو بخش اصلی متصل و مرتبط با هم تشكيل شده که بخش اول گنبد خانه ای مرتفع كه به دليل وجود سردابه ای در آن، محل دفن يك يا چند شخصيت مهم است. بخش دوم فضا های غرب و شمال غرب گنبد خانه كه به گفته برخی پژوهشگران محل خانقاه و عبادتگاه محسوب می شده است. در سردابه می توانید شاهد یک سنگ قبر باشید که نام افراد مدفون در این محل بر روی آن نوشته شده است.

راه های دسترسی به آرامگاه پیر احمد

راه های دسترسی به آرامگاه پیر احمد

برای اینکه این بنا را ببنید باید به شهرستان ابهر سفر کنید، برای اینکار می توانید بلیط اتوبوس ابهر را به صورت آنلاین خریداری کنید. پس از رسیدن به شهر ابهر باید به سمت جنوب این شهر و انتهای خیابان 17 شهریور در میدان پیر بروید. می توانید با کلیه وسایل نقلیه موجود در این شهر می توانید خود را به آنجا برسانید.

بازدید از آرامگاه پیر احمد زهرنوش

برای دیدار از این محل باید هزینه ای را پرداخت و زمان بازدید از آن می توانید از موزه باستان شناسی شهر هم دیدن کنید. مدت زمانی که برای این کار نیاز دارید در حدود یک الی دو ساعت است و در ساعات اداری باید به دیدن این محل بروید. کلیه تعطیلات رسمی این مکان نیز تعطیل است و اجازه بازدید از آن داده نمی شود.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *