آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی

آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی؛ تاریخچه + راه های دسترسی

برای بسیاری از ما شنیدن کلمه سفر با یادآوری استان های زیبایی شمالی متقارن است. استان گیلان و شهر رشت نیز در ین بین سهم قابل توجهی را به خود اختصاص داده اند. سالانه هزاران نفر از نقاط دور و نزدیک ایران، این منطقه را برای گذراندن تعطیلات برمی گزینند. چنانچه بازدید از آن جا در برنامه های آینده شما هم جای دارد؛ شاید بهتر باشد پیش از حرکت با برخی از مهم ترین جاذبه های گردشگری آن نیز آشنا باشید.

مقبره میرزا یونس کوچک خان، ملقب به سردار جنگل به طور قطع یکی از همین موارد به شمار می رود. او در سال 1257 هجری شمسی در خانواده ای اصیل و معتمد، در محله استاد سرا رشت متولد شد. این مبارز مشروطه خواه سال ها در همان حوالی علیه زور و استبداد جنگید و حالا از او به عنوان یکی از مفاخر تاریخ ایران نام می بریم.

عمری ست که مردم گیلک به وجود همچین شخصی در پیشینه دیار خود می بالند. به همین دلیل جای شگفتی نیست اگر بدانید که آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی نیز از ارج و قرب زیادی نزد آن ها برخوردار است. در این بخش از مجله مستر بلیط سری به شهر رشت زده و به معرفی مقبره میرزا می پردازیم.

تاریخچه آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی

تاریخچه آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی

سردار میرزا کوچک خان جنگلی در تاریخ 11 آذر ماه سال 1300 شمسی درحالی که هنوز سن زیادی نداشت و اوایل دهه چهل زندگی را پشت سر می گذاشت؛ در ارتفاعات شهرستان خلخال اردبیل درگذشت.

حدودا نزدیک به 20 سال بعد، در سال 1390 هجری قمری، مصادف با دوره پهلوی تصمیم گرفته شد تا آرامگاهی درخور شان برای ایشان بسازند. این سازه ارزشمند هم اکنون در محله سلیمان داراب رشت واقع شده است. سرانجام در میانه خرداد 1382 خورشیدی، سازمان میراث فرهنگی کشور مقبره را با شماره 8782 در فهرست اثار ملی ایران به ثبت و ضبط رسانید.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره شهر رشت و برترین مقاصد گردشگری آن، مجموعه مقالات “رشت” را مطالعه نمایید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

گورستان محله سلیمان داراب را یکی از شاهزادگان عصر صفوی، منصورالملک وقف کرد و خود نیز در همان جا به خاک سپرده شد. این فضا با مساحت چند صد متری خود، شامل قبور افراد صاحب نام زیادی می شود؛ که میرزا یکی از آن هاست. سردر اصلی مشرف به آرامگاه سردار در فاصله بین سال های 1371 تا 76 بنا گشت. متراژ محوطه تقریبا به بیش از 100 متر می رسد و با دیواره های آجری توجهات را جلب می کند.

از چهار سو پلکانی به سمت قبر وجود دارد و هشت طاق اطراف آن را فرا گرفته است. فارغ از برخی جزئیات و ریزه کارهایی که در ساخت آن به کار گرفته شده است؛ در حالت کلی می توان با کمی اغماض مقبره حافظ و میرزا کوچک خان را شبیه به هم دانست. وسعت و ابعاد سازه اصلی، که مزار درست در میان آن است، 9 متر ارتفاع و 40 مترمربع فضا را در برمی گیرد.

المان های به کار رفته در معماری همگی نماینده ای از سبک ویژه ساخت و ساز بومی و محلی گیلکی به شمار می روند. همچنین در مجاورت قبر مجسمه ای تا نیمه از میرزا کوچک خان جنگلی به چشم می خورد. لازم به ذکر است که بعد از انقلاب اسلامی و در سال 1360 مرمت و بازسازی گسترده ای بر روی سازه اعمال شد.

برخی دیگر از صاحب نامان مدفون در قبرستان

مستر بلیط توصیه می کند در سفر به این شهر، با صرف زمانی کمتر از یک ساعت بر سر مزار چند تن از بزرگان و مشاهیر ایران حاضر شوید. منصور الملک صفوی، شاعران بزرگی چون نصرت رحمانی و شیون فومنی، استاد محمود بهزاد، میرزا حسین خان کسمایی، ابراهیم فخرایی، اسماعیل جنگلی، محمدی انشایی، جهانگیر سرتیپ پور و … از جمله افرادی هستند که در همین محوطه به خاک سپرده شده اند.

شرایط بازدید از آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی

دسترسی و بازدید از این مکان همه روزه بلامانع بوده و همه افراد می توانند به طور کاملا رایگان از آن جا دیدن کنند. تنها کافیست یک بلیط هواپیما رشت تهیه کرده و آماده تجربه ای خاطره انگیز در دیار سردار جنگل باشید.

آدرس و نحوه دسترسی 

راه های دسترسی

آرامگاه یونس استاد سرایی ملقب به میرزا کوچک خان، در میان گورستان محله سلیمان داراب واقع شده است. بدین منظور باید پس از استقرار در شهر، به سمت میدان رازی و خیابانی مزین به نام میرزا حرکت کنید. سپس قبرستان درست مقابل شما قرار دارد. چنانچه که در شهر های اطراف ساکن هستید؛ خرید بلیط اتوبوس رشت انتخابی مقرون به صرفه و عالی برای تان محسوب می شود. از طریق خودرو شخصی، قطار یا هواپیما نیز می توانید این مسیر را طی کنید.

برای خرید بلیط قطار می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل رشت شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *