دریاچه نمک آران و بیدگل یک دریاچه سفید است که با زیبایی خود افراد گردشگر و بازدید کننده را حیرت زده خواهد کرد. این دریاچه پر از کرت‌ های نمکی با اشکال مختلف هندسی است که هر یک از آن ها زیبایی به خصوصی دارند. این اشکال نمکی خشک شده، با بارش و تبخیر آب دریاچه‌ های اطراف به وجود آمده اند و شما می توانید با خرید بلیط اتوبوس، به دیدن آن ها بروید. معمولا اکثر زمین هایی که در اطراف این دریاچه هستند، به شکل باتلاق هایی گسترده دیده می شوند. باتلاق دو کویری و حوض قیلوقه در شرق و جنوب شرقی دریاچه از جمله مهم ترین مناطق باتلاقی اطراف دریاچه هستند که می توانید آن ها را نیز، مشاهده نمایید. مناطق جذاب دیگری نیز در اطراف این دریاچه وجود دارد که در ادامه بیشتر درباره آن ها می پردازیم.

تاریخچه دریاچه نمک آران و بیدگل

این دریاچه فوق العاده جذاب بیش از میلیون ها سال قدمت دارد و از بقایای دریای مرکزی ایران تشکیل شده است. تقریبا بعد از گذشت چند هزار سال از پیدایش دریاچه، با ورود آب های شور به رودهای این اطراف، نمک های موجود در خاک شور منطقه به طور کامل حل شده اند و بعد از گذشت مدتی با تبخیر شدن، این مکان زیبا به وجود آمده است. همچنین حدود چندین قرن طول کشیده است که زمین این دریاچه به طور کامل از رسوبات نمک پوشانده شود. افراد پژوهشگر عمق نمک در این منطقه را بین 5 الی 54 متر تخمین زده‌ اند و این لایه ها توسط خاک رس، از هم دیگر کاملا جدا شده اند.

تاریخچه دریاچه نمک آران و بیدگل

نقشه و معرفی بخش های مختلف

دریاچه بی نظیر آران و بیدگل در واقع بزرگ ترین دریاچه نمک طبیعی در ایران است که حدود 2500 کیلومتر مربع، مساحت دارد و ارتفاع آن از سطح دریا به 707 متر می رسد. البته ارتفاع این دریاچه به صورت متغیر است و قسمت هایی از آن؛ کمتر از عدد ذکر شده است. این دریاچه از رودهای مهمی همچون قره سو، رود شور، جاجرود، رود کرج و حبله رود تشکیل شده است و در آن مواد معدنی و ترکیبات عالی وجود دارد. از مهم ترین این مواد نیز می توان منیزیم، کلرید سدیم، سولفات منیزیم، سولفات سدیم، کلرید منیزیم، مواد معدنی و … را نام برد. افراد گردشگری که قصد دارند به دیدن این دریاچه نمک طبیعی بروند باید بدانند که در بیشتر ماه های سال سطح دریاچه از نمک پوشیده شده است. همچنین در برخی مواقع که باران می بارد، ارتفاع آب دریاچه نمک آران و بیدگل به 2 سانتی متر می رسد و بعد از این که نور خورشید به آن جا می تابد، این آب هم تبخیر می شود. کسانی که به سایت مستر بلیط مراجعه کنند و بلیط های سفرشان را رزرو نمایند می توانند در این منطقه بجز دریاچه نمک طبیعی، از کاروانسرای مرنجاب، کویر مرنجاب، تپه های ماسه ای، چاه های دستکن، جزیره سرگردان و … نیز بازدید به عمل آورند.

جزایر سرگردان از جمله جاذبه های دیدنی و مهم در نزدیکی دریاچه نمک هستند که، در قسمت های مختلفی جای گرفته اند. این جزایر نیز از شکوه بسیار زیادی برخوردار هستند و ظاهرشان به صورت مدور است که شعاعی نزدیک به 1500 متر دارند. در این جزایر هیچ گونه پوشش گیاهی وجود ندارد و بیشتر از سنگ های متخلخل آتشفشانی به وجود آمده اند. همچنین در اطراف جزیره سرگردان دو چاه نیز تعبیه شده است که دستگاه های لرزه نگار در آن دیده می شود و برای لرزه نگاری زلزله از آن استفاده می کنند. اغلب اوقات در فصل تابستان نسبت به برداشت نمک در این منطقه اقدام می کنند زیرا در زمستان، سطح آب دریاچه بسیار بالا می رود خورشید نمی تواند به سرعت تمام سطح آب را تبخیر کند. به همین علت در فصل تابستان که هوا گرم تر می شود؛ با تبخیر آب می توان به راحتی نمک های آن را برداشت کرد. مسئولین برای انجام این کار ابتدا تمام نمک ها را در گوشه ای جمع می کنند و پس از گذشت مدتی، آن را از این محل به بیرون می برند. در واقع بهتر است بدانید که بیشتر نمک های صنعتی و خوراکی کشور از طریق این دریاچه تأمین می شود.

شرایط بازدید از دریاچه نمک آران و بیدگل

در حال حاضر از نمک های دریاچه آران و بیدگل استفاده های گوناگونی می کنند، مثلا در روزهای زمستانی که جاده ها بسیار لغزنده می شوند و یخ می زنند، از نمک دریاچه برای از بین برد برف های روی جاده بهره می گیرند. یا این که همان طور که گفته شد، نمک های استخراج شده در این منطقه، مصرف خوراکی دارند و خیلی از افراد حتی به صورت خام و بدون هیچ گونه تصفیه ای، از آن استفاده می کنند. از شورابه های این دریاچه تقریبا 10 الی 12 نوع کانی استخراج می شود که برخی از آن ها در صنعت پزشکی، کود های شیمیایی، شیشه، کاغذ، شیشه، مواد آرایشی، عایق کاری لوله و ضد یخ، به کار برده می شوند. در کل می توان گفت، زیبایی های این دریاچه آن قدر زیاد است که مطمئنا از تماشای آن خسته نخواهید شد با رفتن به آن جا، یک سفر رویایی را تجربه خواهید کرد.

شرایط بازدید از دریاچه نمک آران و بیدگل

همان طور که در ابتدای مجله مستر بلیط نیز گفته شد، اطراف این دریاچه باتلاق های زیادی وجود دارد و بهتر است در حین ورود به محوطه آران و بید گل، دقت لازم را به کار ببرید و از مسیر حوض قیلوقه و دو کویری به آن جا نروید زیرا ممکن است خودروی تان در باتلاق فرو برود.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

دریاچه نمک آران و بیدگل در بین سه استان سمنان، اصفهان و قم واقع شده است و در فاصله 35 کیلومتری شمال شرقی شهرستان آران و بیدگل جای گرفته است. برای دسترسی به دریاچه نمک آران و بیدگل می توانید از دو راه اقدام کنید و بهتر است از وارد شدن به مسیر های دیگر تا حد امکان، خودداری نمایید. در اولین مسیر باید به جاده آران وارد شوید و به طرف مرنجاب بروید. بعد از طی کردن مسافتی حدود 35 کیلومتر؛ به 2 راهی دریاچه نمک آران و بیدگل می رسید. در مسیر دوم نیز باید کاروانسرای مرنجاب را پشت سر بگذارید تا با طی کردن مسافتی حدود 10 کیلومتر؛ به دو راهی چاه دستکن برسید و سپس مسیر دسترسی به دریاچه را مشاهده کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *