چرام یکی از شهرستان های استان کهگیلویه و بویر احمد است که پیشنه ای غنی و تاریخی دارد. این منطقه بخشی از تمدن عیلامی ها به شمار می رفت و آثاری از دوران ساسانی نیز در این شهرستان دیده می شود و مرکز آن شهر چرام است که در سمت غربی یاسوج و فاصله 20 کیلومتری شهر دهدشت قرار دارد. کلمه چرام را از ریشه «چرا» و «چرانیدن» و نیز به معنای «چراغ من» و «روشنایی من» دانسته اند. از این شهر در اسناد تاریخی بسیاری یاد شده است که از آن جمله می توان به این موارد اشاره کرد: «در قرن ششم، ابن بلخی چرام و بازرنگ را دو ناحیه به شمار آورده و از هوای سرد و کوه های همیشه پر برف و شکار فراوان آن یاد کرده است. حمدالله مستوفی نیز در قرن هشتم تقریبا سخنان این بلخی را تکرار کرده است». در دوران صفویان چرام از دو بخش سردسیر و گرمسیر تشکیل می شد، که قسمت شرقی آن سردسیر و نیمه غربی اش گرمسیری است و سمت غربی را می توان یکی از حاصلخیز ترین مناطق استان نام برد. این شهرستان به خاطر پیشینه خود چندین اثر تاریخی را در خود جای داده است که یکی از آنها قلعه چرام نام دارد و موضوع این مقاله از مجله مستر بلیط است.

معرفی قلعه چرام

معرفی قلعه چرام

قلعه های تاریخی از جمله با ارزش ترین آثار تاریخی به جای مانده از اعصار تاریخی مختلف هستند و در سراسر ایران می توان نمونه ای آنها را یافت. یکی از این قلعه ها در شهرستان چرام قرار دارد و امروزه به عنوان یکی از آثار گردشگری این شهرستان شناخته می شود و با نام قلعه چرام شهرت دارد. این قلعه تاریخی در دوران قاجار و به سفارش فردی به نام عبدالله خان، که زمانی حاکم این منطقه بود، ساخته شده است و پس از وی افراد دیگری از آن استفاده می کردند، که همگی آنها نیز از حکام این ناحیه به شمار می رفتند، که از آن جمله می توان به پرویز خان، هادی خان، حسین قلی خان و اسکندر خان اشاره کرد و کلیه این افراد از خاندان عبدالله خان بودند. این اثر تاریخی به سبب ارزش و اعتباری که دارد در سال 1381 در لیست آثار ملی ایران جای گرفته است. این قلعه تاریخی بر روی تپه ای با نام تلگرد قرار دارد که در زبان محلی به معنی تپه گرد است. در حال حاضر این بنا بر اساس حوادث طبیعی بسیار تخریب شده است.

معماری قلعه چرام

معماری قلعه چرام

قلاع ايران در دوران اسلامی به دو دسته «کوهستانی» و «جلگه ای و دشتی» تقسیم می شوند كه برای هر يك از اين دو شاخصه های معماری ويژه ای تعريف شده است. همانطور که در بخش قبل گفتیم این بنا بر روی تپه ای قرار دارد که ارتفاع آن از زمین های اطرافش حدود 12 متر می شود. پلان این قلعه به صورت مستطیل شکل است و مساحتی حدود 400 متر مربع دارد. این قلعه دارای حیاط مرکزی است که دیگر بخش های آن در اطراف حیاط تعبیه شده اند، همچنین بنا را به صورت دو طبقه ساخته بودند که بوسیله پلکانی حیاط به ساختمان ارتباط پیدا می کرد. در قسمت ورودی قلعه، حمامی قدیمی وجود دارد که به سبک معماری سنتی  ساخته شده است. راهی زیرزمینی هم در قلعه چرام وجود داشت که حدود سه کیلومتر ادامه پیدا می کرد و ظاهرا برای آوردن آذوقه و آب کاربرد داشته و در مواقع اضطراری و حمله دشمنان محل امنی برای اهالی قلعه بوده است. اتاق‌ها دارای تزیینات زیادی مانند چفدها یا همان قوس‌های شاخ‌بزی و همچنین قوس‌های دایره‌ای هستند.

برای سفر به شهر چرام می توانید از اتوبوس استفاده کنید و با این روش به این شهر بروید، همچنین خرید بلیط اتوبوس را هم می توانید با کمک مستر بلیط و به صورت آنلاین انجام دهید.

راه های دسترسی به قلعه

راه های دسترسی به قلعه

برای اینکه بتوانید از این بنا دیدن کنید باید به شهر چرام بروید و از آنجایی که بنا در غرب شهر قرار دارد بنابراین به راحتی و با کلیه وسایل حمل و نقل عمومی موجود در شهر می توانید به آن دسترسی داشته باشید.

بازدید از قلعه چرام

اگر قصد دیدن قلعه را دارید باید بدانید که نیازی به پرداخت هزینه بابت دیدار از آن نیست و می توانید به رایگان به تماشای آن بپردازید و زمانی حدود یک ساعت را برای اینکار احتیاج دارید. در زمان دیدن این بنا می توانید تایمی را هم به گردش در طبیعت اطراف و شهر چرام صرف کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *