خانه بروجردی ها

خانه بروجردی ها؛ معرفی+راه های دسترسی

کاشان شهری تاریخی می باشد که قسمتی از استان اصفهان به شمار می رود و به شهر گل های خوش بو و اثرهای تاریخی معروف می باشد. هنگام رفتن به این شهر می توانید متوجه بافت قدیم و کهن آن جا شوید. بنابراین می توانید بناهای تاریخی بی نظیری را در آن جا مشاهده کنید.

خانه بروجردی ها یکی از اثرهای تاریخی است که در محله سلطان میر احمد واقع شده و به وسیله بازرگانی به اسم سید حسن نطنزی ساخته شده است. با مراجعه به مجله مستر بلیط می توانید تمامی اطلاعاتی را که درباره این بنای تاریخی احتیاج دارید مطالعه نمایید.

کاشان شهری تاریخی

معرفی خانه بروجردی ها

خانه بروجردی ها در مرکز کاشان قرار دارد و مثل برج آزادی نماد این شهر می باشد، خانه بروجردی ها بر خلاف اسمی که دارد هیچ ربطی به بروجرد ندارد، علت انتخاب اسم این بنا دلیل خاص خود را دارد. سید مهدی که بازرگان بوده سفرهای زیادی را به بروجرد داشته به همین علت اسم این بنا را بروجردی گذاشته است. دلیل ساختن خانه بروجردی عشق و عاشقی می باشد. سید مهدی نطنزی که عاشق دختر یکی از ثروتمند ترین افراد شهر می شود.

حاج آقا حسن نطنزی برای پسر خود به خواستگاری دختر سید جعفر طباطبایی می رود. پدر این دختر یکی از تاجران به نام کاشان بود و خانه طباطبایی ها به ایشان تعلق دارد، اعلام می کند که اگر دختر من را می خواهی باید خانه ای را مانند خانه خودم بسازید. سید مهدی شرط پدر عروس را قبول می کند، و بعد از گذشت چند روز در کنار خانه پدر دختر کار ساخت خانه را شروع می کند.

درباره خانه بروجردی ها

ساخت این عمارت حدود 18 سال طول می کشد که از علی میرکاشانی، کمال الملک، صنیع الملک در خواست می کند که هنر معماری خود را بر روی این خانه پیاده کند و بهترین و دل انگیزترین عمارت را برای ورود عروس آماده کنند، اما ساخت چنین خانه ای زمان زیادی را لازم داشت به همین علت ازدواج آن ها صورت گرفت و در یکی از اتاق های خانه طباطبایی ساکن شدند.

بعد از گذشت 7 سال از کار ساخت بنا سید مهدی تصمیم می گیرد که در قسمتی از خانه خود که آماده بود زندگی کند و تعداد بناها و کارگران را برای ساخت بنا بیشتر کرد. سرانجام بعد از گذشت 18 سال از زندگی آن ها ساخت عمارت به اتمام رسید. امروزه هم با گذشت حدود 100 سال از ساخت این ساختمان هنوزم شاهکار معماری ایرانی را به رخ می کشد. خانه بروجردی ها به عنوان یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری کاشان به شمار می رود، همچنین می توان گفت یکی از مهم ترین و مشهور ترین خانه های تاریخی ایران می باشد.

در کاشان می توان چند خانه تاریخی دیگری را هم مشاهده کرد  که از لحاظ ساختار کاملا شبیه به هم می باشند اما در ظاهر به طور قابل ملاحظه ای با هم تفاوت دارند. بخش هایی مثل اتاق های تابستانی و زمستانی، شاه نشین، سه دری، حیات اندرونی، آیینه خانه، حوض خانه، بادگیرها، هاربند و .. در همه خانه های تاریخی کاشان قابل مشاهده هستند اما هیچ کدام از آن ها ظرافت و زیبایی عمارت بروجردی ها را ندارند.

خانه تاریخی در کاشان

تاریخچه خانه بروجردی ها

 همان طور که گفته شد زمانی که حاج سید حسن نطنزی برای پسرش به خواستگاری رفت خانواده دختر خواستار خانه ای مانند خانه طباطبایی شدند، در هنگام ساخت این خانه از معماران به نامی استفاده کردند استاد کاشانی بعد از اینکه سفت کاری های خانه را به اتمام رساند از برجسته ترین ومشهور ترین هنرمندان شهر برای تزئینات و نازک کاری های خانه دعوت کرد، این هنرمندان داستان های عاشقانه هفت پیکر جامی و خمسه نظامی را برروی دیوارهای خانه کشیدند.

روش کار استاد کاشانی به نحوی بود که اول ماکت بنا و ساختمان را می ساخت و بعد از این که تایید آن را می گرفت شروع به ساخت آن می نمود، علاوه بر خانه بروجردی ها تیمچه امین الدوله و خانه طباطبایی از آثار این استاد نامی به شمار می روند. معماری هنرمندانه خانه بروجردی ها 25 معمار را دعوت کردند. ساخت این خانه به زمان حکومت قاجاریان و پادشاهی ناصرالدین شاه بر می گردد بنابراین در تاریخ 1280 کار ساخت عمارت را شروع کردند و تا سال 1292 به طول انجامید.

نقشه خانه بروجردی ها

عمارت بروجردی  سه در ورودی را در خود دارا است ، که از هرکدام استفاده ای مختلفی شده است، یک در برای  در اصلی کاربرد داشته و در دوم برای مراسم های مذهبی تعبیه شده، همچنین در دیگر برای وارد شدن مهمانان مورد استفاده قرار می گرفت. لازم به ذکر است که بگوییم این ساختمان دارای دو قسمت زمستان نشین و تابستان نشین می باشد.

مهم ترین و اصلی ترین قسمت خانه بروجردی ها تابستان نشین آن می باشد که دقیقا رو به وردی درب اصلی قرار دارد، این قسمت از تالار اصلی، دو تالار سر پوشیده فرعی، دو اتاق، یک شاه نشین، دو گوشواره و تالار طنبی تشکیل می شود.

خانه بروجردی ها را در سه طبقه ساخته اند که قسمت های مختلفی را مانند شاه نشین، هشتی ورودی، ایوان های زمستانی و تابستانی و مهتابی می شود و مساحت کل بنا حدود 620 مترمربع می باشد. بر روی بام خانه باد گیرهایی را نصب کرده اند که مانع ورود هوای گرم به داخل می شوند. این عمارت دو قسمت  اندرونی و بیرونی را شامل می شود که اکنون در معرض دید مردم قرار دارد.

قسمت داخلی خانه بروجردی ها دارای دو قسمت شمالی و جنوبی می باشد که از قسمت هایی مثل حیاط خلوت، شاه نشین، صندوقخانه، اتاق پنج دری، زیرزمین و یک سرداب تشکیل شده است. قسمت جنوبی هم دارای تالار پذیرایی، حیاط مرکزی، دو اتاق و یک تالار می شود.  زمانی که وارد خانه می شوید به هشتی آن پای می گذارید که در ورود به قسمت داخلی خانه در این جا تعبیه شده است، بعد از این جا به راهرویی طولانی و شیبدار وارد می شوید که شما را به حیاط خانه می برد. در کنار این راهرو ایوان شمالی خانه را بنا نهاده اند.

نقشه و معرفی بخش های مختلف خانه بروجردی ها

قسمت شمالی ایوان را با یک پنج دری ساخته اند که محلی برای پذیرایی مهمان بوده و در دو طرف این ایوان بهار خواب هایی را ساخته اند که به دلیل نورگیر بودن و گرمایی که دارا بوده در فصل های زمستان از ان استفاده شده است. دیوارهای درونی و بیرونی این ایوان را با گچ بری های بی نظیر و ظرافت خاصی مزین کرده اند، توسط این گچبری ها طرح هایی مثل گل و مرغ را بر روی دیوار به تصویر کشیده اند.

در داخل حیاط یک حوض بزرگ به چشم می خورد که اطراف آن را باغچه هایی عظیم فرا گرفته اند، آشپزخانه را در قسمت شمال شرقی این ساختمان ساخته اند و در سمت شرق عمارت ایوان های سر پوشیده و اتاق های متعددی دیده می شود که در رو به روی این ایوان ها پله هایی را برای رفتن به سردابه ها ساخته اند، ایوان ها در قسمت های مختلفی از بنا ساخته شده اند و بادگیرهایی را هم برای تهویه هوای آن ها به کار برده اند.

در قسمت جنوبی خانه بروجردی ها می توان تالاری را مشاهده نمود که بر روی سقف آن و درب ورودی هنرنمایی معماران ایرانی را می توانید ببینید، منافذی را که برای تهویه هوا تالار ساخته بودند با گچ بری های بی نظیری ترکیب کرده اند که نمایی فوق العاده را به نمایش می گذارد. در این تالار عید ها و مراسم های خاصی را برگزار می کردند که دارای ایوانی با سقف بلند است.

در قسمت شاه نشین و انتهای تالار که از بخش های دیگر مرتفع تر هستند می توان تزئینات منحصر به فردی را مشاهده نمود، همچنین تالار هایی را در اطراف آن با دو طبقه می توان مشاهده کرد. سقف تالار را با گچ بری و رنگ آمیزی و مقرنس کاری تزئین کرده اند. بدن های داخلی تالارها را با نقش هایی مثل گل، مرغ، شکار گاه گچبری نموده اند و یا اینکه تابلوهایی را با خطی زیبا به تصویر کشیده اند.

 بر روی دیوار های شاه نشین تصاویری را از شاه های قاجار خلق کرده اند. نقاشی های این ساختمان را با رنگ های روغنی و آبرنگ کشیده اند دیوارهای شاه نشین را فردی به اسم کمال الملک به تصویر کشیده و طرح های گچ بری هم زیر نظر این استاد بزرگ بوده است.

با توجه به گچبری هایی که در قسمت های مختلف خانه بروجردی ها دیده می شود مخصوصا پنجره های گچی که داخل اتاق بزرگ قرار دارند در نهایت ظرافت مانند پارچه ای توری ترسیم شده اند. هنگامی که قصد داشتید به کاشان سفر کنید می توانید با مراجعه به سایت اینترنتی مستر بلیط اقدام به خرید بلیط هواپیما کاشان نمایید و سفری خاطره انگیز را برای خود رقم بزنید.

دیوار های شاه نشین

در هنگام طراحی و تزئینات خانه به شغل صاحب خانه توجه زیادی شده و آن را به بر روی دیوارها به نمایش گذاشته اند همچنین هنگام بازید از این بنای تاریخی می توانید بر روی هر دیوار روایتی عاشقانه را ببینید. تمامی عناصر و جزئیات حیرت انگیزی که در ساخت این ساختمان به کار رفته نشان دهنده خلاقیت و نبوغ هنرمندان و معماران زمان حکومت قاجاریان است.

با توجه به این که کاشان از لحاظ آب  و هوایی گرم و خشک می باشد سعی شده از گذشته تا به امروز به نحوی فضای خانه را طراحی کنند که در فصل های گرم سال خنک تر باشد. خانه بروجردی ها هم از این ویژگی به دور نیست، این خانه را به نحوی ساخته اند که در گرم ترین روزهای سال از طریق بادگیرها هوای خنکی را به داخل خانه وارد کند.

هنگام ساخت این بنا از خشت خام استفاده کرده اند و تمامی عنصرهای اصلی بنا را با ملات گل یا گچ و ترکیب آن ها ساخته اند. آجرهایی را با شکل ها و طرح های مختلفی در قسمت های نمای بیرونی و پایین دیوارها و کف اتاق ها به کار برده اند، در ساخت این بنا تمامی اصول سنتی معماری ایرانی را به کار برده اند.

به دلیل محبوبیتی که این خانه دارد در سال 2015 از طرف سازمان یونسکو به عنوان یکی از جاذبه های برتر در کل جهان انتخاب شد. امکانات مختلفی را در نزدیکی این بنا می توانید مشاهده کنید که شامل رستوران، اقامتگاه، دسترسی به ایستگاه های وسیله نقلیه، سرویس های بهداشتی و .. می شود.

طراحی و تزئینات خانه

شرایط بازدید از خانه بروجردی ها

اگر از افرادی هستید که به آثار تاریخی و هنر و معماری سنتی و پیشینیان علاقه دارید بازدید از خانه بروجردی های می تواند برای شما بهترین گزینه باشد. هنگام راهی شدن به سوی این خانه باید برای وردی خود بلیطی را مهیا کنید که در قبال آن مبلغی را از شما دریافت می کنند.

از خانه بروجردی ها با پیاده روی  حدود چهار دقیقه با جاذبه هایی مثل حمام سلطان امیر، خانه طباطبایی، عباسیان و خانه عامری ها فاصله هست که به راحتی می توانید به دیدن این خانه های باستانی بروید و از زیبایی های آن ها نهایت لذت را ببرید. برای رفتن به مسجد معروف این محله یعنی آقا بزرگ 12 دقیقه پیاده روی لازم است  تا به خیابان فاضل نراقی برسید. همچنین می توانید با ماشین بعد از 15 دقیقه خود را به باغ فین و بناهای تاریخی برسانید.

برای خرید بلیط قطار می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل کاشان شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

شرایط بازدید از خانه بروجردی ها

آدرس و راه های دسترسی به خانه بروجردی ها

خانه بروجردی ها در محله سلطان امیر محمد و خیابان علوی قرار دارد، محله نام برده را به عنوان قسمت تاریخی کاشان می شناسند و تمامی خانه های تاریخی در این منطقه واقع شده اند. برای رفتن به این محله اگر با خودروهای شخصی راهی کاشان شده اید باید به دنبال خیابان علوی باشید هنگامی که این خیابان را پیدا کردید به راحتی می توانید نمایی بی نظیر از خانه بروجردی ها را مشاهده کنید و اگر هم با وسایل نقلیه عمومی راهی سفر شده اید جای هیچ نگرانی نیست چرا که با استفاده از تاکسی ها و اتوبوس ها به راحتی می توانید به این مکان دست یابید.

آدرس: کاشان، محله سلطان امیر محمد، خیابان علوی
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *