شهرستان فردوس یکی از جاذبه های گردشگری اصلی برای مسافران به استان خراسان جنوبی است. کاوش های باستان شناسی قدمت این شهرستان که در فاصله 200 کیلومتری شمال غرب بیرجند (مرکز استان خراسان جنوبی) قرار دارد را به هزاره پنجم پیش از میلاد باز می گرداند. در متون قدیمی از این شهر با نام «تون» نام برده شده است و اکثرا آن را بخشی از ولایت قهستان معرفی می کردند. متاسفانه در جریان زلزله سال 1347 بخش های بزرگی از آثار تاریخی این شهر آسیب دید. نکته ای که در هنگام تصمیم گیری برای سفر به فردوس باید در خاطر داشته باشید این است که علاوه بر جاذبه های گردشگری خود فردوس، جاذبه های دیگری هم در نزدیکی فردوس وجود دارد که می توانند محرک خوبی برای سفر به این منطقه باشند، جاذبه هایی که از تماشای آنها لذت فراوان خواهید برد. یکی از این جاذبه های گردشگری، روستای بیدسکان است. با ما در مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات بیشتر و کامل تری در خصوص بیدسکان در اختیار شما قرار دهیم.

تاریخچه روستای بیدسکان

تاریخچه روستای بیدسکان

بیدسکان تا سال 1365 بخشی از دهستان مهوید بود. در سال 1375، این روستای کوهستانی که با نام بیدسگان هم شناخته می شود، در ادغام با چند روستای اطراف خود و بخش هایی از دهستان مهوید، دهستان باغستان را تشکیل داده و جزء توابع این دهستان جدید شد. بیشترین جمعیت این روستا به سرشماری سال 1355 بر می گردد که جمعیت روستا تا 899 نفر افزایش یافته بود. در سرشماری های بعدی، نرخ جمعیت سیر نزولی پیدا کرد، تا آنجا که در سرشماری سال 1395 جمعیت به 185 نفر رسیده است. با پیگیری های مسئولین محلی روستا، جاده روستا در سال 1387 به صورت کامل آسفالت شد و به این ترتیب رفت و آمد به روستا برای گردشگران آسانتر شد.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

بیدسکان، روستایی کوهستانی از توابع بخش اسلامیه شهرستان فردوس و در فاصله 29 کیلومتری شمال شرق این شهرستان است. شغل ساکنان این روستای زیبا که به گویش تونی تکلم می کنند، دامداری و کشاورزی است. زمین های کشاورزی و باغات روستا به دو دسته مجاور روستا و دشت تقسیم شده اند. مزارع و باغات مجاور روستا به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی کوه، با استفاده از آب قنات سیراب می شوند. در مقابل مزارع و باغ های دشت ها با استفاده از آب چاه ها آبیاری می شوند. زعفران، انار، گندم، بادام و گردو، عمده تولیدات کشاورزی به دست آمده است، از این باغات و مزارع هستند. موقعیت کوهستانی روستا هم باعث شده است، تا دامداری بیشتر در قالب گله های بز و گاو و گوسفند باشد. طبیعت کوهستانی روستا و دره های سرسبز و کوه در کنار آب و هوای ییلاقی، این روستا را به ییلاقی مناسب برای فرار از گرمای کویرهای استان خراسان جنوبی تبدیل کرده است. در شمال بیدسکان هم دره ای به طول 4 کیلومتر قرار دارد که سرتاسر آن مملو از درختان بید سر به فلک کشیده است.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

دلیل نامگذاری این روستا هم، همین درختان بید است، چرا که واژه بیدسکان، به معنای محل قرار گرفتن بیدها است. علاوه بر بید، در مسیر قنات دره، درختان گردو و بادام و توت و انواع میوه هم روییده که عبور از این مسیر را بسیار مفرح تر می کند. علاوه بر این، در فاصله 5 کیلومتری روستا هم سد خاکی روستا قرار دارد که منطقه گردشگری زیبایی پدید آورده است. بیدسکان به 5 محله با نام های پشت تغارخانه، سرکلاته، میون ده (میان ده)، درسرای محمد بیک و حوض بش تقسیم شده است. این محلات بافت سنتی خود را حفظ کرده اند و مصالح اصلی مورد استفاده برای ساختمان ها، سنگ، خشت، آجر و ملاط گل و کاهگل است. صنایعی مانند قالی بافی و سبد بافی و آهنگری هم در میان ساکنان بیدسکان رواج دارد. به این ترتیب علاوه بر محصولات کشاورزی و دامی، محصولات به دست آمده از این صنایع هم جزء تولیدات این روستا هستند. علاوه بر طبیعت زیبا، 9 اثر تاریخی هم در بیدسکان وجود دارد که به ثبت ملی رسیده اند. در ادامه این آثار تاریخی بسیار جالب توجه را معرفی می کنیم.

خانه حسن عطایی

خانه تاریخی حسن عطایی، بنایی قدیمی در روستای بیدسکان است که زمان ساخت آن با اوایل قاجار باز می گردد. این بنا در سال 1386 به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.

خانه میرزا رشید عطایی

یکی دیگر از خانه های تاریخی روستا، خانه میرزا رشید عطایی است. تاریخ ساخت این خانه هم به دوران قاجار باز می گردد. این خانه تاریخی در سال 1386 جزو اثار ملی شد.

حمام بیدسکان

حمام قدیمی روستا با نام حمام بیدسکان هم یکی دیگر از آثار تاریخی روستا است که در دوران قاجار ساخته شد و در سال 1385 به فهرست آثار ملی اضافه شد.

آب انبار شاه میرزا

آب انبار شاه میرزا، بنایی قدیمی در روستای بیدسکان است که با کاربری آب انبار در دوره قاجار ساخته شد. این آب انبار در سال 1385 جزو آثار ملی ایران شد.

آب انبار عطایی

آب انبار عطایی

این ساختمان هم با کاربری آب انبار در دوره قاجار ساخته شد و در سال 1387 به فهرست آثار ملی ایران اضافه شد.

آب انبار آذری

آب انبار آذری هم یکی دیگر از ابنیه به جا مانده از دوران قاجار است که در آن زمان با کاربری آب انبار ساخته شد. این بنا هم در سال 1385 به عنوان اثر ملی ثبت شد.

آب انبار بش

یکی دیگر از آب انباری قدیمی بیدسکان که از دوران قاجار در این روستا باقی مانده، آب انبار بش است. این آب انبار هم درسال 1385 به فهرست آثار ملی اضافه شد.

آب انبار محمدی

آب انبار محمدی هم یکی دیگر از چند آب انبار روستا است که در دوران قاجار ساخته شد. این بنا هم در سال 1385 جزو آثار ملی شد.

قلعه بیدسکان

قلعه روستای بیدسکان، قلعه ای تاریخی مربوط به دوران قاجار بر می گردد، که بر بالای تپه ای در میانه روستا ساخته شده است. متاسفانه در اثر زلزله بخش زیادی از این قلعه تخریب شده و اکنون تنها برج و باروهای آن باقی مانده است. این بنا هم در سال 1385 به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسید. تهیه بلیط اتوبوس را می توانید با صرف کمترین هزینه مالی و زمانی و با مراجعه به مستر بلیط انجام دهید.

شرايط بازديد از روستای بیدسکان

شرايط بازديد از روستای بیدسکان

سفر به روستای بیدسکان شرایط خاصی نمی طلبد، اما در سفر به این منطقه بهتر است نکاتی را در خاطر داشته باشید. نخست آنکه با توجه به آب و هوا و جغرافیای منطقه، بهترین زمان سفر به این روستا اوایل پاییز و اوایل بهار است. شرایط آب و هوایی نامطلوب، سفر به روستا در باقی اوقات سال را دشوار می کند. مورد دیگر اینکه با توجه به طبیعت زیبا و تعدد جاذبه های گردشگری روستا، بهتر است زمانبندی سفر را خود را به گونه ای تنظیم کنید که زمان کافی برای بازدید از همه جاذبه ها داشته باشید.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

برای رفتن به روستای بیدسکان، کافی است که از فردوس به سمت شمال شرق بروید. بعد از حدود 30 کیومتر مسیر و با گذر از جاده ای نسبتا کوهستانی و پر دار و درخت، به روستای زیبای بیدسکان خواهید رسید. البته اگر می خواهید سفری ایمن و کم خطر و بدون دردسر به این روستای زیبا را تجربه کنید، پیشنهاد ما به شما خرید بلیط اتوبوس فردوس است.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *