شهرستان مه ولات در استان خراسان رضوی قرار دارد و یکی از شهرستان های با پیشینه قوی آن محسوب می شود. این شهرستان می تواند مقصد گردشگری برای افرادی باشد که به تاریخ علاقه دارند و به دنبال دیدار از آثار به جای مانده از گذشته هستند. در مورد معانی نام این شهرستان حدس و گمان های زیادی زده می شود که از آن جمله می توان به آبادی های بهم پيوسته، ماه ولايت يا ولايت ماه و محو نمودن بت و بت پرستی اشاره کرد. نام این شهرستان در اسناد تاریخی که از گذشته به جای مانده برای اولین بار در تاریخ بیهقی آمده است که در آن اشاره به وجود بناهای تاریخی فراوان شهر شده است. گفته می شود قبل از حمله اعراب به ایران در این منطقه شهری بزرگ وجود داشته که از رونق بالایی نیز برخوردار بوده است. این شهرستان در قسمت جنوبی و شمالی خود دارای آب و هوایی متفاوت است. شمال آن کوهستانی دارای آب و هوای نیمه خشک و قسمت مرکزی و جنوبی شهرستان دارای آب و هوای خشک و کویری است. از آثار تاریخی موجود در این شهرستان می توان رباط زرنوخ، مسجد جامع ازغند، آرامگاه منسوب به ابوسعید ابوالخیر، بقایای قلعه چهل دختر، عمارت فتح‌آباد، رباط خیرآباد، رباط زرمهر و … را نام برد. در این بخش شما را با رباط زرمهر بیشتر آشنا می کنیم.

معرفی رباط زرمهر

معرفی رباط زرمهر

از جمله‌ی یادگار های پر ارزش ایران که از روزگاران کهن به علل نظامی و اقتصادی و مذهبی بنیاد شده و در ادوار مختلف، به تدریج توسعه و گسترش یافته، کاروانسراست. کاروانسرا ترکیبی از «کاروان» (کاربان) به معنی جمعی مسافر که گروهی سفر می کنند و «سرا» به معنی خانه و مکان است که هر دو بخش این کلمه مأخوذ از زبان پهلوی ساسانی هستند. کاروانسراها یکی از پیروزی های معماری ایران است و در هیچ کجا همسویی کارکرد و ساختار را از این کامل تر نمی توان دید. یکی از این بنا ها که امروزه به عنوان جاذبه گردشگری شناخته می شود در شهرستان مه ولات قرار دارد و با نام رباط زرمهر شهرت دارد. این رباط که از بر اساس نوع ساختارش احتمال داده می شود از دوران قاجار به جای مانده باشد در روستای زرمهر از توابع شهر فیض آباد قرار دارد. به خاطر اینکه این رباط در مسیر روستای گردشگری قلعه جوق واقع شده است اهمیت زیادی دارد و بازدید کنندگان بیشماری از آن دیدن می کنند. اگر می خواهید درباره این بنای تاریخی اطلاعات بیشتری پیدا کنید می توانید این مطلب از مجله مستر بلیط را دنبال کنید.

معماری رباط

معماری کاروانسرا در ایران در دوران صفویه به اوج تکامل خود رسید و در این زمان بود که کاروانسراها تکمیل شدند و به همان مدلی که امروزه هستند در آمدند. و در دوره های بعدی نیز هر کاروانسرایی که ساخته شد از این همین ساحتار پیروی کرد. اکثر کاروانسراها را بر اساس اقلیمی که در آن قرار داشتند می ساختند. رباط زرمهر نیز از همین معیار پیروی کرده است و با اینکه در دوران قاجار ساخته شده است ولی سبک معماری آن مربوط به دوران صفویه است. بنای این کاروانسرا دارای وسعتی معادل ۶۰۰ متر مربع با زیر بنای ۴۵۰ متر مربع و از دو قسمت حیاط و حجره های اطراف و قسمت سرپوشیده با وسعت ۳۰۰ متر مربع با چهار ستون آجری تشکیل شده است. برای تزئینات آن از  آجر کاری به صورت خفته راسته استفاده کرده اند.

راه های دسترسی به رباط

راه های دسترسی به رباط

همانطور که در قسمت های قبل اشاره کردیم این بنا در شهرستان مه ولات و روستای زرمهر قرار دارد که فاصله اش از مرکز شهرستان، شهر فیض آباد، برابر با 43 کیلومتر است. اگر می خواهید از این رباط دیدن کنید از شهر فیض آباد باید در جاده گناباد به تربت حیدریه قرار بگیرید و پس از رسیدن به جاده زرمهر به سمت چپ بچید و به سوی این رباط حرکت کنید. اگر می خواهی به شهر فیض آباد سفر کنید اتوبوس گزینه ای امن و به صرفه برای این کار است و خرید بلیط اتوبوس را نیز می توانید از مستر بلیط انجام دهید و از مزایای آن برخوردار شوید.

بازدید از رباط زرمهر

بازدید از این بنا در کلیه روزهای هفته امکان پذیر است و هیچ محدودیتی برای این کار وجود ندارد. در ضمن هزینه ای بابت این دیدار از شما دریافت نمی شود و به رایگان می توانید این بازدید را انجام دهید. امروزه از این بنا برای برگزاری بازی های بومی محلی، جشنواره غذاهای سنتی و نمایشگاه صنایع دستی بصورت موقتی استفاده می شود.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *