بروجرد از شهرهای قدیمی ایران و خطه تاریخی لرستان است. آثار مکشوفه در بروجرد و اطراف آن شامل سنگ لوحه هایی با خطوط پهلوی، از پیشینه کهن این ناحیه حکایت می کند که در کنار آن، دیگر میراث ارزشمند فرهنگی منطقه شامل ابنیه، مزارات و نشانه های کهن به جا مانده از دوران باستان و اسلامی را نیز باید شاهدی بر این مدعا دانست. بسیاری از محققان، بنای اولیه بروجرد را به دوره اشکانی نسبت می دهند و حتی وجه تسمیه آن را به خاطر بنا شدن این شهر، توسط یکی از حکام آن سلسله می دانند. این شهر جزء منطقه «پهله» یا «پهلو» است که همان سرزمینی است که شاهان اشکانی، نخست در آنجا پادشاهی خود را آغاز کردند و عراق، کرمانشاهان، همران، لرستان، خوزستان و آذربایجان کنونی را شامل می شود. این شهر در دوران پس از اسلام در قرن سوم سوم دارای شکوه و آبادانی بسیار بود. بسیاری از نویسندگان دوران اسلامی در این دوران از این شهر به عنوان شهری آباد و نیکو یاد کرده اند. همین پیشینه تاریخی غنی باعث شده است در این شهر آثار تاریخی مختلفی وجود داشته باشد که هر یک از آنها از یکی از دوران های تاریخی به جای مانده اند. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد پل قلعه حاتم اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهیم تا اگر به دیدن آن رفتید با دقت بیشتری به تماشای آن بپردازید.

معرفی پل قلعه حاتم

معرفی پل قلعه حاتم

پل برای پیمودن راه، عنصری حیاتی محسوب می گردد. قبل از به وجود آمدن پل به عنوان یک گونۀ معماری برای رفع موانع طبیعی، به ویژه گذر از عرض رودخانه ها و دره ها، زندگی بشر با مشکلاتی مواجه بود که این امر مانع از پیشرفت و گسترش تمدن های انسانی در جوامع مختلف می شد. رودخانه ها و دره ها یکی از موانع مهم راه سازی در دوره های تاریخی مختلف بوده است. باوجود بارندگی های نسبتاً فراوان در نواحی شمالی و غربی، ایران دارای شبکۀ گسترده و وسیعی از آب های روان به صورت رودهای فصلی و دائمی است. به همین خاطر این منطقه ها از ایران دارای بیشترین پل ها هستند و یکی از این پل ها که در بروجرد قرار دارد پل قلعه حاتم است. این پل در شمال غربی شهر بروجرد در نزدیکی روستای قلعه حاتم، بر روی رودخانه کوچکی بنا شده است و احتمال می رود از ساخته‌های اوایل دوره قاجاریه باشد. این پل را می توان از شاهکارهای معماری این دوران دانست و همین معماری بی نسطر باعث شد که در لیست آثار ملی ایران به ثبت برسد. همانطور که مشخص است این پل نام خود را از روستایی که در نزدیکی آن بنا نهاده شده، گرفته است. این علاوه بر اینکه سازه ای ارتباطی به شمار می رفت وظیفه انتقال آب از یک کناره رودخانه به سمت دیگر را نیز بر عهده داشت.

معماری پل قلعه حاتم

معماری پل قلعه حاتم

این پل در جهت شرق به غرب کشیده شده و طول آن برابر با 200 و عرضش 2.3 متر است. پایه ‌های پل دارای موج شکن هستند که در جهت مخالف جریان رودخانه  به صورت مثلثی و در جهت دیگر بیضوی هستند. مصالحی که برای ساخت این پل استفاده کرده اند سنگ با ملات آهک و در طاق های آن آجر است. قوس طاق‌ها از نوع جناغی کند با تیزی نامحسوس هستد. در دو سر پل شیب کمی ایجاد کرده اند تا آب باران بر روی آن باقی نماند و فشار زیادی به پایه ها وارد نشود. در قسمت رو گذر پل به وسیله قطعات سنگ و ملات آهکی، جوی آبی ساخته‌اند که هم ‌اکنون قسمت‌ های زیادی از آن باقی است. همچنین پل دارای 14 طاق چشمه آجریست عرض دهانه طاق چشمه‌ها در محل عبور جریان آب بیشتر و هر چه به سمت طرفین  می رود کمتر می‌شود و جنس آنها نیز  از آجر است.

برای سفر به بروجرد می توانید از اتوبوس استفاده کنید و بلیط اتوبوس بروجرد را نیز از مستر بلیط و به صورت آنلاین خریداری کنید.

راه های دسترسی به پل

راه های دسترسی به پل

برای اینکه بتوانید از این سازه زیبا دیدن کنید باید به 5 کیلومتری شهر بروجرد و در نزدیکی روستای قلعه حاتم بروید. استفاده از خودرو شخصی آسان ترین راه برای این کار است.

بازدید از پل قلعه حاتم

بازدید از این نیا مانند بسیاری دیگر از آثار تاریخی ایران رایگان است و نیازی به پرداخت هزینه برای این کار ندارید. در ضمن می توانید زمانی را به تفریح در طبیعت این محل بگذرانید و از روستایی که رد هیمن نزدیکی قرا دارد دیدن کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *