روستاها به دلیل داشتن طبیعت بکر و زیبا و همچنین پیشینه تاریخی بالا، جزو یکی از محبوب ترین مقاصد گردشگری بوده اند. استان چهارمحال و بختیاری به دلیل موقعیت جغرافیایی خوبی که در کشور دارد، روستاهای سرسبز و دیدنی را در دل خود جای داده است. روستای ده چشمه نیز یکی از این مکان ها است که مهم ترین جاذبه گردشگری این استان را دارد. در این روستا، مکان تفریحی پیرغار واقع شده است که به داشتن قدیمی ترین کتیبه، معروف است. این مکان نه تنها از قدمت بالایی برخوردار است، بلکه طبیعی چشم نواز شامل آبشار و … نیز دارد. در این بخش از مجله مستر بلیط می خواهیم نگاهی به این مجموعه تفریحی داشته باشیم و با آن بیشتر آشنا شویم. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

درباره پیرغار

درباره پیرغار

منطقه تفریحی پیرغار برای اسکان و تفریح گردشگران، امکاناتی مانند آلاچیق، سوپر مارکت و رستوران را ایجاد کرده است. زیبایی این پارک تفریحی وصف نشدنی است. از وسط پارک، چشمه زیبایی که از آبشار پیرغار نشات گرفته است، جاری است. صدای چشمه و هوای مطبوع و خنک ناشی از آن، اوقات بسیار خوشی را برای گردشگران، ایجاد می کند. همچنین احاطه شدن پارک توسط درختان سرسبز، بر آرامش این مکان، می افزاید. علت نام گذاری این مکان به پیرغار، غاری آهکی است که در این منطقه وجود دارد. آب و هوای روستای ده چشمه، بسیار مطبوع و دل انگیز است و به همین سبب هم درختان زیادی دارد که سر به آسمان کشیده اند. یکی دیگر از علت های همیشه سبز بودن درختان این منطقه، وجود آب فراوان در استان چهارمحال و بختیاری است. در نتیجه فراوانی آب، درختان همواره سیراب خواهند بود و با شاخ و برگ های سبز، زیبایی این منطقه تفریحی را دو چندان می کنند. اکثر آبشارهایی که در سایر نقاط کشور وجود دارند، فصلی هستند و تنها در فصول سرد که بارندگی وجود دارد، جریان دارند. اما آبشار پیرغار به دلیل وجود آب فراوان در استان، مدت زمان بیشتری را جریان دارد و از دل کوه پیرغار، به سوی زمین سرازیر است. آب این آبشار علاوه بر زیبایی بی حد و حصری که ایجاد کرده است، برای زندگی مردم روستا نیز کارآمد هستند و امکان زندگی و معیشت را برای مردمان بختیاری، فراهم می کنند.

تاریخچه پیرغار

این تفرجگاه، به دلیل داشتن کتیبه های تاریخی، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. کنده کاری هایی که از زمان های گذشته روی سنگ ها و … بر جای مانده اند، برای تاریخ شناسان و دیرینه شناسان، از ارزش و اهمیت فراوانی برخوردار هستند. در بالای چشمه پیرغار و در کوهپایه زاگرس، سه کتیبه سنگی وجود دارد که روی تخته سنگ های بزرگی، حکاکی شده است. قدمت این آثار تاریخی و فرهنگی، به زمان قاجاریه و عصر مظفری بر می گردد. حکاکی های روی این سنگ ها نیز به زبان فارسی و با خط نستعلیق است. پیش از آن که به نوشته های روی کتیبه ها بپردازیم، بهتر است کمی بیشتر با دوره مظفری آشنا شویم. در ابتدا ممکن است تصور کنید که منظور از عصر مظفری، یک دوره دیگری از حکومت است. اما در واقع مربوط به همان دوره قاجار است، اما به دلیل حاکم آن زمان، به آن دوره مظفری می گویند. در دوره قاجاریه، شاهان بسیاری بر ایران حکومت کردند که معروف ترین آنها نیز مردم، آقا محمدخان قاجار است.

تاریخچه پیرغار

مظفرالدین شاه، پنجمین پادشاهی بود که بر ایران حکومت می کرد. دوره سلطنت وی با مشروطیت مصادف شد و او فردی بود که فرمان مشروطیت را امضا کرد. شاید برایتان این سوال به وجود بیاید که فرمان مشروطیت چه بود که در زمان این پادشاه به اجرا درآمد؟ مستر بلیط در ادامه این سوال را پاسخ خواهد داد. در واقع فرمان مشروطیت، فرمان تشکیل مجلس شورای ملی بوده است. به زبان دیگر، پنجمین شاه قاجار، با این موضوع که مردم هم در حکومت نقش داشته باشند و بتوانند نظرات خود را بیان کنند، موافقت کرد. سنگ نوشته های پیرغار نیز به سنگ نوشته های مشروطیت معروف هستند. این کتیبه ها از زبان سردار اسعد و سردار ظفر نوشته شده اند. این دو شخصیت تاریخی، جزو رهبران مشروطه خواه در زمان قاجار بوده اند. در حالت کلی، محتوای این کتیبه ها به اوضاع کشور در زمان حکومت مظفرالدین شاه اشاره دارد. در ادامه این نوشته ها هم درخواست مردم برای داشتن حکومت مشروطه به زبان این دو سردار بزرگ،  بیان شده است.

مظفرالدین شاه چند روز بعد از امضای حکم مشروطه به دیار باقی شتافت و پسرش، محمدعلی قاجار بر تخت سلطنت نشست. در قسمتی دیگر از کتیبه ها، سردار ظفر شرایط سیاسی کشور را در زمان حکومت محمدعلی شاه، در حالی که به همراه سردار اسعد، خارج از کشور هستند را بیان می کند و به مقاومت های مردم تبریز و رشت در برابر استبداد، اشاره می کند. بیشتر تمرکز کتیبه بر روی نقش مردمان بختیاری در نهضت مشروطه است. برای مثال در یک کتیبه دیگر، به جنگ بین بختیاری ها و سالارالدوله می پردازد و نتیجه جنگ را که پیروزی بختیاری ها است، را بیان می کند. در سایر کتیبه ها نیز شاهد شجره نامه خاندان اسعد خواهیم بود. این سنگ نوشته های ارزشمند و گرانبها، اکنون به عنوان میراث فرهنگی شناخته می شوند و نگهداری و حفاطت از آن ها، بسیار مهم است. به همین منظور، در اسفندماه سال ۱۳۷۷، این مجموعه فرهنگی-تاریخی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

کمی قبل تر گفتیم که علت نام گذاری این منطقه به این نام، غار آهکی نزدیک آن است. جالب است بدانید که این غار، نزد مردمان این منطقه از ارزش بسیار بالایی برخوردار است و برای آن ها، مکانی مقدس شمرده می شود. می توان ریشه این قداست را در گذشتگان جستجو کرد که این محل، برای عبادت ایزدبانو آناهیتا، به کار گرفته می شد. حتی اکنون هم گاهی اوقات، اهالی پیرغار به این غار می روند و در آن شمع روشن می کنند. به طور کلی، شمع به عنوان نمادی برای عبادت و انرژی های مثبت شناخته می شود. یکی از رسم و رسومات اهالی روستای ده چشمه این است که قبل از سال تحویل، سبزه های خود را درون این غار می گذارند و با روشن کردن چندین شمع، برای سال نوی خود، آرزوی برکت و سلامتی می کنند. به همین دلیل غار آهکی، برای آن ها بسیار مهم است. چندین آلاچیق در این منطقه تفریحی قرار داده شده اند که اکثر آنها به رودخانه وسط تفرجگاه، مشرف هستند. شما می توانید در این آلاچیق ها استراحت کنید و از آرامش زاید الوصف طبیعت اطرافتان، بهرمند شوید. همچنین اگر قصد گذراندن شب را در فارسان داشته باشید، می توانید از اقامتگاه های بوم گردی نزدیک به این محل، استفاده کنید. این اقامتگاه ها فاصله زیادی با این منطقه ندارند و شما می توانید به راحتی آن ها را پیدا کنید.

شرایط بازدید از پیرغار

شرایط بازدید از پیرغار

بهترین زمان سفر به فارسان برای بازدید از این منطقه گردشگری، فصل های پاییز و بهار است. خصوصا در فصل بهار هوا بسیار خنک و مطبوع است و درختان سرسبز و تنومند، تمامی منطقه را محاصره می کنند و حسی مانند جنگل های شمال، به شما خواهند داد. از آنجا که بیشتر زمین های این قسمت، سنگی هستند و به دلیل نزدیکی به کوه زاگرس، شیب های تقریبا زیادی دارند، بهتر است با کفش ورزشی به این گردشگاه بروید تا بتوانید با آسودگی و راحتی، به گشت و گذار خود بپردازید. تفرجگاه پیرغار، سوپر مارکت نیز دارد اما می توانید همراه خودتان آب معدنی نیز داشته باشید تا خیالتان از بابت همه چیز راحت باشد. علاوه بر این، گردشگاه رستوران نیز دارد و در تلاش است تا اوقات دل انگیزی برای مسافران، فراهم کند.

آدرس و نحوه دسترسی

برای رفتن به پیرغار، باید ابتدا به شهرستان فارسان بروید. شما می توانید بلیط اتوبوس فارسان را از سایت مستر بلیط خریداری کنید. در سایت شما می توانید روز و تاریخ مورد نظرتان را انتخاب کنید تا لیستی از اتوبوس های موجود در آن زمان به شما نمایش داده شوند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *