در گردشگری شهری انواع مختلفی از جاذبه ها وجود دارد که گردشگران را به سمت خود می کشاند. یکی از این جاذبه ها موزه ها به شمار می آیند، که در دسته جاذبه های فرهنگی جای می گیرند. انواع محتلفی از موزه ها وجود دارد که شامل موزه های تاریخی و باستان شناسی مانند ایران شناسی و مردم شناسی، موزه های هنری مانند منقاشی، مجسمه سازی، هنرهای تزئینی و صنعتی، هنرهای معاصر، هنرهای ملی و …، موزه علمی مثل علوم طبیعی، صنعتی و فنی می شود. موزه ها نقش های اجتماعی زیادی را ایفا می کنند که از آن جمله می توان ارائه بازتابی از قدرت دولت یا مذهب، ارائه میدان گسترده ای جهت پژوهش دانشگاه ها و محققین منفرد، ارائه تصویری از علایق متنوع قشرهای فرهیخته جامعه، ارائه نمادی از ثروت و پایگاه اجتماعی گردآوردنده یا ارائه یک بنیاد فرهنگی در تجلیل از یک شهر را نام برد. یکی از موزه هایی که شاید بتوان گفت در بین عموم مردم طرفدار دارند موزه های مردم شناسی به شمار می آیند. در ایران موزه های مردم شناسی متعددی وجود دارد که یکی از آنها موزه مردم شناسی نهبندان محسوب می شود که در استان خراسان جنوبی قرار دارد.

درباره موزه مردم شناسی نهبندان

درباره موزه مردم شناسی نهبندان

شهرستان نهبندان یکی از شهرستان‌های استان خراسان جنوبی واقع در شرق ایران به شمار می آید و مرکز آن، شهر نهبندان است. این شهرستان هم مرز با ایالت فراه افغانستان و شهرستان زابل استان سیستان و بلوچستان است که قبلا شوسف نام داشت. نهبندان در لهجه عامه مردم و در محاوره که جنبه صمیمانه و خودمانی دارد «نِه» گفته می شود، و بیشتر در مواقع رسمی به صورت «نهبندان» به کار برده می شود. در گذشته بیشتر از این سرزمین به همان «نه» و «نیه» یاد کرده اند و شاید از قرن هفتم به بعد «نهبندان» گفته شده است و احتمالا این امر از زمانی متداول شده که قریه «بندان» در  75 کیلومتری جنوب شرقی «نه» به آن متصل شد. ای منطقه از گذشته ای بسیار غنی برخوردار است به همین خاطر تصمیم گرفته شد در این شهرستان موزه مردم شناسی راه اندازی شود تا کسانی که به اینجا سفر می کنند بتوانند با گذشته و آداب و رسوم مردم آن بیشتر آشنا شوند. این موزه در سال 1384 در این شهر در خانه تاریخی سالاری شروع به فعالیت کرد. خانه سالاری از خانه‌های تاریخی شهر نهبندان به شمار می رود و در داخل بافت تاریخی این شهر واقع شده که دارای وسعتی حدود 1800 متر‌مربع است. قدمت این بنا به دوره قاجاریه بر می‌گردد و نام آن از مالک قبلی آن آقای سالاری گرفته شده است.

معماری و بخش های مختلف موزه

معماری و بخش های مختلف موزه

همانطور که گفته شد این موزه در خانه تاریخی سالاری واقع شده است. این خانه از معماری زیبایی برخوردار و به سبک خانه های دوران قاجار ساخته شده است. خانه‌ی سالاری دارای دو ایوان، با معماری زیبا است که همین دو ایوان این بنا را نسبت به بنای های مشابهش متفاوت می‌سازد. پلان این خانه به صورت مستطیل شکل و با ابعاد 38 در 37 متر و همچنین ارتفاع 5 متر است. بخش های مختلف این خانه شامل حیاط اندرونی، حیاط بیرونی، اتاق‌های استراحت، انبار و سه مطبخ می شود و ورودی آن در قسمت غربی خانه قرار دارد. موزه که در این خانه ایجاد شده است دارای هفت غرفه گوناگون است که از آن جمله می توان به غرفه ریسدگی، بافندگی، آهنگری، کشاورزی، خواستگاری و نمایشگاهی از انواع چراغ های سنتی، ابزار سنگی و … اشاره کرد. علاوه بر این در این موزه فضاهایی ایجاد شده، که بتوان اشیاء و آثار تاریخی اهدا شده از طرف مردم را در آن ها به نمایش گذاشت. برای آشنایی با نحوه سفر به شهر نهبندان و دیدار از این موزه بهتر است به بخش های بعدی این مطلب در مجله مستر بلیط مراجعه کنید.

راه های دسترسی به موزه مردم شناسی

راه های دسترسی به موزه مردم شناسی

همانطور که توضویح دادیم این موزه در شهرستان نهبندان و شهر نهبندان قرار دارد. برای رفتن به شهر نهبندان می توانید از بلیط اتوبوس نهبندان را به صورت آنلاین از مستر بلیط تهیه کنید و سپس به این شهر بروید. موزه در بافت تاریخی شهر نهبندان قرار دارد و می توانید با وسایل حمل و نقل عمومی به راحتی به این محل بروید.

بازدید از موزه مردم شناسی نهبندان

برای گشت و گذار در موزه باید هزینه ای را به عنوان ورودی پرداخت کنید. زمانی که برای اینکار احتیاج دارید در حدود یک ساعت می شود که در حین دیدار از اشیاء و بخش های مختلف موزه می توانید از معماری زیبای خانه سالاری نیز دیدن کنید و لحظاتی شاد را در کنار همراهانتان تجربه کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *