شهر بابل یکی از شهرستان های استان مازندران است که قدمتی بالا دارد. این شهرستان یکی از شهرستان های شمال کشور است که در حد فاصل دریای مازندران و رشته کوه البرز، و در فاصله ۱۵ کیلومتری دریای مازندران و ۲۱۱ کیلومتری شمال شرقی تهران قرار دارد. این شهر امروزه یکی از شهر های صنعتی شمال کشور شناخته می شود و به خاطر طبیعتی که دارد سالانه گردشگران زیادی به این منطقه سفر می کنند. در مورد وجه تسمیه این شهرستان گفته می شود که بابل از دو واژه «با» و «بل» تشکیل شده است که واژه «با» به معنی هر چیز مایع و در کاربرد روزانه به معنی «آب» است و بخش دیگر این کلمه یعنی «بل» در معنای «زیاد و فراوان» استفاده می شود. نام این شهر در گذشته های دور مه میترا بوده ‌است. در زبان‌ های هند و اروپایی قدیم کلمه دیو به معنای خدا است. مازندرانی‌ ها در زمان گسترش آیین زرتشتی از پذیرش این آیین سر باز می‌زدند. در بخش‌هایی از مازندران مردم پیرو آیین «دیو یسنا» بودند و در برابر آیین جدید مقاومت می‌کردند. بعد از آن، این شهر را با نام «بارفروش» می شاختند و دلیل آن نیز رفت و آمد و خرید و فروش زیادی بود در این شهر رخ می داد. در دوران پهلوی اول پیشنهاد تغییر نام این شهر به بابل توسط رضا شاه داده شد که مورد قبول قرار گرفت و از آن زمان این شهر با این نام شناخته می شود. وجود پیشینه تاریخی غنی این شهر باعث شده است که این شهر دارای آثار تاریخی زیادی باشد که پل محمدحسن ‌خان یکی از آنها است.

معرفی پل محمدحسن ‌خان

معرفی پل محمدحسن ‌خان

پل ها یکی از سازه های مهم در تمام طول تاریخی به شمار می آیند و از آن جهت که پل همواره سبب ایجاد، حفظ و گسترش ارتباطات و حمل و نقل بشری می شود، از همان ابتدای شکل گیری با استقبال جوامع بشری روبه رو شد. بر این اساس در هر دورۀ تاریخی متناسب با آن به ساخت پل می پرداختند و از فناوری های هر دوره در راستای مقاصد و اهداف خود در ارتباطات بهره می گرفتند. همین موضوع باعث شد پل های زیادی در ایران و جهان ساخته شود. یکی از این پل های تاریخی  که اهمیت زیادی هم دارد پل محمدحسن ‌خان است. این پل بر روی رودخانه بابلرود و در شهر بابل واقع شده است. دوران ساخت این پل به زمان زندیه بر می گردد و بر روی باقی مانده های پلی قدیمی تر که احتمالا مربوط به دوران غزنویان بود ساخته شد. گفته می شود پل قدیمی تر از چوب ساخته شده بود در تاریخ طبرستان ابن اسفندیار در مورد آن این چنین نوشته شده است: « زر به خروارها ریخته شد و پارو در میان زد و … پلی از خشت و آهک بنا کردند». ترمیم این پل در زمان رضاشاه انجام پذیرفت و تا سال 1343 تنها راه ارتباطی بین بابل و آمل بود. از نام های دیگر این پل می توان به پل هفت چشمه اشاره کرد. اگر دوست دارید در مورد داستان آثار تاریخی ایران بیشتر اطلاعات پیدا کنید به مجله مستر بلیط مراجعه کنید تا اطلاعات بیشتری به دست بیاورید.

پیشینه پل

پیشینه پل

همانطور که قبلا اشاره کردیم این پل را در دوران حکومت زندیه ساخته اند. داستان ساخت این پل را در اسناد تاریخی این گونه بیان کرده اند. در اوایلی که کریم‌ خان زند به حکومت رسید، سال ۱۱۴۶، محمدحسن‌خان قاجار جد آغا محمدخان قاجار، که شهر بارفروش (شهر بابل فعلی) و سایر نقاط مازندران را تحت تصرف خود در آورده و در جنگ بر کریم‌خان زند پیروز شده‌ بود به پاس قدردانی از مردم بابل، با صرف هزینه ۱۲۰۰۰ تومان بر روی رودخانه بابل پل بزرگی احداث کرد که تا امروز باقی مانده و به پل محمدحسن‌ خان معروف است. این پل همچنان یکی از مهم ترین پل های استان مازندران به حساب می آید.

معماری پل محمدحسن ‌خان

این پل طولی برابر با 140 و عرض 6 متر و دارای پنج چشمه اصلی و دو چشمه فرعی و ارتفاع آن از سطح رودخانه 11 متر است. دهانه های طاق های بزرگ تر برابر با 7 متر و 55 سانتی متر است و طاق های کوچک تر نیز 4 متر و 10 سانتی متر پهنا دارند. طاق ها این پل به صورت جناغی ساخته شده اند و با آجر چینی راسته و خفته تزئین شده اند که از شاخصه های سبک معماری صفویه است. یکی از نکات مهم در ساخت این پل علاوه بر سبک معماری آن استفاده از سفیده تخم مرغ در ساخت ساروج مورد استفاده در پل است.

اگر از طرفداران سفر به شهر بابل هستید می توانید با استفاده از اتوبوس خود را به این شهر برسانید و راحت ترین راه برای خرید بلیط اتوبوس بابل روش آنلاین و خرید از مستر بلیط است.

راه های دسترسی به پل

راه های دسترسی به پل

اگر میل دارید که این پل را ببینید می توانید به راحتی به آن دسترسی پیدا کنید زیرا این پل در قسمت جنوبی شهر بابل قرار دارد و با کمک خودرو های حمل و نقل و عمومی به این پل برسید.

بازدید از پل محمدحسن ‌خان

دیدار این پل به صورت رایگان است و نیازی ندارید هیچ هزینه ای از این بابت پرداخت کنید. برای تماشای این پل به زمانی حدود یک ساعت احتیاج دارید  ولی می توانید از دوست دارید زمان بیشتری را نیز به این کار اختصاص دهید و به پیاده روی در اطراف پل بپردازید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *