مدل های مختلفی برای سفر کردن وجود دارد که یکی از آنها طبیعت گردی به شمار می رود. افرادی که به این نوع سفر علاقه نشان می دهند دوست دارند که تعطیلات و وقت های آزاد خود را در طبیعت بگذرانند، همچنین آنها مقاصدی را برای سفر انتخاب می کنند که شامل جاذبه های طبیعی می شوند. از میان جاذبه های طبیعی که می توان به آنها سفر کرد می توان دریا، کوه، دشت، بیابان، صحرا، جنگل و … را عنوان کرد. این مناطق هر کدام جذابیت های خاص خود را دارند، که باعث می شوند طبیعت گردان به آنها جذب شوند. در این میان ایران به خاطر اینکه کشوری چهار فصل محسوب می شود، دارای نواحی طبیعی گوناگونی و متنوعی است که دیدار از آنها بسیار هیجان انگیز و خاطره ساز می شود. یکی از این مناطق طبیعی منطقه حفاظت شده كرایی در شهرسان شوشتر استان خوزستان به شمار می رود که در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد آن توضیحاتی را که جمع آوری کرده ایم با شما به اشتراک می گذاریم. خواندن این مطالب به شما کمک می کند که تا در صورتی که به این منطقه سفر کردید بتوانید سفری با کیفیت تر را تجربه کنید.

معرفی منطقه حفاظت شده كرایی

معرفی منطقه حفاظت شده كرایی

شهرستان شوشتر که در استان خوزستان قرار دارد، دارای آب و هوایی گرم است که در زمستان و اوایل بهار هوای این منطقه بسیار مطلوب و خنک می شود. همین آب و هوا و اقیلم باعث شده است که در این منطقه جاذبه های طبیعی فراوانی دیده شود. البته از آنجایی که شوشتر یکی از شهرستان های تاریخی و قدیمی ایران به شمار می رود در آن علاوه بر جاذبه های طبیعی، تعداد بسیار زیادی از آثار تاریخی هم وجود دارد که در دل خود هزاران حرف ناگفته دارند. از لحاظ طبیعی دامنه‌های پایانی کوه‌های زاگرس، مرز شرقی این شهرستان و رود دز مرز غربی این شهرستان را تشکیل می‌دهند. یکی از جاذبه های طبیعی این شهرستان که در ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر شوشتر قرار دارد، منطقه حفاظت شده كرایی نامیده می شود. رشته کوه سیاه در بر گیرنده این منطقه است که از رشته کوه های پیش کوه زاگر به شمار می رود و ارتفاعش از سطح دریا برابر با 600 متر است. این منطقه در ۳۱ درجه ۳۵ دقیقه تا ۳۱ درجه ۵۹ دقیقه عرض شمالی، ۴۹ درجه تا ۴۹ درجه ۲۳ دقیقه طول شرقی قرار دارد. این منطقه علاوه بر اینکه دارای جاذبه های طبیعی است، در آن می توان آثار باستانی گوناگونی هم دید که از آن جمله می توان به خرابه های معروف به قلعه گره و ۵ مقبره امام زاده اشاره کرد.

بخش های مختلف منطقه

بخش های مختلف منطقه

هر منطقه حفاظت شده از چندین بخش تشکیل می شود که شامل پوشش گیاهی و جاندارانی که در آن زندگی می کنند است. در این منطقه می توان حدود ۶۰ چشمه، آبشخور و بندهای ذخیره آب را مشاهده کرد که باعث آبادانی منطقه شده اند. از جمله چشمه های آن می توان چشمه راهدار، خرسی، چاه کرا، کرایی قدیم و آبگرمک را نام برد.

پوشش گیاهی منطقه

به صورت کلی بیش از هشتاد و شش گونه گیاهی در منطقه دیده شده است که تعداد زیادی از گونه های دارویی از جمله گل گاوزبان، بارهنگ، بومادران و پونه در میان آنها به چشم می خورد. عمده پوشش گیاهی و گونه شاخص گیاهی منطقه را درخت کنار تشکیل می دهد. ساختار این منطقه به طور کلی مرتعی به شمار می رود که در قسمت های شمالی از پوشش مناسب و خوب برخوردار است ولی دامنه های جنوبی آن پوشش گیاهی تُنُکی دارد. در گوشه و کنار آن می توان بقایای از کنارستان را مشاهده کرد و همچنین تک درختان انجیر کوهی، بادام کوهی و کلخنگ نیز در این منطقه وجود دارد که همه این ها نشان می دهد که در گذشته تنوع زیادی از بابت پوشش گیاهی داشته است. علاوه بر این درختان که نام بردیم درختچه های رملیک، سریم و گز بصورت تک درخت هم در منطقه حفاظت شده وجود دارد. پوشش مرتعی آن نیز شامل تیره کاسنی، لگومینور و گرامینه می شود.

پوشش گیاهی منطقه

گونه های جانوری منطقه

این منطقه از آن جهت که زیستگاه حیواناتی رو به انقراض بود تبدیل به منطقه ای حفاظت شده، شد. در این منطقه می توانید انواع مختلفی از جانوران را مشاهده کنید که از آن جمله می توان به کرایی قوچ و میش اشاره کرد. این حیوانات از مهمترین حیوانات منطقه به شمار می روند. این منطقه تنها زیستگاه این حیوانات در استان خوزستان به حساب می آید. از دیگر حیواناتی که در این محوطه زندگی می کنند، گرگ، شغال، روباه، هامستر خاکستری، گربه وحشی، خرگوش، تشی، خفاش لب کوتاه، گراز، سمور، کفتار را می توان بیان کرد. علاوه بر این، این ناحیه زیستگاه خزندگانی چون افعی سوسن، مار قیطانی، مار پلنگی، مار گرزه، توله مار، لاک پشت و پرندگانی مانند تیهو، کبک، قمری معمولی، کبوتر چاهی، کبوتر کوهپایه ای، یاکریم، کمر کولی کوچک، کمر کولی بزرگ، هدهد، زنبور خوار، سبز قبا، کوکوی معمولی، حواصیل خاکستری، حواصیل شب، اگرت، قرقی، دلیجه، سارگپه، چکاوک طوقی، چکاوک بیابانی، چکاوک کاکلی، چکاوک درختی، چلچله کوهی، دم جنبانک ابلق، دیدمک، دراج است.

راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده

همانطور که متوجه شدید این محوطه یکی از جاذبه های گردشگری شهرستان شوشتر به شمار می رود و در این منطقه قرار گرفته است. برای دیدن منطقه باید در ابتدا بلیط قطار شوشتر را از مستر بلیط به صورت آنلاین تهیه کنید. پس از آن  از طریق جاده آسفالته شوشتر به مسجدسلیمان و سپس راه شنی روستایی معروف به کرایی – راهدار به این ناحیه بروید. علاوه بر این راه آسفالته نفت سفید به هفتگل از جمله راه های دسترسی به منطقه محسوب می شود.

راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده

بازدید از منطقه حفاظت شده كرایی

برای دیدار از این منطقه نیازی به ای که هزینه ای بپردازید نیست و می توانید به طور رایگان این بازدید را انجام دهید. ولی باید به خاطر داشته باشید شکار در این منطقه ممنوع است و عواقب قانونی دارد و به هیچ وجه به پوشش گیاهی منطقه آسیب نرسانید. حتما موقعی که می خواهید به اینجا بروید باید کفش مناسب به پا داشته باشید تا بتوانید بدون زحمت به تمام قسمت های آن سر بزنید.

اشتراک‌گذاری

یک نظر

  1. محمدامیرپور پاسخ

    منطقه حفاظت شده کرایی دارای بهترین پتانسیل جهت رشد حیات وحش علی الخصوص گونه نادر و کمیاب قوچ و میش کوهی می باشد وجود عشایر و دامداران غیر مچاز همچنین خشکسالی و خشک شدن چشمه سارهای بزرگترین تهدیدات موجود در این منطقه هستند

  2. محمدامیرپور پاسخ

    جمع اوری دامداران غیرمجاز و عشایر
    افزایش پاسگاههای محیط
    ساخت اب بند و سدهای خاکی جهت ذخیره سازی ابهای سطحی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *