یکی از مهم ترین جاذبه هایی که در سواد کوه استان مازندران وجود دارد؛ غار تاریخی اسپهبد خورشید است که جزء محبوب ترین مکان ها برای گردشگران و مسافران از سراسر جهان محسوب می شود. این غار زیبا نام های زیادی از جمله طاق عایشه گرگیلی دژ، لاپ کمر، دیو کالی، قلعه دیو سفید، لانه دیو، دیو کلی، کرکیل دژ، طاق ونداد هرمزد، دژ طاق، دربند کولا، اسپهبد خورشید، کیجاکچال و دکان داوود دارد که مردم محلی در هر منطقه آن را با یکی از این نام ها می شناسند. جالب است بدانید که این غار مانند دیگر غار های معمولی نیست و در داخل آن قسمت های مختلفی همچون حمام، قلعه، تنور، برج، آب انبار و آتشکده نیز وجود دارد که هر کدام از آن ها به سبکی مختلف و بسیار جذاب با استفاده از سنگ و ساروج ساخته شده اند. اگر می خواهید تمام قسمت های غار اسپهبد خورشید را از نزدیک ببینید، بهتر است در اوایل فصل بهار اقدام به خرید بلیط اتوبوس کنید و بهسواد کوه بروید.

تاریخچه غار اسپهبد خورشید

تاریخچه غار اسپهبد خورشید

با توجه به پژوهش ها و بررسی هایی که در این غار صورت گرفت، قدمت و تاریخچه بخش های مختلف آن را به دوران ساسانیان نسبت داده اند و به وجود آمدن هر یک از قسمت های غار به دلایل خاصی بوده است. اسپهبد خورشید از جمله سرداران مشهور طبرستان بوده است و هنگامی که اعراب به سرزمین شان حمله می کنند، وی خانواده خود را به این غار می برد تا در آن جا پناه بگیرند و خودش به جنگ دشمنان می رود. اما پس از مدت کوتاهی، اعراب سراسر غار را محاصره می کنند و حدود ۳ ماه در آن جا می مانند. در نتیجه به دلیل این که نمی توانند وارد آن شوند؛ اقدام به سم ریختن داخل آب ورودی غار می کنند و از این طریق، تمام افرادی که در آن جا بودند را به قتل می رسانند و غار را فتح می کنند. سردار اسپهبد خورشید نیز پس از این که با ۵۰ هزار سپاه خود به سواد کوه بازگشت، خبر اسارت و قتل خانواده اش را شنید و خودکشی کرد! سال ها بعد از گذشت این واقعه، همچنان از غار اسپهبد خورشید برای جلوگیری از نفوذ دشمنان استفاده می کردند. در دوره اسلامی نیز زنی به نام عایشه، در این غار پناه گرفت و تعدادی دزد و راهزن را در آن جا جمع کرد تا از مردم دزدی کنند. به همین علت برخی افراد این غار را، با نام عایشه کرکیل دژ می شناسند. در حال حاضر نیز این غار شگفت انگیز در لیست آثار ثبت شده ملی ایران، قرار گرفته است و گردشگران از هر جایی می توانند برای بازدید از آن، راهی مازندران شوند.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

همان طور که در ابتدای مجله مستر بلیط نیز ذکر شد، غار اسپهبد خورشید دارای بخش ها و قسمت های مختلفی است که هر کدام از آن ها ویژگی های خاص خود را دارند. شما می توانید در این غار، به راحتی بزرگ‌ ترین طاق طبیعی جهان را مشاهده کنید و از تماشای آن لذت ببرید. این طاق زیبا به شماره ۸۷۳۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است و از آن به عنوان استحکامات نظامی کشور استفاده می کنند و تمرینات نظامی در آن جا صورت می گیرد. نا گفته نماند که یک معدن ماسه فعال هم در کنار آن وجود دارد و همین امر ممکن است به غار آسیب برساند، از این رو مسئولین برای حفظ آن باید بیشتر بکوشند. دهانه غار اسپهبد خورشید، جزء بزرگ ترین دهانه های غار طبیعی در دنیا محسوب می شود که طول قوس طاق آن حدود ۴۰ متر است. اگر به داخل غار بروید، می بینید که ارتفاع سقف تا کف آن ۱۵ است و فضای اطراف به شکل تالاری بیضی است. طول غار ۷۵ و عرض آن نیز ۲۵ متر است و در برابر آن دیوار هایی از جنس ساروج و سنگ دیده می شوند. در گذشته این غار دارای آب آشامیدنی بوده است و به همین خاطر افرادی که در آن جا ساکن می شدند، می توانستند زمان زیادی دوام بیاورند. در مقابل غار اسپهبد خورشید یک پرتگاه خطرناک وجود دارد و به همین علت باید بسیار احتیاط کنید تا آسیب نبینید. در نزدیکی غار، جاذبه های مشهور دیگری مانند؛ قلعه کنگلو و کاروانسرای گدوک وجود دارد و می توانید در کنار غار، از آن ها هم بازدید نمایید و لذت سفرتان را بیشتر کنید.

شرایط بازدید از غار اسپهبد خورشید

شرایط بازدید از غار اسپهبد خورشید

برای ورود به این غار، نیازی به پرداخت کردن هزینه بابت خرید بلیط ورودی نیست و هر ساعتی که بخواهید؛ می توانید به آن جا بروید. اما بهتر است برای ورود به داخل غار، احتیاط های لازم را به خرج ببرید و بدون داشتن وسایل مورد نیاز و تجربه، اقدام به کار های خودسرانه نکنید. همچنین توصیه می شود حتما لباس گرم، کفش مناسب کوهنوردی، بادگیر، آب آشامیدنی، غذای مناسب و سبک، کوله پشتی، جعبه کمک های اولیه، چراغ قوه، عینک و… را همراه خود ببرید تا به مشکلات احتمالی برخورد نکنید. فراموش نکنید اگر می خواهید سفری راحت داشته باشید، به سایت مستر بلیط مراجعه کنید و هر گونه بلیطی که لازم دارید را از طریق آن با بهترین قیمت و کیفیت ممکن بخرید.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

غار اسپهبد خورشید در استان مازندران، با فاصله ۱۸۲ کیلومتری از تهران  و ۱ و نیم کیلومتری از حاشیه جاده فیروز کوه قرار دارد و برای دسترسی به آن باید ابتدا از تهران وارد جاده‌ دماوند شوید. این جاده را دنبال کنید و به طرف فیروزکوه بروید، پس از این که به طور کامل از فیروز کوه عبور کردید؛ با ورسک و کلیسا اوریم رودبار، رو به رو خواهید شد که در سمت راست آن ها یک خروجی وجود دارد. اگر این خروجی را حدود سه ساعت طی کنید به غار اسپهبد خورشید خواهید رسید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *