کاروانسرای شاه عباسی نیر

کاروانسرای شاه عباسی نیر کجاست؟ معرفی + راه‌های دسترسی

کاروانسرای شاه عباسی نیر دارای موقعیت جغرافیایی منحصر به فردی است که موجب ایجاد چشم اندازی دلپذیر و زیبا در فصول بهار و تابستان شده است، و باعث شده تا این بنای تاریخی و قدیمی مانند نگینس در بین مناظر دور و اطراف خود بدرخشد.

این کاروانسرا در نوع خود نمونه ای نادر و زیبا به شمار می رود. کاروانسرای شاه عباسی به دوره حکومت صفویه متعلق است، این بنا حیاطی ندارد و با گنبد و طاقی پوشیده و تمامی بنا از سنگ بنا شده است. در ادامه با مستر بلیط همراه باشید تا یکی از جاذبه های اردبیل را بشناسید.

 

تاریخچه کاروانسرای شاه عباسی نیر 

کاروانسرای شاه عباسی در یکی از گردنه های برف گیر و مرتفع کشور واقع شده که این امر بیانگر اهمیت مسیر در دوران صفویه است. این کاروانسرا به فرمان شاه عباس صفوی و در دوران صفوی ساخته شده است.

اگر بنا را ببینید قطعا می توانید دلیل پابرجایی آن تا کنون را حدس بزنید، که این دلیل مرمت آن و جلوگیری از تخریب بنا در طی سال های گذشته است.

افرادی که از این بنا دیدن کردن از جمله مرحوم محمد یوسف کیانی و پرفسور ولفرام کلایس هستند، که از مولفان کتاب کاروانسراهای ایران بودند، همواره این افراد در نوشته های خود ذکر کرده اند که دلیل و زمینه احداث چنین کاروانسراهایی، وجود داشتن راه های حائز اهمیت نظامی و تجاری بوده است.

نیر

نقشه و معرفی بخش های مختلف

کاروانسرای شاه عباسی از جمله کاروانسراهای دوران صفوی است که به طور کلی متناسب با اقلیم منطقه و شرایط آب و هوایی آن جا بنا شده است. عرض و ارتفاع در ورودی های داخل بنا کاهش یافته است دلیل این امر را می توان جلوگیری از نفوذ هوای سرد منطقه باشد.

چرا که در کمترین زمان می توانستند به این امر دست یابند، کاروانسرای شاه عباسی بسته و سرپوشیده است که این ویژگی بنا توانسته به راحتی در برابر برف های زمستانی و بادهای مقاوم و همین طور تگرگ های پاییزی و بهاری مقاومت کند، و کاروانیان در این مکان در روزهای سرد سال پناه بگیرند و از گزند تگرگ و باران در امان باشند.

همچنین علاوه بر مواردی که ذکر شد در این کاروانسرا اجاق های متعدد و بخاری های دیواری نیز تعبیه شده تا فضای داخل را گرم نگه دارد. در سقف روزنه هایی با کمترین اندازه وجود دارند که حکایت از سرمای شدید منطقه دارند‌.

در مرکز محل های ارتباطی داخلی واقع شده است، این محل ها دارای ورودی های نسبتا بزرگ تری نسبت به فضاهای مجاور هستند. دلیل این اختلاف را می توان احتمالا جاگیری و ورود چهار پایان کاروانیان به داخل کاروانسرا دانست.

کل بنا از سنگ ساخته شده است که مصالحی کوهستانی و بوم آور محسوب می شود علاوه بر این که دسترسی به این مکان آسان است دارای مقاومت پایداری بیشتری نسبت به شرایط منطقه نیز است. در مرکز کاروانسرا گنبد کوچکی قرار دارد که از سنگ ساخته، گنبد برروی چهار سکنج ایجاد شده است.

در این بنا ساروج برای ملات جهت اتصال سنگ های بنا به کار گرفته شده است. در داخل بنا پلکانی با مسیر کم عرض وجود دارد که از این طریق مسیر دسترسی به بام کاروانسرا امکان پذیر است، بام کاروانسرا فضایی مربعی شکل را تداعی می کند.

فضاهای بسیار کوچکی در سقف قرار گرفته است که بر بام کاروانسرا کاملا آشکار به چشم می خورد. این فضاها احتمالا برای تهویه هوا یا نور رسانی ایجاد شده اند که بسیار دلپذیر و چشم گیرند که توجه گردشگران را به خود جلب کرده است. این کاروانسرا در فهرست آثار ملی با شماره ۱۶۵۳ به ثبت رسیده است.

شرایط بازدید از کاروانسرای شاه عباسی نیر 

 

شرایط بازدید از کاروانسرای شاه عباسی نیر 

در شهر نیر رستوران ها با کمترین فاصله از کاروانسرا قرار گرفته اند، مجله مستر بلیط پیشنهاد می کند که در فصل بهار و تابستان به این شهر سفر کنید چرا که استان اردبیل دارای زمستان های بسیار سرد است و سفر به این منطقه راحت نیست.

با سفر به این منطقه می توانید غذاهای محلی مانند آش دوغ و تاوا کبابی را تجربه کنید، علاوه بر این می توانید از فراورده های لبنیات و عسل این منطقه استفاده کنید، و به همراه خود سوغاتی های نظیر گلیم و سایر دست بافت ها را به یادگار ببرید. بازدید همه روزه برای عموم آزاد و هزینه ای از افراد دریافت نمی شود.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

در گردنه صائین که همان جاده قدیمی نیر سراب است کاروانسرای شاه عباسی واقع شده است، تقریبا کاروانسرا با شهر نیر حدودا ۱۰ کیلومتر فاصله دارد. افراد می توانند با تهیه بلیط اتوبوس نیر به بازدید این مکان بپردازند و از دیدن جاذبه های اطراف نیز لذت ببرند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *