شهر اصفهان یکی از زیباترین و قدیمیترین شهرهای ایران است که در آن آثار تاریخی زیادی دیده میشود. از مهمترین این آثار تاریخی میتوان به مسجد جامع اصفهان اشاره کرد. بسیاری از افراد با شنیدن نام این مسجد تصور میکنند که تنها یک مسجد ساده برای انجام فرائض دینی است. این تصور کاملاً اشتباه بوده و ظاهر زیبای این مسجد با معماری بینظیر آن چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. بخش قابل توجهی از نمای فعلی این مسجد مربوط به دوره سلجوقیه است. البته الحاقاتی که در مسجد صورت گرفته غالبا به عصر صفویان باز میگردد. هر چند که در معماری مسجد آثاری از دوران آل بویه و همچنین قرن سوم هجری نیز به چشم میخورد. مسجد جامع اصفهان بالغ بر دو هزار سال قدمت دارد و به دلیل ویژگی های منحصر به فرد و معماری شاهکار و بی نظیری که دارد در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. در ادامه این مطلب از مجله گردشگری مِستربلیط به بیان اطلاعات کاملی در مورد این مسجد میپردازیم.
شرایط بازدید مسجد جامع اصفهان
مسجد جامع اصفهان که از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است و دارای بخش های مختلفی است. بازدید از این بنای تاریخی و مذهبی که در نزدیکی میدان نقش جهان اصفهان واقع شده است می تواند بسیار لذت بخش باشد و افراد را با معماری بی نظیر ایرانی اسلامی از نزدیک آشنا کند. در بازدید از این مسجد در نگاه اول بیش از هر چیزی حیاط بزرگ آن و افرادی که در گوشه کنار حیاط در حال عبادت و خواندن نماز هستند نظر افراد را به خود جلب می کند. مناره های بلند آبی رنگ و پرنده هایی که در لب حوض داخل حیاط ایستاده اند نیز حس و حال بی نظیر حیاط مسجد را دو چندان نموده اند و بیننده را کاملا تحت تاثیر قرار می دهند.
گردشگرانی که قصد دارند از این بنای مذهبی تاریخی دیدن نمایند باید بلیط جهت بازدید تهیه نمایند که تعرفه آن برای اتباع ایرانی و غیر ایرانی متفاوت است. مسجد جامع اصفهان هر روز از ساعت 9 الی 11 و 13 الی 16:30 پذیرای بازدید کنندگان گرامی می باشد.
آدرس و نحوه دسترسی با مترو
مسجد جامع اصفهان در میدان قیام و خیابان علامه مجلسی واقع شده است و گردشگرانی که با تهیه بلیط قطار اصفهان یا بلیط هواپیما و اتوبوس اصفهان راهی این شهر باستانی شده اند می توانند از طریق خیابان لاله شمالی، خیابان عبدالرزاق و خیابان احمد آباد – خیابان هاتف میتوانند به این مسجد دسترسی داشته باشند. با توجه به اینکه مسجد جمعه اصفهان از لحاظ جغرافیایی در مکان مناسبی قرار گرفته است دسترسی به آن با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی از جمله مترو، قطار و اتوبوس به راحتی امکان پذیر است.
برای این منظور کافی است در نزدیک ترین ایستگاه مترو به مسجد جامع پیاده شوید تا بتوانید به راحتی به بازدید از این بنا بروید. همچنین ایستگاه های اتوبوس و تاکسی نیز در نزدیک اثر تاریخی در خیابان علامه مجلسی وجود دارد که می توانند گزینه مناسبی برای بازدید از این مسجد باشند.
اگر از آن دسته افرادی هستید که ترجیح می دهید با خودرو شخصی به بازدید از مسجد جامع اصفهان بروید می توانید جهت پارک خودرو از پارکینگ هایی که در نزدیکی مسجد در نظر گرفته شده است استفاده نمایید. سرراست ترین راه برای رسیدن به مسجد جامع اصفهان این است که از طریق خیابان هاتف و ابن سینا خود را به خیابان عبد الزراق و بعد به خیابان علامه مجلسی برسانید.
تاریخچه مسجد جامع اصفهان
مسجد جامع اصفهان، یکی از قدیمیترین و مهمترین مساجد ایران، تاریخچهای پیچیده و طولانی دارد که به دورههای مختلف تاریخی بازمیگردد. اولین بناهای این مسجد در دوره ساسانیان ساخته شده و در قرن دوم هجری با ورود اسلام به ایران، تبدیل به یک مسجد ساده گردید. در قرن پنجم هجری و در دوران سلجوقیان، این مسجد با تلاشهای نظامالملک، وزیر سلجوقی، بهطور قابل توجهی توسعه یافت و به یکی از بزرگترین مساجد ایران تبدیل شد. در این دوره، ساختار اصلی مسجد شامل ایوانها و گنبدهای آجری بودند.
در دوره ایلخانی و تیموری، افزودنیها و تغییرات بیشتری در مسجد صورت گرفت که ایوانهای جانبی و تزئینات جدید بهشمار میرفتند. در دوران صفویه، شاه عباس و دیگر پادشاهان صفوی نقش مهمی در بازسازی و تزئین مسجد با کاشیکاریهای زیبا ایفا کردند. در دوران قاجار و پهلوی نیز، مرمتها و بازسازیهای متعددی روی مسجد انجام گرفت تا ساختار آن حفظ شود. این مسجد در سال ۲۰۱۲ بهعنوان یکی از میراثهای جهانی یونسکو ثبت شد و همچنان بهعنوان یکی از مهمترین آثار تاریخی و فرهنگی ایران شناخته میشود.
نام گذاری مسجد جامع اصفهان
نام جامع که برای این مسجد انتخاب شده است در لغت به معنی گرد آمدن وبه هم پیوستن اجزا است. مسجد جامع به مسجدی اشاره دارد که افراد برای برگزاری نماز مخصوصا نماز جمعه به آن مراجعه می کنند. از این رو برخی از افراد این مسجد را با نام مسجد جمعه نیز میشناسند. در گذشته این مسجد مسجد عتیق نام داشت.
معماری مسجد جامع اصفهان
معماری مسجد جامع اصفهان نمادی از تلفیق هنر اسلامی و معماری ایرانی است و شامل عناصر متنوعی از دورههای مختلف تاریخی میشود. این مسجد با چهار ایوان بزرگ در چهار جهت اصلی، یکی از نمونههای برجسته معماری ایوانی در مساجد ایرانی بهشمار میرود. ایوان جنوبی، معروف به ایوان صاحب، با کاشیکاریهای نفیس و مقرنسهای زیبا تزئین شده و در مرکز مسجد، گنبد نظامالملک قرار دارد که یکی از شاهکارهای معماری سلجوقی با گنبد آجری بزرگ و متقارن است.
شبستانهای وسیع با ستونهای متعدد و سقفهای بلند، فضای داخلی مسجد را تشکیل میدهند. در دوران صفویه، کاشیکاریهای رنگارنگ و پیچیده به بنا اضافه شد که جلوهای باشکوه به مسجد بخشیدند. محراب الجایتو، با تزئینات گچبری و کاشیکاری منحصر به فرد، یکی از زیباترین بخشهای داخلی مسجد است. حیاط بزرگ مرکزی با حوض آب در وسط، فضایی آرام و معنوی برای عبادتکنندگان فراهم میکند. همچنین، منارههای بلند و زیبا که در دورههای مختلف ساخته شدهاند، به شکوه و جلال مسجد افزودهاند. مسجد جامع اصفهان با این ویژگیهای برجسته، بهعنوان یکی از مهمترین نمونههای معماری اسلامی در جهان شناخته میشود.
مسجد جامع اصفهان یکی از شاهکارهای معماری در ایران است که برترین فنون معماری 15 قرن دوران اسلامی را در خود جمع نموده است و با نقشه چهار ایوانی فوق العاده زیبایی که دارد از شاخص ترین آثار در دنیای معماری امروز محسوب میشود. این مسجد در طی دوره های مختلف تاریخ شاهد اتفاقات ریز و درشت بسیاری بوده است که آسیب های جدی به آن وارد نموده اند.
از جمله این اتفاقات میتوان به جنگ های متعدد و آتش سوزی هایی که در مسجد رخ داد اشاره نمود. همین مسئله باعث شده است که مسجد جامع در طی سالیان عمر خود بارها مورد مرمت و بازسازی قرار بگیرد. این مسجد چندین ورودی دارد که با عبور از هریک از آن ها وارد فضایی جدید و مجزا از سایر بخش ها خواهید شد.
در دورتا دور مسجد جامع گذرهای بسیاری وجود دارد که نشان دهنده میزان ارتباطات مسجد با بافت قدیمی اصفهان است. چهار ایوانی که در اطراف میدان وجود دارد از مهم ترین شاخصه های مسجد سازی ایرانیان است که پس از ساخت این مسجد شاهد استفاده از آن در دیگر مساجد ایرانی بودهایم. کاربندی ها و تزئینات مقرنس سازی که بر روی این چهار ایوان استفاده شده است بی نظیر بودن معماری ایرانی را به خوبی به تصویر می کشد.
ایوان های اطراف مسجد متشکل هستند از ایوان صفه صاحب در جنوب، صفه استاد در مغرب، صفه درویش در شمال و صفه شاگرد در شرق. بر اساس اطلاعات به دست آمده قدمت مناره های زیبا، کاشی کاری های خیره کننده و صحن داخلی مسجد به قرن نهم هجری باز می گردد. همین حالا با خرید بلیط اتوبوس به این شهر زیبا سفر کنید.
بخشهای مختلف مسجد جامع اصفهان
یکی از مهم ترین دلایلی که افراد را به بازدید از این مسجد علاقمند می کند قدمت طولانی آن و همچنین قرار گرفتن نام مسجد در لیست میراث فرهنگی یونسکو است. علاوه بر این معماری بی نظیر و منحصر به فردی که در ساخت این مسجد در دوره های تاریخی مختلف به کار رفته است نیز موجب متمایز شدن مسجد جامع نسبت به سایر مسجدهای ایران شده است و از دلایل شهرت و محبوبیت آن محسوب می گردد.
مسجد جامع اصفهان دارای چهار ایوان است که آن را از حالت عربی خارج نموده و به روش ساخت مسجدهای ایرانی نزدیک کرده است و ظریف کاری ها و تزئیناتی که بر روی این ایوانها کار شده است بسیار زیبا و چشم نواز هستند. گنبد های 16 ضلعی که جایگزین گنبدهای 4 ضلعی در این مسجد شده اند و آن را به اثری کاملا متفاوت نسبت به سایر مسجد ها تبدیل کرده اند نیز افراد را مشتاق به بازدید از نزدیک نموده است. بعد از ساخت این مسجد بعدها مساجد دیگری نیز با گنبدهای 16 ضلعی در سراسر ایران ساخته شده اند که از جمله آن می توان به مساجد تبریز، سمرقند و شیراز اشاره نمود.
سردر با شکوه و بی نظیر مسجد، محراب الجایتو، شبستان الجایتو، شبستان زمستانی، بیت الشتا، گنبد تاج الملک و گنبد تاج الملک از دیگر دلایل جذابیت آن است. از طرفی تزئیناتی که بر روی سقف مسجد و طاق ها انجام شده هنر معماری اصیل ایرانی را از دوران ایلخانی تا صفویه به خوبی به نمایش می گذارد و بسیار چشم نواز است. مسجد جامع اصفهان شامل بخشهای متعددی است که هر کدام دارای ویژگیهای خاص و تاریخچهای غنی هستند. این بخشها نمایانگر تغییرات و تحولات معماری در طول قرون مختلف بوده و هر کدام جلوهای از هنر و فرهنگ اسلامی و ایرانی را به نمایش میگذارند.
1. ایوانهای مسجد جامع اصفهان
مسجد جامع اصفهان دارای چندین ایوان مهم است که هر کدام با ویژگیهای منحصر به فرد خود نقش مهمی در ساختار و زیبایی کلی مسجد دارند. این ایوانها که به نامهای ایوان درویش، ایوان صاحب، ایوان استاد، ایوان عمر و ایوان شاگرد شناخته میشوند، هر یک دارای تاریخچه و معماری خاصی هستند که به معرفی بیشتر آنها میپردازیم.
ایوان درویش
ایوان درویش در بخش شمالی مسجد واقع شده و یکی از بزرگترین و مهمترین ایوانهای مسجد جامع اصفهان است. این ایوان دارای تزئینات کاشیکاری زیبا و مقرنسهای هنرمندانه بوده که در دوران صفویه به آن اضافه شدهاند. ایوان درویش با فضای باز و وسیع خود، یکی از مکانهای اصلی تجمع نمازگزاران و برگزاری مراسمهای مذهبی بوده و معماری این ایوان نشاندهنده ترکیب هنر اسلامی و سنتهای ایرانی است.
ایوان صاحب
ایوان صاحب که به ایوان جنوبی نیز معروف است، یکی از برجستهترین ایوانهای مسجد جامع اصفهان محسوب میشود. این ایوان در دوران سلجوقیان ساخته شده و با کاشیکاریهای نفیس و مقرنسهای زیبا تزئین شده است. در داخل ایوان، محراب بزرگ و زیبایی قرار دارد که از دوره سلجوقی به جا مانده و با گچبریها و کاشیکاریهای چشمگیر تزئین شده و چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. ایوان صاحب بهدلیل نزدیکی به گنبد نظامالملک و فضای مقدس محراب، یکی از مهمترین بخشهای مسجد بهشمار میرود.
ایوان استاد
ایوان استاد در بخش شرقی مسجد قرار دارد و به شبستانهای شرقی متصل بوده و همانند سایر ایوانهای مسجد، دارای کاشیکاریها و تزئینات زیبایی است. نامگذاری این ایوان بهعنوان استاد ممکن است بهدلیل استفاده آن توسط استادان و معلمان مذهبی برای تدریس و تعلیم باشد. ایوان استاد با فضای باز و آرام خود، مکانی مناسب برای تمرکز و تفکر عمیق دینی در گذشته بوده و افراد از این مکان برای دقایقی تفکر استفاده میکردند.
ایوان عمر
ایوان عمر در بخش غربی مسجد قرار گرفته و به شبستانهای غربی متصل است. این ایوان با کاشیکاریها و مقرنسهای هنرمندانه تزئین شده و فضایی باز و وسیع را برای عبادتکنندگان فراهم میکند. ایوان عمر یکی از ایوانهای مهم مسجد است که همواره بهعنوان یکی از نقاط تجمع و برگزاری مراسمهای مذهبی مورد استفاده قرار میگرفته است. این ایوان نیز همانند ایوانهای دیگر، نقش مهمی در تکمیل ساختار کلی مسجد دارد و به ایجاد یک فضای معنوی و آرام کمک میکند.
ایوان شاگرد
ایوان شاگرد یکی دیگر از ایوانهای اصلی مسجد جامع اصفهان است که در کنار ایوان استاد قرار دارد. این ایوان با کاشیکاریهای زیبا و تزئینات هنری خاص خود شناخته میشود. نامگذاری این ایوان بهعنوان شاگرد ممکن است بهدلیل استفاده آن توسط دانشجویان و طلاب علوم دینی برای آموزش و یادگیری باشد. ایوان شاگرد با فضای باز و آرام خود، محیطی مناسب برای تعلیم و تربیت دینی فراهم میکند.
در مجموع، هر یک از ایوانهای مسجد جامع اصفهان با نامهای درویش، صاحب، استاد، عمر و شاگرد، دارای ویژگیها و تزئینات خاص خود هستند که به شکوه و زیبایی این مسجد بزرگ افزودهاند. این ایوانها با ساختار متقارن و هماهنگ خود، نقش مهمی در ایجاد فضای معنوی و آرام مسجد ایفا میکنند و ترکیبی از هنر و معماری اسلامی-ایرانی را به نمایش میگذارند. ایوانهای مسجد جامع اصفهان نهتنها بهعنوان نقاط کانونی در طراحی مسجد عمل میکنند، بلکه بهعنوان مکانی برای تجمع، عبادت و آموزش دینی در گذشته بوده و یکی از مهمترین و زیباترین بخشهای این بنای تاریخی هستند.
2. شبستانهای مسجد جامع اصفهان
مسجد جامع اصفهان دارای شبستانهای متعددی است که هر کدام با ویژگیهای منحصر به فرد خود، نقش مهمی در ساختار کلی و عملکرد مذهبی این مسجد ایفا میکنند. دو شبستان مهم این مسجد عبارتانداز: شبستان یا محراب الجایتو و شبستان زمستانی. در ادامه به بررسی و توضیح این دو شبستان میپردازیم:
شبستان یا محراب الجایتو
شبستان یا محراب الجایتو یکی از بخشهای مهم و تاریخی مسجد جامع اصفهان است که تاریخ آن به دوران ایلخانیان بازمیگردد. این شبستان به واسطه محراب زیبایی که در آن قرار دارد، شناخته میشود. محراب الجایتو با تزئینات گچبری و کاشیکاریهای نفیس، یکی از شاهکارهای هنری دوره ایلخانی به شمار میرود. این محراب به دستور سلطان محمد خدابنده (الجایتو) ساخته شد و به همین نام نیز شناخته میشود.
شبستان الجایتو دارای سقفهای بلند و ستونهای متعدد است که فضایی بزرگ و باز را برای نمازگزاران فراهم میکند. تزئینات گچبری و کاشیکاریهای این شبستان با الگوهای هندسی و گل و بتههای اسلیمی، زیبایی و جلال خاصی به آن بخشیده است. این شبستان یکی از مکانهای مقدس و پر اهمیت مسجد جامع اصفهان است که همواره مورد توجه بازدیدکنندگان و محققان قرار دارد.
شبستان زمستانی
شبستان زمستانی یا بیت الشتا یکی دیگر از بخشهای مهم مسجد جامع اصفهان بوده که به منظور استفاده در فصول سرد سال طراحی و ساخته شده است. این شبستان دارای سقفهای نسبتاً پایینتر و فضاهای محصورتر است تا بتواند گرما را بهتر نگه دارد و محیطی گرم و مناسب برای نمازگزاران در زمستان فراهم کند. شبستان زمستانی با استفاده از مواد عایق حرارتی و سیستمهای گرمایشی سنتی تجهیز شده است.
شبستان زمستانی دارای ستونهای ضخیم و محکم و تزئینات سادهتر نسبت به سایر بخشهای مسجد است. این شبستان بهطور کلی فضای کوچکتری دارد و به گونهای طراحی شده که جمعیت کمتری را در خود جای دهد، اما همچنان محیطی آرام و مناسب برای عبادت و نماز برای افراد فراهم میکند. استفاده از این شبستان در فصول سرد، توجه دقیق معماران و سازندگان مسجد را به نیازهای افراد حاضر در مسجد نشان میدهد.
برای رسیدن به این شبستان باید از مسجد الجایتو عبور کنید. کتیبه ای که بر سردر این شبستان نصب شده است نشان میدهد که قدمت آن به زمان تموریان باز می گردد و فردی به نام عماد بن المظفر ورزنه ای دستور ساخت آن را صادر نموده است. در واقع علت شهرت شبستان بیت الشتا به شبستان عماد نیز به همین دلیل است. در این شبستان زیبا اتاق های خیمه ای شکل به همراه ستون های قطوری وجود دارد که بسیار با شکوه و خیره کننده هستند. در شبستان بیت الشتا در میان هر طاق قطعه ای مرمر شفاف جهت تامین نور مورد نیاز شبستان تعبیه شده است.
3. سنگابهای مسجد جامع اصفهان
سنگابهای مسجد جامع اصفهان ظروف سنگی بزرگی هستند که در نقاط مختلف این مسجد قرار دارند و برای ذخیره و تامین آب وضو و آشامیدن استفاده میشدند. این سنگابها معمولاً از سنگهای محلی و با دقت و هنر فراوان ساخته شدهاند. برخی از این سنگابها دارای کتیبهها و تزئینات هنری هستند که به زیبایی و ارزش تاریخی آنها افزوده است. سنگابهای مسجد جامع اصفهان نهتنها نقش عملی در تامین آب داشتند، بلکه بهعنوان آثار هنری نیز شناخته میشوند و نشاندهنده ترکیب هنر و عملکرد در معماری اسلامی-ایرانی هستند.
4. گنبدهای مسجد جامع اصفهان
مسجد جامع اصفهان دارای دو گنبد بزرگ است که هر کدام بهدلیل زیبایی و تاریخچه خود معروف هستند. در ادامه با این گنبدها آشنا میشوید.
گنبد جنوبی (گنبد نظامالملک)
گنبد جنوبی مسجد جامع اصفهان که به نام گنبد نظامالملک هم شناخته میشود، یکی از برجستهترین بخشهای مسجد است. این گنبد در دوره صفویه به سفارش نظامالملک شاه عباس اول ساخته شد. طراحی این گنبد با سقفی بلند و خطوط هندسی زیبا، به همراه کاشیکاریهای نفیس و مقرنسهای هنرمندانه، نمایانگر اقتدار و ذوق هنری ایرانی در آن دوره است.
گنبد شمالی (گنبد تاج الملک یا گنبد خاکی)
گنبد شمالی مسجد جامع اصفهان که به نام گنبد تاج الملک یا گنبد خاکی نیز شناخته میشود، یکی دیگر از آثار برجسته این مسجد است. این گنبد در دوره صفویه به دستور تاج الملک شاه سلطان حسین بنا شد. گنبد تاج الملک با ساختاری مشابه گنبد نظامالملک، اما با تزئینات و نقشهای هنری منحصر به فرد، ساخته شده است. نام گنبد خاکی بهدلیل استفاده از مصالح طبیعی و خاکی برای ساخت آن، به این گنبد داده شده که به همین دلیل بهعنوان یک اثر معماری مهم در میان گنبدهای مسجد جامع اصفهان محسوب میشود.
5. کتابخانه نظامالملک در مسجد جامع اصفهان
کتابخانه نظامالملک، که به نام مکتبخانه نظامالملک هم شناخته میشود، یکی از بخشهای مهم و با ارزش مسجد جامع اصفهان است. این کتابخانه در دوره صفویه به دستور نظامالملک شاه عباس اول بنا شده و به منظور نگهداری کتب دینی و علمی برای استفاده طلاب و دانشجویان مذهبی در آن زمان ساخته شد. کتابخانه نظامالملک دارای معماری بسیار زیبا و منحصر به فردی بوده که با استفاده از آجر و گچ به سبک هنر اسلامی- ایرانی طراحی شده است. ساختمان این کتابخانه و دیوارهای آن با کاشیکاریهای نفیس و تزئینات هنری زیبا تزئین شدهاند.
ارزش های معماری مسجد جامع اصفهان
در ساخت این مسجد تمامی تجربیات معماری چند هزار ساله مسجد سازی الخصوص مسجد سازی در ایران به کار رفته است و موجب شده که در آن شاهد سبک های تاریخی معماری ایران و سایر کشورهای همسایه باشیم. ستون های آجری با فرم های دو، سه و چهار بخشی متشکل از دایره ها، آجرهای تزئینی با طرح و نقش های هندی، ایوان های چهارگانه باشکوه، سردرها و طاق های بسیار زیبا، گنبد های بزرگ و خیره کننده، کاشی کاری ها و نما های تزئین شده و … باعث شده در نهایت بنایی به وجود آید که بی همتا است و می توان آن را یکی از بزرگترین شاهکارهای معماری دانست. به عبارتی دیگر از این بنا می توان به عنوان دایره المعارف معماری ایرانی و برخی نقاط آسیای میانه یاد کرد.
همچنین تغییراتی که در قرن پنجم هجری در مسجد سازی به وجود آمد و تبدیل نمودن مسجد شبستانی به مسجد چهار ایوانی تحولاتی در ساخت مسجد ایجاد کرد و این روش جدید تحت عنوان طرح مسجد ایرانی در ساخت بسیاری از مساجد جامع در شهرهای مختلف ایران مورد استفاده قرار گرفت. حتی برخی از مساجدی که به شیوه غربی و مانند مسجد شبستانی ساخته شده بودند نیز مورد بازسازی قرار دادند تا به مسجد چهار ایوانه ایرانی تبدیل گردد. امروزه از این الگو مسجد سازی ایرانی در بسیاری از کشورهای مسلمان نشین جهان در جهت ساخت مساجد استفاده می شود و شهرتی جهانی یافته است.
جاذبههای دیدنی اصفهان در نزدیکی مسجد جامع
در نزدیکی مسجد جامع اصفهان، جاذبههای گردشگری فراوانی وجود دارد که بازدیدکنندگان را به خود جذب میکنند. بازار تاریخی اصفهان، با معماری قدیمی و فضای پر از فروشگاههای متنوع، یکی از پرطرفدارترین مقاصد برای گردشگران است. سردر قیصریه نیز بهعنوان یکی از خانههای تاریخی معروف اصفهان شناخته میشود که هرساله گردشگران زیادی از آن بازدید میکنند.
میدان کهنه با بناهای تاریخی متعدد و معماری منحصر به فرد، میدان امام علی با آرامگاه امامزاده، خانه مشیرالملک، ساختمانی با تزئینات داخلی زیبا و معماری تاریخی، جزو دیدنیهای اصفهان در نزدیک مسجد جامع هستند. سی و سه پل و پل خواجو، با ساختمانهای ارزشمند و چشمانداز خیرهکننده از رودخانه زایندهرود، مکانهایی فوقالعاده برای عکاسی و لذت بردن از طبیعت هستند. باغ گلها نیز با آبنماهای زیبا و فضای سرسبز، یک مقصد ایدهآل برای استراحت و پیادهروی گردشگران بهشمار میرود.
موزه موسیقی اصفهان و میدان نقشجهان با معرفی تاریخ موسیقی ایران و اثرات هنری برجسته، برای علاقهمندان به هنر و فرهنگ جایگاه ویژهای دارند. خانه ملا باشی و کاخ چهلستون نیز با آثار تاریخی و معماری خاص خود، مکانهایی برای آشنایی با زندگی قدیمی اصفهان هستند. همه این مکانها در نزدیک مسجد جامع اصفهان واقع شده و گردشگران در مدت زمان کمی میتوانند به این مکانهای تاریخی بروند. با یک گردش دلچسب در جاهای دیدنی اصفهان بعد خودتان را به یک بریانی اصفهان نیز دعوت کنید.
سفر به اصفهان با مِستربلیط
قدمت و زیبایی بخشهای مختلف این مسجد باعث شده تا گردشگران زیادی از داخل و خارج از کشور برای بازدید از این مسجد و عکسگرفتن از قسمتهای مختلف آن به شهر اصفهان سفر کنند. در نزدیکی مسجد نیز جاذبههای زیادی وجود دارند که هنگام بازدید از مسجد، شما عزیزان میتوانید از این جاذبهها نیز بازدید کنید. امیدواریم با خواندن این مطلب اطلاعات کافی در مورد این مسجد تاریخی و شگفتانگیز به دست آورید.
افرادی که برای بازدید از جاذبه های گردشگری اصفهان به ویژه مسجد جامع میخواهند سفری چند روزه به این شهر داشته باشند میتوانند بلیط سفر خود را به صورت آنلاین از مِستربلیط تهیه کنند. این وب سایت در طی سال ها فعالیت خود توانسته با ارائه انواع بلیط هواپیما، اتوبوس و قطار با کم ترین هزینه و همچنین ارائه سایر خدمات ارزنده در زمینه سفر رضایت مشتریان خود را جلب نماید.
نظرات کاربران
مسجد جامع اصفهان
17 مرداد 1402 در 06:57بهتر بود به سایت اصلی این مسجد هم لینک داده می شد
https://isfahanjamehmosque.com/
Notice: Undefined offset: 0 in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912
Notice: Trying to get property 'comment_type' of non-object in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912
زهرا قره گوزلو
21 تیر 1403 در 06:42ممنون از شما دوست عزیز
بازدیدکننده
22 مهر 1403 در 02:04<>
پیشنهاد بسیار عالی!
امیدواریم که در سایر موارد نیز مدنظر قرار گیرد.
با سپاس