مناطق حفاظت شده، به منظور محدودساختن وسعت تغییرات کاربری زمین، در نواحی معیّنی،  که اغلب در نقاطی که تنوع زیستی بالایی دارند،  تأسیس می شوند. مناطق حفاظت شده، كاركردهای گوناگونی دارند از جمله مكانی جهت حفظ سرمايه های ژنتيكی و اكولوژيكی، مکانی برای پژوهش های علمی، كانونی برای آموزش و تربيت افراد، آزمايشگاهی طبيعی به منظور بررسی های محيط زيستی، الگویی جهت مقايسه با مناطقی كه مورد تخريب واقع شده اند و مكانی برای افزايش آگاهی ها و مشاركت های مردم در حفظ محيط زيست هستند. امروزه با توجه به گسترش طبیعت گردی توجه بسیاری از افراد به این مناطق جلب شده است و برای دیدار از این نواحی راهی سفر می شوند. توسعه‌ی گردشگری در مناطق حفاظت شده، هم برای مدیریت منطقه و هم برای گردشگران مزایای فراوانی به همراه دارد، اما باید این موضوع را در نظر گرفت که این موضوع به گونه ای نباشد که آسیب جدی به محیط بزند. در نتیجه ترویج اکوتوریسم باید بر اساس سازگار با محیط طبیعی باشد، زیرا توسعه موفقیت آمیز آن وابسته به حفظ محیط زیست در بالاترین سطح ممكن است. در این بخش از مجله مستر بلیط یکی از چندین منطقه حفاظت شده در ایران برای شما شرح می دهیم که با نام منطقه حفاظت شده هلالی شهرت دارد.

معرفی منطقه حفاظت شده هلالی

معرفی منطقه حفاظت شده هلالی

شهرستان گناباد یکی از شهرستان های استان خراسان رضوی به شمار می رود و مرکز آن شهر گناباد نام دارد. این شهرستان از شمال به شهرستان های رشتخوار، مه ولات و خلیل آباد، از شمرق به خواف، از جنوب به فردوس و از مغرب به بردسکن می رسد. این شهرستان از نظر جغرافیایی به دو منطقه بیابانی و کوهستانی تقسیم می شود. کوه های گناباد در جنوب آن و حد فاصل شهر گناباد و فردوش از شرق به غرب گشترده شده اند و از جمله رشته کوه های منفرد حواشی شرقی ایران به حساب می آیند. رشته کوه اصلی گناباد «کوه سیاه» نام دارد که بخش های مختلف آن معمولا به نام روستاهای دامنه آن خوانده می شود. منطقه حفاظت شده هلالی نیز در اطراف این کوه ها واقع شده است و یکی از جاذبه های طبیعی این منطقه به شمار می رود. منطقه حفاظت شده «هلالی» در جنوب شرق شهرستان بجستان و غرب گناباد در استان خراسان رضوی قرار دارد. در این منطقه، که از کوه های متعدد تشکیل شده است، دره های پر آب و دشت های سرسبز دیده می شود. از آنجایی که این مکان در میان بیابان ها و نواحی خشک قرار دارد، محل مناسبی برای سفر های آخر هفته و تعطیلات کوتاه مدت به شمار می رود. این منطقه به اسم کوه سیاه هلالی نیز شهرت دارد.

طبیعت منطقه حفاظت شده هلالی

طبیعت منطقه حفاظت شده هلالی

این منطقه مانند دیگر مناطق حفاظت شده از طبیعتی خاص به همراه حیوانات مختلف تشکیل می شود. در این منطقه می توان دشت ها و دره های سرسبز و خارق العاده ای را مشاهده کرد، که جلوه ای ویژه به محیط داده اند. بهار در این منطقه بسیار حیرت انگیز است زیرا سراسر دره ها و دشت های آن از گیاهان و گل های بسیار پوشیده می شود. از جمله گل هایی که در این ناحیه می رویند لاله، الوان و شقایق هستند که زیبایی بی مانندی به این دشت ها و دامنه ها داده اند. از جمله مکان هایی که در این ناحیه وجود دارد می توان به دامنه های سیاه کوه هلالی و دره نوبهار اشاره کرد که مانند نگینی در دل کویر می درخشند. همانطور که می دانید مناطق حفاظت شده اصولا زیستگاه حیوانات بسیاری هستند که از میان آنها می توان آهو ، کل و بز، قوچ و میش، سمور و گربه وحشی را بیان کرد. هر منطقه محافظت شده علاوه بر حیوانات گیاهانی را در خود نگهداری می کنند که پوشش گیاهی منطقه را تشکیل می دهند. در این منطقه نیز گیاهان گوناگونی وجود دارد که زیره سیاه، کاکوتی، رازیانه،درختان بنه، انجیر تاغ ، بادامشک و زرشک برخی از آنها به شمار می آیند.

راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده

راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده

این منطقه در غرب شهرستان گناباد قرار دارد و برای رفتن به اینجا بهتر است از خودرو شخصی استفاده کنید تا راحت تر به این مکان برسید. فاصله این منطقه از شهر گناباد حدود 50 کلومتر می شود. برای رفتن به گناباد فقط کافی است اقدام به خرید بلیط اتوبوس گناباد از مستر بلیط کنید و سپس به آنجا بروید.

بازدید از منطقه حفاظت شده هلالی

برای دیدار از این منطقه نیازی به پرداخت هزینه نیست ولی از آنجا که این ناحیه منطقه ای محافظت شده است باید به قوانین حاکم بر آن احترام بگذارید و آنها را رعایت کنید. از آسیب رساندن به حیوانات منطقه و گیاهان آن خودداری کنید و گرنه با جریمه روبرو می شوید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *