امروزه برای شناخت فرهنگ، هنر، تاریخ و سنت یک شهر می توان به موزه های آن منطقه مراجعه کرد تا حداقل اطلاعات درست را با سندیت به دست آورد. موزه ها در گروه های مختلفی مثل موزه باستان شناسی، موزه مردم شناسی، موزه هنر، کاخ موزه ها و … تقسیم بندی می شوند. موزه هایی با فضای باز که اکوموزه هم نام دارند نوع خاصی از موزه ها هستند که در یک فضای وسیع و باز طبیعی فعالیت می کنند. یکی از همین موزه ها متعلق به استان گیلان است که با عنوان موزه میراث روستایی گیلان شناخته می شود. این موزه جذاب پیشینه طولانی ندارد و در شهر رشت و در پارک جنگلی سراوان قرار دارد و اولین موزهِ فضای باز کشور است و شما می توانید با بازدید از خانه های موجود در آن که اکنون کاربری شان به موزه تغییر کرده زندگی سنتی مردم گیلان را تا حدودی از نزدیک لمس کنید.
موزه میراث روستایی گیلان، در زمینی به متراژ 260 هکتار قرار دارد و اگر به طور کلی به آن نگاه کنیم یک دهکده زیبا و دیدنی است که اطلاعات و دانسته های زیادی در گوشه گوشه آن انتظار ما را می کشند. هر کدام از خانه های این موزه حرفی برای گفتن دارند و زیبایی خاصی را به نمایش می گذارند؛ از پخت نان و غذاهای سنتی گیلان گرفته تا لباس های رنگارنگ این منطقه قابل مشاهده هستند. این موزه نه فقط در گیلان و ایران بلکه در سطح بین المللی شناخته شده است و توانسته از ارگان های متعددی برنده جوایز و گواهینامه های معتبر شود. خبری که در خصوص این موزه به گوش می رسد اینکه گویا طبق تصمیمات گرفته شده است که در سال های پیش رو آثار استان های مازندران و گلستان نیز به آن اضافه شود. چنانچه تصمیم دارید از موزه میراث روستایی گیلان بازدید نمایید، توصیه می کنیم با مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات کامل تری در خصوص آن بدست آورید.
تاريخچه موزه میراث روستایی گیلان
قدمت موزه میراث روستایی گیلان خیلی زیاد نیست و طی همین چند سال گذشته ساخته شده است. در واقع فاز اول تحقیقاتی در سال ۱۳۸۱ شروع و تا سه سال به طول انجامید و استارت فاز اجرایی آن در سال ۱۳۸۴ زده شد. از آقای محمود طالقانی به عنوان مجری این طرح یاد می شود. ایشان ایده تاسیس چنین اکوموزه ای را از زلزله ویرانگری که در سال ۱۳۶۹ در گیلان و بخش هایی از زنجان اتفاق افتاد، گرفتند. آقای طالقانی بر این باور بودند که آثار ارزشمند گیلانی ها باید در یک مرکز واحد برای آیندگان به یادگار باقی بماند. قریب به ده سال برای ساخت این موزه زمان صرف شد و قسمت هایی از آن هنوز هم در حال احداث است. گفته می شود در این موزه از بناهایی باقدمتی بیش از یک قرن حفظ و نگهداری می شود. در سال های بعد از افتتاحیه بخش اول این موزه، یعنی تقریبا در سال 1387 نیزقسمت دیگری از این موزه میراث روستایی در بخش روستای جلگه مرکز افتتاح شد و سپس در همان سال، طرح بخش های دیگر این موزه در روستاهای جلگه غرب و کوهپایه غرب نیز آغاز به ساخت کرد. در سال های 1388 تا 1390 نیز سایر قسمت های موزه میراث روستایی گیلان در بخش های روستای کوهستان غرب، روستای کوهپایه شرق و سپس روستای کوهستان شرق به بهره برداری و افتتاح رسید. موزه میراث روستایی گیلان که موفق به دریافت گواهینامه و هدایای بسیاری از طرف نهاد های ملی و بین المللی شده است در فضایی باز و بدون شرایط خاص امنیتی، هرسال میزبان تعداد زیادی از گردشگران و توریست های خارجی است. فارغ از معماری و بافت منطقه، عناصر زیادی برای تماشا در موزه میراث روستایی گیلان وجود دارد از جمله: لباس های محلی، انواع خوراکی های برجسته، غذاهای خاص گیلان، حرفه مردم این خطه و ابزارهای پرکاربرد آنان، صنایع دستی، نحوه زندگی و … . در واقع این موزه دربر گیرنده موزه مردم شناسی و یک موزه فضای باز و در نوع خود بی نظیر و منحصربه فرد است. این موزه، زمینی ۲۶۳ هکتاری از فضای ۱۵۰۰ هکتاری پارک جنگلی سراوان رشت را به خود اختصاص داده است. خود این پارک از جاذبه های بی نظیری برخوردار است که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند. در صورتی که می خواهید سفری یکسره و بدون توقف به این شهر داشته باشید، بلیط هواپیما رشت را رزرو و خریداری نمایید.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
موزه میراث روستایی گیلان که فضای خاص ومتفاوتی از سایر موزه های دیگر ایران دارد در بخش های مختلفی طراحی و ساخته شده است که می توانید با خیال راحت از تمام قسمت های آن بدون هیچ محدودیتی دیدن کنید. با تحقیقاتی که از سوی کارشناسان صورت گرفته، معماری استان گیلان در یک دسته بندی نه گانه قرار گرفت و از هر کدام از آنها نمونه برتری از معماری در موزه میراث روستایی گیلان بازسازی شده است. بازدیدگنندگان می توانند به هر یک از این بخش ها سر بزنند و با شیوه زندگی و آداب و رسوم این استان آشنا شوند. در طی مسیر تابلوهایی نصب شده که شما را به سمت مقصد مورد نظر راهنمایی می کنند. اینجا محلی است که در آن فرهنگ و پیشینه این خطه را به نظاره می نشینید. بی شک اگر بومی گیلان باشید، بازدید از این موزه برایتان تجدید خاطره خواهد بود و اگر اهل این منطقه نباشید، اطلاعات خوبی از این مردم و نوع زندگی شان به دست می آورید. در ادامه شما را با بخش هایی که در این موزه انتظار بازدیدکنندگان را می کشند، آشنا می کنیم. دقت داشته باشید که برای سفر به این شهر توریستی و زیبا می توانید بلیط اتوبوس رشت را از وب سایت های عرضه کننده بلیط خریداری نمایید.
لباس های محلی
در قسمتی از موزه میراث روستایی گیلان لباس های محلی به بازدیدگنندگان اجاره داده می شود و شما می توانید عکس های جذابی با این پوشش ها به ثبت برسانید. اگر مایل باشید، قادرید از همان ابتدای ورود این لباس ها را اجاره کنید و کل موزه را با این پوشش محلی بگردید.
بازارچه فروش صنایع دستی
در حوالی موزه میراث روستایی گیلان، مکان هایی برای نمایش و فروش صنایع دستی وجود دارد. در این قسمت چایخانه ها برپا و چندین مراسم سنتی نیز برگزار می شود.
خانه های سنتی
از جمله بخش های مختلف این موزه می توان به خانه های بسیار زیبا و سنتی مردمان گیلان اشاره کرد که تعدادی از آن ها بدون هیچ آسیب و تغییری از محل اصلی که در گذشته در آن قرار داشتند به مکان موزه منتقل شده اند. برای بازدید از خانه های سنتی در این موزه که تاریخچه ای ۶۰ ساله تا ۱۸۰ ساله دارند، باید قدری پیاده روی کنید. شکل ظاهری و درونی این خانه ها به همان سبک قدیم حفظ شده اند. این خانه ها در هر بخش قسمتی از نوع زندگی مردم گیلان را به معرض نمایش می گذارند. نکته ای که در خصوص این خانه ها وجود دارد و احتمالا خیلی جالب باشد این است که برخی، از آنها از مناطق دیگری به اینجا منتقل شده اند اما ساختار خود را به طور کامل حفظ کرده اند مانند: خانه طربی از دهکده کیش رودبار از توابع فومن یا خانه حاجت پور از دهکده ایسبی دول از دهستان شاندرمن ماسال و … . برای بازید آسان تر از هر کدام از این خانه ها، تابلو های راهنمایی در مسیر حوزه های مختلف موزه قرار گرفته اند تا گردشگران بتوانند از تمام بخش های این موزه بدون هیچ مشکلی دیدن نمایند. همانطور که گفته شد آثار این مجموعه از تعدادی، روستا گردآوری شده است که شامل تعداد 25 مجموعه مسکونی است. شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که خانه های سنتی از کجا به این موزه انتقال داده شده اند. این طور بیان شده است که تعدادی از این خانه از روستاهای رودبار از توابع فومن، روستای نشرودکل، روستای ایسبی دول و روستای گیلانده تالش به مکان اصلی موزه منتقل شده اند که نکته جالب اینجاست که هر کدام از این خانه ها دارای نام های مختلفی نیز هستند.
پخت نان و آش
در برخی از غرفه های سنتی بانوانی با پوشش محلی را می بینید که مشغول پخت انواع نان ها و آش های گیلانی هستند. طعم لذیذ و بوی معطر آنها هر بازدیدکننده ای را مجاب به خرید می کند. از جمله این آش ها و غذاها می توان به باقلا قاتق، کباب ترش، ترشه تره و… اشاره کرد.
موزه مشاهیر
در بخش دیگر این مجموعه می توانید به موزه بسیار دیدنی مشاهیر گیلان سری بزنید که ساختمان این موزه در مساحتی به وسعت بیش از 300 متر مربع در سه طبقه با تندیس ها و مجسمه هایی از مشاهیر و بزرگان استان گیلان طراحی و ساخته شده است.
کارگاه ساخت صنایع دستی
اگر خرید از صنایع و هنر های دستی استان های مختلف یکی از علاقمندی های خاص شماست به شما پیشنهاد می کنیم که از بخش کارگاه های صنایع دستی حتما دیدن کنید تا هم این هنر های زیبای گیلانی را از نزدیک ببینید و هم از کالاهای آن ها خرید نمایید.در این موزه علاوه بر نمایش صنایع دستی، می توانید کارگاه های تولید این صنایع را نیز ببینید و از نحوه درست شدن آنها مطلع گردید. از جمله این صنایع که می توان شیوه ساخت آنها را از نزدیک دید، حصیر بافی، کوزه گری، آهنگری و … است.
شرايط بازديد از موزه میراث روستایی گیلان
به خاطر شرایط آب و هوایی، منطقه گیلان معمولاً زمستان و پاییز پربارشی را سپری می کند، در نتیجه توصیه می کنیم برای اینکه به اندازه کافی از گردش در موزه میراث روستایی گیلان لذت ببرید، سفر خود را به فصل بهار یا اوایل تابستان موکول کنید. نکته قابل ذکر این است که در برخی از روزهای سال، مراسمات و جشنوارهایی مثل: جشن شالیزار، جشن برداشت برنج، جشنواره موسیقی و … در این حوالی برگزار می شود که می توانید زمان سفر خود را برای آن روزها برنامه ریزی کنید. بازدید از موزه میراث روستایی در شش ماه اول سال از ساعت 9:00 صبح آغاز و تا 18:00 عصر ادامه دارد و در شش ماه دوم سال از ساعت 9:00 صبح آغاز و در 16:30 عصر خاتمه می یابد. پرداخت ورودی برای مسافران داخلی و خارجی با هم تفاوت دارد.
آدرس و نحوه دسترسی
موزه میراث روستایی گیلان همانطور که از نامش مشخص است در استان گیلان قرار گرفته است. این موزه در کیلومتر 18 آزاد راه شهرهای رشت و قزوین و نرسیده به پلیس راه این مسیر و درجاده ی سراوان و شفت قرار گرفته است. مسافران می توانند با ماشین شخصی و یا سایر وسایل نقلیه خود را به این موزه برسانند، که در ابتدا با خریداری بلیط ورودی موزه با هزینه بسیار مناسب بازدید وپیاده روی خود را در این مسیر سرسبز و زیبا آغاز کنند. از جمله امکاناتی که این مجموعه برای مسافران و گردشگران در نظر گرفته است می توان به پارکینگ، قهوه خانه های سنتی، رستوران ها و سایر فروشگاه های دیگر که در بین مسیر موزه قرار گرفته است اشاره کرد. برای اینکه به رشت و موزه میراث روستایی گیلان بروید امکانات حمل و نقلی مناسبی وجود دارد و شما می توانید با اتوبوس یا ماشین های عبوری خود را به مقصد مورد نظر برسانید. چنانچه قصد سفر به رشت دارید می توانید بلیط وسیله نقلیه خود را از وب سایت معتبر مستر بلیط تهیه نمایید.
آدرس: استان گیلان، کیلومتر ١٨ آزادراه رشت- قزوین، نرسیده به پلیس راه، جادهی سراوان- شفت.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید