بازار ایران با ویژگی های خود همیشه زبانزد جهانیان بوده و نام آن به همه زبان های جهان در آمده و چنان مشهور شده است که اگر نویسنده ای خواهان ای بوده که ایران و ایرانی را در اثر خود توصیف کند نام بازار ایران را بر آن می نهاده است. بازار یکی از مهمترین ساختمان های درون شهری به شمار می رود که در میان مردم از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است و بسیاری از جنبش های اجتماعی از بازار برخاسته اند. بازار در ایران تداوم خود را در طول تاریخ از ابتدای پیدایش جوامع انسانی حفظ کرده است. در سکونتگاه های اولیه‌ی ایران که اقتصاد آن متکی به صنایع دستی و بازرگانی بود، احتمالا مکان هایی برای استفاده های صنعتی، تجاری، بازرگانی و به نوعی نزدیک به مفهوم بازار وجود داشته است. اما با توجه به ساختار اقتصادی کش.ر و کارکد شهرها، به جزء شهرهای بندری، در دیگر شهرها، بازار عامل مهمی در داد و ستد و تولید بعضی از کالاها در تمام طول سال بوده است. در بیشتر شهرهای قدیمی ایران می توان شاهد بازارهای سنتی بود که امروزه علاوه بر اینکه محلی برای خرید و فروش هستند از آثار تاریخی نیز به شمار می روند. یکی از این بازار ها که در شهر اردکان یزد قرار دارد، بازار چهارسوق اردکان به شمار می رود.

درباره بازار چهارسوق اردکان

درباره بازار چهارسوق اردکان

شهرستان اردکان یکی از شهرستان های استان یزد به شمار می رود که مرکز آن، شهر اردکان است. اردکان به معنی سرزمین مقدس که از دو کلمه ارد + کان تشکیل شده ‌است. ارد به معنی مقدس و کان به معنی سرزمین است. برخی نیز اعتقاد دارند که اردکان از کلمه پهلوی «ارتاکان» یا «ارتاکن» به معنی راستی و درستی گرفته شده است. این شهرستان یکی از شهرستان های بسیار قدیمی این استان به شمار می رود که در آن جاذبه های گردشگری خاصی وجود دارد که نشان از قدمت آن می دهند. یکی از جاذبه های گردشگری این شهرستان بازار چهارسوق آن به شمار می رود که در این مطلب از مجله مستر بلیط شما را با آن بیشتر آشا خواهیم کرد. این بازار در شهر اردکان قرار دارد و عمری در حدود سال دارد و در آن می توانید شاهد معماری دوران صفویه و قاجاریه باشید. این بازار در بین اهالی شهر به بازار زرگر ها شهرت دارد و زمانی بلندترین چهارسوق جنوب کشور به شمار می آمد. زار چهار سوق به دو بازارشرقی و غربی  تقسیم می شود که در گذشته به وسیله فضای چهار سوق به هم متصل می شده اند اما با ساخت خیابان این دو بازار از هم گسسته می شوند و دلیل نامگذاری این بازار به چهارسوق نیز همین موضوع بوده است.

ساختار و بخش های مختلف بازار چهارسوق

ساختار و بخش های مختلف بازار چهارسوق

همانطور که در بخش اشاره کردیم این بازار از دو بخش شرقی و غربی تشکیل می شود و در حدود یک کیلومتر طول دارد. بازار شرقی قسمت کوچ کتر بازار به شمار می رود که شامل شش حجره می ‏‎شود و بازار  غربی قسمت بزرگتر بازار محسوب می شود که ۲۹ حجره را می توان در آن شاهد بود. این بازار در وسط به دو طبقه تقسیم می شود و پوشش سقف بازار به صورت طاق و تویزه و روزنه هایی برای نور رسانی به درون بازار بالای آنها تعبیه شده است. سه ساباط درون بازار وجود دارد که عامل ارتباطی بازار با محله های اطراف آن به شمار می روند. شیب این بازار از سمت ورودی به سمت پائین است و هرچه رو به جلو بروید شیب تقریبا صفر می شود ولی در قسمت انتهای بازار شیب باز شروع و به سمت بالا متمایل می شود. مصالحی که در ساخت آن استفاده شده است شامل سنگ و آجر می شود. اندود دیوارها به وسیله گچ و کاهگل و سقف نیز به وسیله گچ پوشش داده شده است و دیوارها نیز به وسیله خشت و آجر اجرا شده اند. نمای آن دارای طاق نماهای متعددی است که با توجه به وسعت دهانه و قرار گرفتن در شیب های مختلف، اندازه و ارتفاع آن متفاوت می شود.

راه های دسترسی به بازار چهارسوق

راه های دسترسی به بازار چهارسوق

این بازار در شهر اردکان قرار دارد به همین خاطر برای اینکه بتوانید این بازار را ببنید باید اول به این شهر بروید. خرید بلیط قطار اردکان می تواند راه حلی برای سفر به این شهر باشد. پس از رسیدن به شهر و در زمانی که خواستید برای دیدن بازار راهی شوید باید به مرکز شهر بروید که وسایل نقلیه عمومی در کمترین زمان شما را به این محوطه می رسانند.

بازدید از بازار چهارسوق اردکان

برای دیدار از این بازار نیازی نیست هزینه ای را پرداخت کنید و می توانید به راحتی به دیدن آن بروید. یکی از پیشهادات مستر بلیط برای شما این است که برای خرید سوغاتی و دیدار از معماری بی بدیل این محوطه، حتما سری به آنجا بزنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *