در این مقاله قصد داریم که به یکی از بازارهای سرپوشیده نیشابور با قدمتی ۵۵۰ ساله سری بزنیم. پس اگر شما هم مشتاق هستید که بازار سرپوش نیشابور را بیشتر بشناسید در ادامه مستر بلیط همراه ما باشید. در مرکز شهر نیشابور در خیابان امام، بازار قدیمی سرپوش واقع شده است که در لیست آثار تاریخی ایران هم به ثبت رسیده است. باید گفت که هنوز هم مشاغل مختلفی در این بازار فعالیت دارند و امرار معاش می کنند.

تاریخچه بازار سرپوش نیشابور

بازار سرپوش نیشابور با قدمتی ۵۵۰ ساله از جمله بازار های ارزشمند کشور ایران به شمار می رود که هنوز هم پا برجا است. مشاغل بومی و سنتی بسیاری در حوزه های این بازار فعالیت می کنند که شامل روی گری، رنگرزی، مسگری آهنگری، فرش فروش و پارچه فروشی است. بازار منحصر به فرد سرپوشیده نیشابور از نمونه مکان های توریستی به شمار می رود که هر ساله گردشگران بسیاری برای دیدن این بازار زیبا و قدیمی به نیشابور سفر می‌ کنند. علت برگزیده شدن نام بازار سرپوش به این دلیل است که این بازار دارای سقف گنبد مانند بوده و سرپوشیده است و از راهرو و معبر برای عبور و مرور مردم استفاده می شود، که مردم نیشابور از آن به نام بازار سرپوش یاد می کنند. البته این بازار نام دیگری به عنوان سوق القدیم دارد که این نام بسیار قدیمی است و در میان مردم قدیمی تر و مسن تر رواج دارد. باید گفت که بازار سرپوشیده نیشابور در تاریخ ۱۰ دی ماه ۱۳۸۱ یعنی در ۱۶ ساله قبل در فهرست آثار ملی ایران به شماره ۶۷۳۹ به ثبت رسیده است. این بازار حدود یک کیلومتر طول دارد که پس از انقلاب اسلامی ایران از سال ۱۳۷۷ عملیات بازسازی و مرمت آن توسط کسبه بازار و سازمان میراث فرهنگی آغاز شد. لازم به ذکر است که این بازار تنها بازار سرپوشیده خراسان رضوی به شمار می رود که قدمت آن به دوره صفویه برمی گردد. گفته می شود که مرمت و بازسازی این بازار از نمونه اصلاحاتی بوده، که شاه عباس صفوی هنگامی که در نیشابور اقامت داشته است انجام داده است.

تاریخچه بازار سرپوش نیشابور

نقشه و معرفی بخش های مختلف آن

در ورودی این بازار درب های چوبی را مشاهده می کنید که با طرح های مشبک و گره سازی مزین شده اند. این بازار از معماری ساده ای برخوردار است که در برخی از طاق های شمالی آن، آجرچینی هایی به شکل رگ چین، خفته، گل اندازهای آجری برجسته به چشم می خورد. در قسمت خارجی بازار و رو به صحن از نمای رگ چین اجری با بندکشی ساده استفاده شده است و نمای داخلی حجره ها را با گچ به کار برده اند. از جمله بازارهای تاریخی که به این بازار سرپوشیده متصل هستند، بازار حلاج ها و زرگرها هستند که از نمونه بناهای به جا مانده آن شامل تیمچه، گرمابه، کاروانسرا است. از نمونه تیمچه هایی که در راسته این بازار واقع شده، کاروانسرای مستوفی است. بناهای دیگری این بازار را تشکیل می دهند که یک تکیه، چند مسجد و یک آب انبار است. اگر تمایل دارید که اطلاعات کامل تری از این بازار سرپوشیده داشته باشید ما به شما پیشنهاد می کنیم که از مجله مستر بلیط کمک بگیرید.

حمام قدیمی بازار سرپوش

این حمام قدیمی از قسمت شرقی توسط کوچه فیوج به خیابان ارگ جنوبی و از قسمت شمال توسط کوچه به بازار سرپوش متصل می شود. قدمت این بازار قدیمی به دوره صفوی بر می گردد. از نمونه مکان های دیدنی و قدیمی بازار سرپوش نیشابور حمام  مرمر است که آن هم قدمتی طولانی دارد. نزدیک به چهل سال است که این حمام تعطیل شده است. دو دانگ این حمام در سال ۱۲۷۰ قمری توسط حبیب قلی خان مختاری و در سال ۱۲۸۲ قمری دو دانگ دیگر آن توسط حاج ملا محمد تقی و هم چنین در سال ۱۳۴۸ قمری دو دانگ دیگر این حمام از سوی حاج میرزا ابوالقاسم مجتهد به وقف رسیده است. این حمام مرمر در ابتدای بازار سرپوش واقع شده و در دوره پهلوی دوم از این حمام به عنوان محل ورزش باستانی زورخانه استفاده می شده است. در روبروی درب شمالی بازار سرپوش، بنای آب انبار بازار نو را مشاهده می کنید که قدمت آن به دوران قاجار برمی‌گردد.

شرایط بازدید

گرمابه گلشن

از نمونه مکان های این بازار سنتی، گرمابه گلشن نام دارد که در ضلع جنوبی بازار و در کنار میدان گلشن واقع است. به خاطر میدانی که در کنار آن قرار گرفته، این نام برای آن برگزیده شده است. این حمام از مساحتی به میزان ۱۱۰۰ متر مربع تشکیل شده، که دارای خزینه، گرمخانه و رختکن است. در اطراف این حمام سکوهایی ۳۰ سانتی متری را مشاهده می کنید که از دیواره های سیمانی تشکیل یافته، که سطح آن با کاشی خشتی مزین و از سنگ مرمر در کف رختکن استفاده شده است. محلی جهت شنا و استخر در بخش بینه در نظر گرفته شده و بخشی گرمخانه اختصاصی است.

آب انبار بازار نو

در روبروی درب ورودی شمالی بازار سرپوش که در آن سوی عرض خیابان امام است، بنای آب انبار بازار نو را مشاهده خواهید کرد. قدمت این بنا به دوره قاجاریه برمی‌گردد. پس از طی کردن ۱۷ پله به اتاقکی به میزان چهار در پنج متر می رسید که این اتاقک ورودی به سوی دیوان اصلی دارد. این آب انبار ساختمانی آجری دارد که ورودی آن با گچ پوشش یافته است. باید گفت آب انبار بازار نو هم در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

شرایط بازدید از بازار سرپوش نیشابور

بازدید از بازار سرپوش نیشابور نیازمند به شرایط ویژه ای نیست و شما هر زمانی که تمایل داشتید می توانید از این بازار قدیمی دیدن کنید. بازدید از این بازار به صورت رایگان است. اگر شما هم مشتاق دیدن این بازار قدیمی هستید ما به شما پیشنهاد می کنیم بلیط اتوبوس نیشابور تهیه کنید و سفری به یادماندنی را با دیدن این بازار سرپوشیده برای خود و خانواده تان به ارمغان آورید.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

همانطور که در بالا ذکر شد بازار سرپوشیده نیشابور واقع شده در خیابان امام خمینی است شما با هر وسیله نقلیه ای قادر خواهید بود به آنجا بروید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *