از جمله مناطقی که امروزه به عنوان جاذبه گردشگری در بین گردشگران محبوبیت پیدا کرده اند، مناطق حفاظت شده به شمار می آیند. مناطق حفاظت شده، به منظور محدود ساختن وسعت تغییرات کاربری زمین، در نواحی معینی  که اغلب در نقاط داغ تنوع زیستی قرار دارند  تأسیس می شوند. این، كاركردهای گوناگونی دارند از جمله مكانی جهت حفظ سرمايه های ژنتیکی و اكولوژيكی، مأمنی برای پژوهش های علمی، كانونی برای آموزش و تربيت افراد، آزمايشگاهی طبيعی به منظور بررسی های محيط زيستی، الگويی جهت مقايسه تطبيقی با مناطقی كه مورد تخريب واقع شده اند و مكانی برای افزايش آگاهی ها و مشاركت های مردم در حفظ محيط زيست. اهداف و معیارهای متفاوتی برای ایجاد مناطق حفاظت شده وجود دارد که اصلی ترین آنها حفاظت از گونه های جانوری و گیاهی در حال انقراض محسوب می شود. در ایران مناطق حفاظت شده زیادی وجود دارد که یکی از آنها منطقه حفاظت شده یای قاری در استان آذربایجان شرقی و شهرستان اهر به شمار می آید. در این بخش از مجله مستر بلیط شما را با این پدیده طبیعی  آشنا خواهیم کرد و اطلاعاتی را در اختیاتان قرار می دهیم تا در صورتی که به این منطقه سفر کردید بتوانید با هوشیاری بیشتری از این محوطه دیدن کنید.

درباره منطقه حفاظت شده یای قاری

درباره منطقه حفاظت شده یای قاری

شهرستان اهر یکی از شهرستان های استان آذربایجان شرقی به شمار می رود که در ناحیه ای کوهستانی واقع شده است. اطراف این شهرستان را کوه‌های شیور در شمال شرق، بزکش در جنوب و قاشقاداغ در جنوب شرق آن احاطه کرده اند و رودخانهٔ کیچیک‌چای از داخل، اهرچای از جنوب و علیرضاچای و رنگول‌چای از غرب آن می‌گذرند. تغییرات آب و هوایی آن بدین صورت است که،بیشینهٔ دمای اهر در فصل تابستان ۳۴ درجهٔ سانتی‌گراد بالای صفر و کمینهٔ دمای آن در فصل زمستان ۲۷ درجهٔ سانتی‌گراد زیر صفر می شود. این شهرستان به خاطر آب و هوایش می تواند مقصد مناسبی برای سفرهای تابستانی به شمار رود. از میان جاذبه های طبیعی آن می توان منطقه حفاظت شده یای قاری را نام برد که دارای طبیعتی بکر و بی نظیر است.

منطقه یای قاری طی مصوبه شماره ۳۶۹ شورای عالی محیط زیست در تاریخ 6/1/1391به عنوان منطقه حفاظت شده به مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست پیوست. منطقه حفاظت شده یای قاری منطقه کوهستانی در حوزه استحفاظی شهرستان های اهر، سراب و هریس در شرق استان آذربایجان شرقی به شمار می رود. متصل شدن این منطقه به منطقه شکارممنوع انزان و کوه سبلان در شرق، رشته کوههای بزقوش در جنوب و ارتباط اکولوژیکی آن با ذخیره گاه زیست کره ارسباران و جلفا (پناهگاه حیات وحش کیامکی) در شمال، از آن یک راه ارتباطی مهم حیات وحش، علی الخصوص مسیر گدار قوچ و میش وحشی در مسیر سبلان – جلفا، ساخته است.

ساختار و بخش های مختلف منطقه

ساختار و بخش های مختلف منطقه

این منطقه مساحتی برابر با ۷۱۴۴۲ کیلومتر مربع دارد و دارای اقلیم و توپوگرافی منحصر به فرد و متنوعی است. در این محوطه اواع مختلفی از حیوانات زندگی می کنند که از میان آنها می توان به پستاندارانی از قبیل پلنگ، قوچ و میش وحشی، سیاه گوش، خرس قهوه ای، گرگ، رودک، تشی، راسو، جوجه تیغی، سمور سنگی، گراز، گرگ، روباه، خرگوش، سنجاب زمینی، خفاش نعل اسبی مدیترانه ای اشاره کرد. پرندگان و جوندگانی که این ناحیه زیستگاه آنها به حساب می آیند عقاب طلایی، کرکس، سارگپه، سنقرگندمزار، دلیجه، لیل، بحری، لاچین، کبک معمولی، چیل، تیهو و بلدرچین هستند. علاوه بر تمام این ها می توانید خزندگان و دوزیستان گوناگونی را نیز در این محوطه مشاهده کنید.

راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده

برای اینکه بتوانید از این ناحیه دیدن کنید و زمانی را در آن بگذرانید می توانید بلیط اتوبوس اهر را از مستر بلیط به صورت آنلاین تهیه کنید و خود را به شهر اهر برسانید. از آنجا هم وسایل نقلیه عمومی مختلفی در اختیار شما قرار دارند تا به این ناحیه بروید. اگر هم با خودرو شخصی سفر می کنید که کاری راحت تر در پیش دارید و به راحتی می توانید، در مسیری که به سمت این محل می رود، قرار بگیرید.

راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده

بازدید از منطقه حفاظت شده یای قاری

برای بازدید از این منطقه نیازی نیست هزینه ای را بپردازید و می توانید بدون هیچ هزینه ای وارد این محل شوید. ولی به خاطر داشته باشید که اینجا یک محوطه حفاظت شده است و آسیب رساندن به محیط زیست آن و یا حیواناتی که در آن زندگی می کنند می تواند عواقب قانونی برای شما به همراه داشته باشد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *