بازار شهرضا

بازار شهرضا کجاست؟ معرفی + ‌راه‌های دسترسی

بازار شهرضا کجاست؟ اکثر شهرهایی که دارای سابقه تاریخی هستند بازارهائی دارند که هرکدام در زمان خود یکی از ارکان مهم شهر بودند. شاید بتوان این بازارها را نشانی از تاریخی بودن شهر دانست.

بازار، فضایی کهن است که از ابتدای تاریخ شهرنشینی در ایران زمین همواره نقش حایز اهمیتی را ایفا می کرده است و جایگاهی برای گردهمایی و داد و ستد، کانون شورش ها و جنبش ها، پخش آگاهی های همگانی و آشنایی مردم با هم بوده است.

هنوز هم در شهرهای ایرانی شایسته ترین جایگاه برای پیشه ور و خریدار ایرانی است و اگرچه ساخت خیابان ها و بلوارهای گسترده و نو تا اندازه ای پیشه وران را از بازار به خیابان کشیده، باز هم با کمی ژرف نگری این واقعیت آشکار می شود که بازار، جایگاه داد و ستد ایرانی است و بس. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد بازار شهرضا برای شما توضیحاتی را ارائه می کنیم.

درباره بازار شهرضا

درباره بازار شهرضا

این بازار در قسمت مرکزی شهرضا قرار دارد و مانند بسیاری از بازارهای سنتی و سرپوشیده ایران به جای مانده از دوران سلجوقیان محسوب می شود. این بازار دارای کاروانسراها و اماکن قدیمی و چهارسوقی معروف است.

علاوه بر این دارای راسته های مختلفی است که هر کدام به صنفی خاص متعلق است. بناهای مختلفی که در این بازار وجود دارد هر کدام در دورانی خاص ایجاد شده اند.

در دوران صفویه این بازار به علت قرار گیری شهر شهرضا بر سر راه عراق و فارس و اینکه مرکز داد و ستد با ایلات قشقایی و بختیاری و تا حد زیادی با ساکنان مناطق دور مثل یاسوج و آباده، یک مرکز تجاری پررونق به حساب می‌آمد.

تاجران شهر شهرضا بر اساس اسناد موجود تا ابتدای دوران پهلوی نخست به تجارت بین المللی مشغول بودند و از هند و بمبئی گرفته تا شام، حلب، استامبول، بخارا و حتی مسکو مبادلات مستمر تجاری داشته‌اند.

قسمت های مختلف بازار

قسمت های مختلف بازار بزرگ شهرضا

بازار عموماً از راهروهای عریض و معمولاً سر پوشیده ای (راسته) تشکیل شده که حجره های متصل به یکدیگر در دو سوی آن استقرار یافته اند. معماری منحصر به فرد بازار همراه با پیچ و خم راسته ها سبب می شود پویایی مورد نیاز بازار فراهم آید.

از آنجا که طولانی بودن مسیر باعث خستگی است، در برخی مکان ها فضاهای مختص مکث در نظر گرفته شده است. این حرکت و سکون در معماری بازار آن را جذاب و متنوع می کند. تأثیر عواملی از جمله وسعت و حوزه نفوذ بازار، عملکرد بازار، عوامل اقلیمی باعث تفاوت در بازارها در نقاط گوناگون و دلپذیر شدن آنها در هر منطقه و سطح شده اند.

بازار بزرگ شهرضا مانند دیگر بازارهای سنتی ایران از اجزای مختلفی همچون راسته اصلی، سرا، تیمچه، حمام قدیمی تشکیل شده است. این مکان ها همانطور که قبلا اشاره شد به صورت دوره ای به این بازار اضافه شده اند.

قسمت های مختلف این بازار شامل بازار آقا سیدعلی، نخود بریزها، کفاش‌ها، حاج ربیع، بازار مسگرها، کاروانسرا، چهارسوق و حمام می شود. برای سفر به شهرضا بهتر است اگر قصد خرید بلیط اتوبوس شهرضا را دارید به صورت آنلاین و با کمک از مستر بلیط اقدام کنید.

چهارسوق

این بنا در دوران قاجار به مجموعه بازار اضافه شد و دارای یک گنبد بزرگ بر بالای آن است که در مرکز بازار قرار دارد. چهار سوق بزرگ بازار شهرضا در تاریخ ۲۳ شهریور ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۱۰۲۳۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کاروانسرای بازار

کاروانسرای بازار

یکی از نکات جالب در مورد این بازار وجود کاروانسراهای متعدد در آن است که از میان آنها می توان به این موارد اشاره کرد: کاروانسراهای نصرالله، کربلائی عظیم، جعفرخان، شاه منصوری، حاج سید اسماعیل و کاروانسرای چهارسوق. ولی تعداد زیادی از آنها باقی نمانده است.

برای رزرو هتل در شهرضا می توانید از سایت از مستر بلیط کمک بگیرید و در کمترین زمان این کار را انجام دهید.

راسته های بازار

این بازار دارای راسته های مختلفی است، از این میان می توان به راسته ماست فروشان اشاره کرد که در آن افراد به فروش لبنیات اشتغال دارند. راسته دیگری که در آن وجود دارد راسته مسگران هست، که با الهام از راسته مسگران بازار اصفهان ساخته شده و دارای سه درب است و حجره ها زیبا و سقفی بلند دارد.

راسته نخود بریزها را می توان یکی از راسته های منحصر به فرد آن دانست که در هیچ یک از بازارهای سنتی ایران نمونه آن را نمی توان یافت. در گذشته در این بازار کسبه مشغول به بو دادن نخود چی بودند که در حال حاضر آجیل هم اضافه شده است. راسته توانا از جدیدترین بخش های این بازار است که در زمان پهلوی اول ایجاد شد و انواع مختلفی از کسبه در آن به داد و ستد مشغول هستند.

تیمچه های بازار شهرضا

تیمچه های بازار شهرضا

این بازار دارای تیمچه هائی است که سابقه ای بیش از 200 سال دارند. این تیمچه ها بازارچه های سرپوشیده هستند که کمی از کاروانسرا ها کوچک تر هستند.  تیمچه حاج سید میرزا، توکل، رجایی، حاج سید اسماعیل، متقی، مشکی و  تیمچه صالحی از جمله تیمچه هائی هستند که در این بازار وجود دارند. در حال حاضر از اکثر این تیمچه ها به عنوان انبار مورد استفاده قرار می گیرند.

سقاخانه های بازار

یکی دیگر از بناهائی که تشکیل دهنده این بازار هستند سقاخانه هاند که در گوشه کنار این بازار قرار دارند. از این سقاخانه برای آبرسانی به رهگذران استفاده می شود که اکثرا جزو موقوفات به حساب می آیند که افراد مختلفی آن ها را وقف کرده اند.

حمام بازار شهرضا

این بنا نیز از جمله قسمت هائی است که در دوران قاجار در این مجموعه ساخته شده و بین راسته بازار مرکزی و خیابان شهید منتطری شهرضا قرار دارد. این حمام در سال 1382 به شماره 10243 به عنوان اثری ملی به ثبت رسید.

دسترسی به بازار

دسترسی به بازار شهرضا

این بازار در بافت قدیمی و مرکز شهرضا قرار گرفته است. اگر قصد دیدار از این مجموعه را دارید می توانید به خیابان ابوذر بروید. اگر با خودرو شخصی رفتید می توانید در پارکینگی که در نزدیکی آن قرار دارد خودرو خود را پارک کنید. در صورتی که از وسایل نقلیه عمومی استفاده می کنید باید با تاکسی به این منطقه بروید.

شرایط بازدید از بازار شهرضا

برای بازدید یا خرید از این مکان باید بین ساعت 9 صبح تا 8 شب اقدام کنید. شرایط و قوانینی خاص بازدید از مکان ندارد. موقع دیدار از آن هم می توانید از مکانی تاریخی دیدار کنید هم اگر نیاز به خرید سوغاتی دارید مطمئنا می توانید در این بازار جنس مورد نظرتان را بیابید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *