قزوین یکی از شهرهایی است که هر چه از جاذبه های آن بگوییم تمامی ندارد، چرا که از دوران های مختلف تاریخی اثرهای متنوعی را درون خود جای داده است، این شهر برای مدت کوتاهی به عنوان پایتخت قرار گرفته بود، بنابراین بناهای ارزشمندی را هم درون آن ساخته اند. در زمان های گذشته بیشتر کاروان سراها را در بیرون از شهرها ساخته اند، بنابراین در کمتر شهری می توان با قدم زدن در خیابان ها از وجود یک کاروانسرای قدیمی آگاه شد که امروزه تغییر کاربری داده است. کاروانسرای سعدالسلطنه که امروزه به بازار سعد السلطنه (سرای سعد السلطنه) معروف است می تواند با زیبایی هایی که دارد نظر هر گردشگری را به خود جلب نمایند. در مجله مستر بلیط ما به بحث در مورد ویژگی های این بازار به بحث پرداخته ایم، شما هم برای آگاهی یافتن از ویژگی های این سرا می توانید به این مجله مراجعه نمایید.
تاریخچه بازار سعد السلطنه (سرای سعد السلطنه)
این کاروانسرا در پایان سلطنت ناصرالدین شاه و در زمان حکومت قاجاریان ساخته شده است. این کاروانسرا که به دستور حاکم آن زمان قزوین، یعنی محمد باقر خان سعدالسلطنه ساخته شده است به دستور وی اسم سعد السلطنه را بر روی این کاروانسرا قرار دادند. در آن هنگام محمد باقر سعدالسلطنه دستور داد که یک معمار قزوینی و یک معمار اصفهانی در زمینی با مساحت 7 هکتار حدود 400 حجره را طراحی نمایند، که توانستند کار احداث این حجره ها را در سال 1312 هجری قمری به اتمام برسانند. تا قبل از اینکه جنگ جهانی اول شروع شود سرای سعدالسلطنه به عنوان واحدی مستقل به فعالیت های تجاری می پرداخت، اما بعد از اینکه جنگ جهانی اول به اتمام رسید هر غرفه ای از آن مشغول به فعالیت در حرفه ای جداگانه شد. بعد از گذشت زمان طولانی این سرا در بین مردم به بازار چوب معروف گردید.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
همان طور که گفته شد بازار سعدالسلطنه یکی از بناهایی بود که در زمان حکومت قاجاریان ساخته شد، این کاروانسرا در چند سال گذشته مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت و بعد از پایان کار بازسازی این سرا در اختیار تمامی مردم قرار گرفت. در بسیاری از غرفه های این بازار می توان انواع محصولات صنایع دستی را بیابید. در مناسبت های مختلف مثل نوروز، یلدا و … نمایشگاه هایی را در این سرا برگزار می کنند که مردم با اشتیاق خاصی از آن استقبال خواهند کرد و خرید های خود را در این بازار انجام می دهند. زمانی که شما برای بازدید از این بازار تاریخی راهی می شوید باید این را بدانید که با بزرگ ترین کاروانسرای سرپوشیده در جهان آشنا می شوید، اگر شما هم قصد دارید این سرا را از نزدیک مشاهده نمایید می توانید بلیط اتوبوس قزوین را خریداری نمایید و راهی سفر به سوی شهری پر از جاذبه های تاریخی شوید.
همان طور که گفته شد زمانی که به سرای سعدالسلطنه می روید می توانید صنایع دستی این شهر را ببینید و به خرید از آن ها بپردازید، علاوه بر غرفه های جذاب این کاروانسرا می توانید از حیاط بزرگ بازار سعدالسلطنه دیدن نمایید. کافه و رستورانی را در این سرا احداث کرده اند که هر زمانی بخواهید می توانید از آن استفاده نمایید و به استراحت بپردازید. کافه ای که در این بازار قرار دارد به کافه ارثبیه مشهور است و به عنوان بهترین کافه های شهر قزوین شناخته می شود. زمانی که معماران خوش ذوق ایرانی به طراحی و ساخت بناها بپردازند بدون شک تا سالیان سال می توانند شکوه و زیبایی خود را حفظ نمایند. بسیاری از افراد علاقه مند به خرید صنایع دستی دیگر شهرها هستند، اگر مقصد شما برای مسافرت قزوین است باید بگوییم بازدید از بازار سعدالسلطنه بهترین گزینه ممکن است از این رو می توانید به سایت رجوع کنید و بلیطی را که نیاز دارید خریداری نمایید، در نهایت در زمانی که تعیین کرده اید راهی سفر شوید.
با گذشت زمان آسیب های سطحی به این کاروانسرا وارد شد که سازمان میراث فرهنگی قزوین و سازمان بهسازی و نوسازی این شهر به مرمت این شاهکار زیبا پرداختند. این بنا را توانستند با دقت تمام مورد بازسازی و مرمت قرار دهند و بعد از گذشت چندی آن را در اختیار تمامی مردم قرار دادند. از مهم ترین و زیبا ترین قسمت های بازار سعدالسلطنه را می توان چهار سوق آن را نام برد که دارای گنبدی بی نظیر و کاشی کاری شده است. از ویژگی های بارز این سرا می توان به اسم غرفه ها اشاره کرد. لازم به ذکر است که بگوییم هر بخش از این سرا دارای یک نام ایرانی است، به عنوان مثال هفت حیاطی که در این مجموعه قرار دارد به نام های سعدیه، نگار السلطنه و … دیده می شوند، از بین این هفت حیاطی که گفته شد حیاط سعدالسلطنه بزرگترین حیاط این کاروانسرا را که مساحتی حدود سه هزار متر مربع دارد تشکیل می دهد. با مشاهده دیوارها و سقف های گنبدی شکل این سرا می توانید متوجه معماری منحصر به فرد آن شوید. با رفتن به سرای سعد السلطنه می توانید از مسجد نبی قزوین هم دیدن نمایید، چرا که فاصله بسیار کمی از هم دارند.
شرایط بازدید از بازار سعد السلطنه (سرای سعد السلطنه)
بازارها یکی از جاذبه هایی هستند که هنگام مسافرت مورد توجه قرار می گیرند و اگر قصد خرید داشته باشیم بدون شک به بررسی بازارهای مختلف مقصد خود خواهیم پرداخت. برای بازدید از بازار سعدالسلطنه نیازی به پرداخت هیچ گونه هزینه ای نیست تنها می توانید فرهنگ بازار گردی را در آن جا رعایت نمایید.
آدرس و مسیر دسترسی
سرای سعد السلطنه در خیابان امام خمینی قزوین قرار گرفته است، اما باید بگوییم این بنا به میدان آزادی یا همان سبزه میدان بسیار نزدیک تر است، بنابراین در هر جایی که قرار دارید اول باید چهار راه ولیعصر را بیابید از این چهار راه می توانید به سبزه میدان دسترسی داشته باشید. زمانی که به چهار راه سبزه میدان رسیدید کمی که به سمت جلوتر بروید می توانید بازار سعدالسلطنه را بیابید. فرقی ندارد که شما با وسایل حمل و نقل عمومی راهی سفر شده باشید یا با خودروهای شخصی در هر دو صورت به راحتی می توانید به این مکان دسترسی داشته باشید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید