گنبد نمکی جاشک

گنبد نمکی جاشک

بوشهر یکی از شهرهای توریستی ایران که مملو از جاذبه های گردشگری است. یکی از این جاذبه ها که سالانه بازدیدکنندگان بسیاری را از سراسر کشور به سمت خود می کشاند، گنبد نمکی جاشک نام دارد. این کوه های نمکی که از آنها به عنوان بزرگ ترین گنبد نمکی خاورمیانه یاد می شود، چشم هر بیننده ای را تا لحظاتی به خود خیره می کنند. زیبایی های جاشک تنها به این مورد ختم نمی شود و شما با سفر به این شهر و این گنبد، فرصت دارید که از دیگر بخش های آن مانند یخچال های نمکی یا نمک چال ها، چشمه های نمکی، غارهای نمکی، دره گل کلم، نمک های رنگین و آبشارهای نمکی بازدید به عمل آورید. با مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در خصوص گنبد نمکی جاشک در بوشهر کسب کنید.

تاریخچه

تاریخچه گنبد نمکی جاشک

از آنجا که این کوه ها در صنعت توریست مهم هستند و در نوع خود کم نظیرند، جز آثار فسیلی ملی کشور به حساب می آیند و در  سال 86 ثبت شدند. این گنبد یکی از بخش های چهارگانه با مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست بشمار می رود. نمک این کوه ها باعث ایجاد زیبایی فوق العاده ای شده اند که قطعا همه را مات و مبهوت خود می کنند. به خاطر شکل ظاهری این کوه ها، داستان های زیادی از گذشتگان درباره این منطقه دهان به دهان می چرخد که باور کردن آنها دور از تصور است. مثلا می گویند: «گنبد نمکی دشتی به دلیل یک نفرین خلق شده است و یک دیو در بین این کوه ها زندگی می کند که کوه ها او را از هر خطری محافظت می کنند». جالب اینکه فرسایش در نزدیکی گنبد، موجب پدید آمدن یک اثر طبیعی شده است که به آن لقب دودکش جن داده اند. کوه های این گنبد به عصر نخستین زمین شناسی بر می گردند و به خاطر صعب ‏‌العبور بودن منطقه نمی توان همه راه ها داخلی را شناسایی کرد. با این وجود اقدامات درخوری برای تیم های تحقیقاتی، کوه‏ نوردان، مستند سازان، بازدیدکنندگان و … تدارک دیده شده است. برای رفتن به جاشک در بوشهر می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی بهره ببرید و بلیط آنها را از سایت های معتبر همچون مستر بلیط تهیه نمایید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

برای دیدن گمبد نمکی جاشک به استان بوشهر باید سفر کرد. از سمت جنوبی شهر خورموج تا بوشهر ۶۴ کیلومتر فاصله وجود دارد؛ اما خود گنبد نام برده در ۱۴۴ کیلومتری ضلع جنوب شرقی مرکز استان واقع شده است. این گنبد با طول و عرض 12 کیلومتر در 4.5 کیلومتر، از یک گستره ۳۶۶۶ هکتاری برخوردار است. کمترین ارتفاع آن از سطح دریا 70 متر و بیشترین ارتفاع به 1350 متر می رسد. زاویه شکل گیری آن از شمال غربی به طرف جنوب شرقی است و از ضلع شرقی به دهکده باغان و دهکده درویشی و از ضلع غربی به دهکده گنخک و دهکده جاشک ختم می شود. درگیر بودن این گنبد با نمک باعث شده است آب رودخانه «مند» نیز شور و غیر قابل شرب باشد. از اتفاق به عنوان یک نکته منفی در منطقه یاد می شود؛ به این دلیل که همین رودخانه پیش از رسیدن به دهکده باغان از آبی شیرین و خوراکی برخوردار است و حتی آب اراضی کشاورزی را نیز تامین می کند ولی از آن پس شور می گردد. همین که گنبد را دور بزنید، می بینید که آب رودخانه مند بسیار شور می شود و این حاکی از کنش و واکنش زیاد گنبد و جاری شدن آب در رودخانه است. در زمان بارش باران آب به سمت دشت‌ های چغاپور و دشتی حرکت می کند و عمل تبخیر باعث بر جای ماندن نمک بر سطح زمین شده است و در نتیجه اراضی این ناحیه شور و بدون استفاده هستند.

در نگاه اول، نخستین چیزی که متصور می شوید این است که در هوای گرم بوشهر، برف روی کوه ها را پوشانده است؛ اما همین که به نزدیکی آن می رسید، تلألو بلورهای نمک عیان گشته و شما را از حضور نمک خوراکی در این حوالی آگاه می کند. در جوار گنبد، جحم عظیم نمک به سمت شیب زمین رانده شده و اثری مانند یخچال های طبیعی را خلق کرده اند و از این رو به آنها یخچال های نمکی می گویند. یکی دیگر از ویژگی های جالب توجه گنبد نمکی جاشک وجود آبشارهای نمکی است. شاید با خودتان فکر کنید در دل چنین شوره زاری به وجود آمدن آبشار، تا حدودی غیر منطقی است اما اینها مسیر طبیعی جریان آب گنبد هستند. در فصل های گرم که بارندگی وجود ندارد، آب آبشار بخار شده و حاصل این ماجرا تشکیل بلورهای ضخیم نمکی بوده است که در مسیر آب شکل گرفته اند و تصویری بسیار زیبا برای محیط بر جای می گذارند. اگر می خواهید این آبشارهای نمکی را ببیند، برنامه سفر خود را در سه فصل اول سال تنظیم کنید. بخش بعدی که باید به آن پرداخت، غارهای نمکی در گنبد هستند که به دلیل حل شدن رسوبات نمکی به وجود آمده اند. در اکثر نواحی این گنبد می توانید این غارها را که تعداد زیادی دارند، ببینید. آنچه در زیبایی غارهای این منطقه تاثیر بسزایی دارد، وجود بلورهای استالاگمیت و استالاکتیت در داخل آنهاست. چنانچه می خواهید سفری ایمن و به صرفه به این شهر داشته باشید، خرید بلیط اتوبوس بوشهر می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد.

شرایط بازدید از گنبد نمکی جاشک

شرایط بازدید از گنبد نمکی جاشک

سفر به بوشهر در هر فصلی زیبایی خاص خود را دارد اما بی شک سفر در فصل تابستان برای افراد غیر بومی به دلیل آب و هوای گرم، قدری آزار دهنده خواهد بود. هر اندازه سفر به بوشهر در تابستان برای مسافران ناخوشایند باشد، در فصل بهار و پاییز دلچسب و هیجان انگیز است. در این دو فصل با وجود خنک بودن هوا، نیازی به بردن لباس گرم ندارید. در ضمن فرصت دیدن آبشارهای نمکی در گنبد نمکی دشتی را نیز دارید. سفر در زمستان به بوشهر نیز بی شک لذت های خاص خود را دارد. جهت یک بازدید کامل از این گنبد به 2 الی 3 ساعت زمان نیاز دارید. چنانچه می خواهید سفری ایمن و در عین حال کم هزینه داشته باشید، بلیط هواپیمای بوشهر را به شما توصیه می کنیم.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

برای رفتن به گنبد نمکی جاشک می توانید از خودرو شخصی یا ماشین های عبوری استفاده کنید. اگر از جهت غربی می خواهید خود را به این گنبد برسانید، از جاده خاکی معدن سنگ نمک بروید و ۳ کیلومتر از دهکده گنخک دور شوید. در صورتی که قصد دارید به ضلع شرقی گنبد بروید، باید پل دهکده کردلان (دشتی) را پشت سر بگذارید و از راه جاده خاکی، خود را به کوهپایه‌ های گنبد برسانید.

آدرس: استان بوشهر، بخش کاکی و بخش بردخون و حدفاصل دو شهرستان دشتی و دیر.

ونه های گیاهی و جانوری

گونه های گیاهی و جانوری منطقه گنبد نمکی جاشک

همانطور که مشخص است، وجود شوره زار در این منطقه مانع رشد گیاهان شده است و شرایط اقلیمی حاکم بر آن اجازه جریان یافتن آب شیرین و قابل شرب در آن را نمی دهد. با این وجود در چند ناحیه پوششی از نوع گون، گیشدارا و قیج را می تواند به صورت پراکنده مشاهده کرد. همچنین درختچه ‌های مانند کُنار، اشک، بادام‌ کوهی و گل‌ سنگ‌ که شوری آب به آنها نرسیده است، توانسته اند در منطقه رشد کنند. در قسمت هایی از آن نیز در فصل سرد شاهد رویش گیاهان یک ساله هستیم. گونه های جانوری زیادی در این ناحیه زیست نمی کنند؛ زیرا عملا کمتر جانداری می تواند خود را با این محیط وفق بدهد. تنها گونه جانوری موجود در فصل گرم، مارمولک ها و خفاش ها هستند. در نواحی که پوشش گیاهی دارد، گونه های جانوری مانند: کل و بز، روباه، شغال، کفتار و پرندگانی همچون: باقرقره، کبک، تیهو، زنبورخورها، پرستوها، بادخورک، گنجشک ها و سهره ها و انواع خزندگان را می توان دید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید