عمارت دهدشتی

عمارت دهدشتی بوشهر

بوشهر یکی از شهرهای جنوبی ایران با جاذبه های توریستی و تفریحی فراوان است که سالانه، مخصوصا در فصل بهار و پاییز، خیل عظیمی از گردشگران سراسر کشور را میزبانی می کند. در این بین جاذبه های تاریخی بوشهر به ویژه بافت قدیمی آن طرفداران زیادی دارد وعمارت دهدشتی یکی از مهمترین خانه های کهن این شهر بندری به شمار می رود. نه تنها تاریخی بودن و معماری این بنا، بلکه عوامل متعددی همچون کاربری آن به عنوان موزه، باعث شده است این خانه بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. لازم به دذکر است، بگوییم بنایی با همین عنوان در شهر زیبای اصفهان وجود دارد و این دو هیچ ارتباطی با هم ندارند و نباید آنها را با هم اشتباه بگیرید. نمای بیرونی این عمارت تفاوت زیادی با نمای بیرونی خانه های اطراف ندارد و عمده تفاوت به معماری و نمای داخلی خانه ها بر می گردد.  با مجله مستر بلیط همراه باشید تا شما را بیشتر با این عمارت تاریخی و زیبا در شهر بندری بوشهر آشنا کنیم.

تاریخچه عمارت دهدشتی

تاریخچه عمارت دهدشتی بوشهر 

پیشینه ساخت عمارت دهدشتی بوشهر به دوره قاجار بر می گردد. بانی عمارت حاج غلام حسین دهدشتی شاهرخ نام داشت که به تجارت روغن مشغول بود؛ به همین دلیل اغلب مردم محلی این سازه را با اسم عمارت روغنی نیز می شناسند. این خانه در دوره ساختش، تنها خانه چهار طبقه محله کهن بوشهر بود، از این بیشتر مورد توجه قرار می گرفت. منظور از بافت کهن بوشهر همان محله های شنبدی، بهبهانی، دهدشتی و کوتی یا محله کهن شیخ سعدون است که عمارت مورد نظر ما در خیابان انقلاب و در سمت شمال غربی مسجد امام، محله کوتی قرار دارد.  این عمارت که کاربری تجاری و مسکونی داشته، بارها مورد بهسازی قرار گرفته است. سال 1377 سازمان میراث فرهنگی، مسئولیت مرمت آن را بر عهده گرفت و قسمت های در حال تخریب را استحکام بخشید. برای رفتن به عمارت دهدشتی در بوشهر می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی بهره ببرید و بلیط آنها را از سایت های معتبر همچون مستر بلیط تهیه نمایید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

عمارت چهار طبقه دهدشتی در گذشته بلندترین ساختمان محله بشمار می رفته است و گویا تنها سازه چهار طبقه آن دوران محسوب می شد و این موضوع باعث شده بود که به راحتی قابل تشخیص باشد. زمانی که از مدخل اصلی وارد خانه می شوید، نمی توانید اندرونی را ببینید؛ به این دلیل که یک حفاظ مانع آن است. این حفاظ نقش تفکیک کننده بخش عام از خاص را دارد. با ورود به عمارت، فاکتورهای متعددی برای مات و مبهوت کردن، پیش چشم شما ظاهر می شود. وجود دَر و پنجره های زیاد با شیشه های قدیمی و رنگارنگ، تقارن در عناصر سازه، ایوان ها، اشیاء قدیمی و سنتی مثل فانوس ها و کوزه ها، حوض وسط حیاط که با گلدان ها تزیین گشته و بنا به گفته ها آب ‌انبار قدیمی زیر آن واقع شده و درخت تقریبا بزرگ داخل حیاط، نخستین مواردی هستند که در مقابل دیدگان شما ظاهر می شوند و توجهات را به خود جلب می کنند. اگر به دَرب و پنجره‌ های عمارت دقت کنید، می بینید که در ساخت آنها هیچگونه فلزی بکار گرفته نشده است و همه آنها را با چوب از جنس ساج و صندل ساخته اند. طبقات پایینی بنا برای امور فرهنگی کاربرد دارد و طبقات بالا نیز تبدیل به موزه تاریخ پزشکی خلیج ‌فارس شده است.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

گردشگران در بخش فرهنگی این فرصت را دارند که اطلاعاتی از صنایع ‌دستی این شهر بندری به دست آورند. عمارت دهدشتی با گچ‌ بری ‌های حرفه ای، مقرنس ‌کاری چشم نواز، نقاشی های دیواری زیبا، شکل‌ های حجمی و … زیبا سازی شده است. همه اتاق های این خانه از معماری جنوب کشور پیروی می کنند و دور تا دور حیاط احداث شده اند و هر یک بسته به نوع کاربری شان، سبک و سیاق متفاوت خود را دارند. پنجره آنها رو به حیاط باز می شود تا در فصل گرم سال، خنکای هوا را میهمان اتاق ها کنند. جالب اینکه در برخی از این اتاق ها به جز اشیاء قدیمی و گچ‌ بری‌ های جذاب، نقاشی هایی در سقف کشیده شده است تا بر زیبایی آنها بیفزاید. برای ساخت دیوارها از سنگ های مرجانی و ملاط ساروج و گچ کمک گرفته اند. در برخی از نقاط نیز ردی از کاهگل به چشم می خورد. عمارت دهدشتی دارای یک رنگ سفید است که نور خورشید را کمتر جذب کند و در عوض بیشتر خنک بماند. از آنجایی که شهر بوشهر ارتفاع قابل توجهی از سطح دریای آزاد ندارد؛ برای اینکه رطوبت به عمارت نفوذ نکند در ساخت آن از آهک کمک گرفته اند. چنانچه می خواهید سفری ایمن و به صرفه به این شهر داشته باشید، خرید بلیط اتوبوس بوشهر می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد.

شرایط بازدید از عمارت دهدشتی

شرایط بازدید از عمارت دهدشتی بوشهر 

همه ما می دانیم که بوشهر در منطقه گرمسیری کشور قرار دارد و سفر به آن در فصل گرم تابستان تا حدودی برای مردم سایر شهرها ناخوشایند است. اگر می خواهید تفریحی سراسر لذت را تجربه کنید، پیشنهاد می کنیم برنامه های سفر خود به بوشهر را به اوایل فصل بهار، پاییز یا زمستان موکول نمایید. در عمارت دهدشتی بوشهر برای یک بازدید کامل به 1 الی 2 ساعت زمان نیاز دارید و می توانید در ساعت های 8 صبح تا 14 عصر به آن مراجعه داشته باشید.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

برای رساندن خودتان به عمارت دهدشتی بوشهر می توانید از ناوگان حمل و نقل عمومی مثل اتوبوس استفاده کنید. چند مسیر وجود دارد که شما را به عمارت می رساند. عبور از میانه شهر برای رفتن به عمارت را اصلا پیشنهاد نمی کنیم زیرا مسیری شلوغ پر ترافیک است. در مسیر دیگر به پارک تلویزیون بوشهر بروید و خود را به خیابان ساحلی برسانید. در صورتی که از صلح‌ آباد حرکت کردید، خیابان انقلاب پیش از این پارک واقع شده ولی چنانچه از بهمنی یا از سمت هتل دلوار به پارک مورد نظر آمدید، خیابان انقلاب بعد از پارک دیده می شود. پشت بانک مسکن، این عمارت مستقر است.

آدرس: استان بوشهر، محله کوتی، خیابان انقلاب، پشت بانک مسکن، عمارت دهدشتی.

موزه تاریخ پزشکی خلیج ‌فارس

موزه تاریخ پزشکی خلیج ‌فارس

گفتیم که طبقات بالای عمارت دهدشتی را برای موزه تاریخ پزشکی خلیج ‌فارس در نظر گرفته اند. در این موزه آثار باستانی و اسناد مروبط به موضوعات پزشکی نگهداری می شود. در این مجموعه هر آنچه که به این رشته ارتباطی داشته باشد، نگهداری و در معرض نمایش قرار می گیرد. چندین بخش در موزه پزشکی وجود دارد که هر کدام آثار مربوط به دورانی همچون دوران باستان، تمدن اسلامی، عصر صفویه، قاجاریه، پهلوی و عصر حاضر را حفظ می کنند. آثاره این موزه دربر دارنده یک لوح بسیار قدیمی از دوران عیلامیان، اسکلت انسان، اشیاء قدیمی، مجسمه های قدیمی که الهام ‌بخش سلامت بیمار بودند، وسایل و جعبه کمک های اولیه باستانی، گیاهان دارویی به همراه کاربرد درمانی آنها، ابزار پیشگیری از بیماری و … است. در یک قسمت از موزه مدارکی نگهداری می شود که درمان امراض در آنها نوشته شده و به پیشینیان مربوط می گردد و با مطالعه آنها می توان به تاریخ علم پزشکی ایران باستان پی برد. کتب و تصاویر زیادی نیز در همین زمینه در موزه پزشکی خلیج فارس وجود دارد. بهتر است بدانید هر چند وقت یکبار در این موزه نمایشگاه، سخنرانی و سمینارهایی برپا می گردد.

آثار تاریخی یافت شده در بنای دهدشتی و دیدنی های آن

 در بنای دهدشتی بوشهر تمبرها و اسنادی با مهر بازرگانان فرنگی در معرض نمایش قرار دارد که برخی از آنها از تاریخی 200 ساله برخوردار می باشند. اصالت تعدادی از تمبرها به کشور انگلستان، هندوستان، آلمان و عصر قاجاریه بر می گردد. یکی دیگر از بخش های دیدنی عمارت دهدشتی، نقاشی های رنگ‌ روغن آن است. اغلب آنها روی چوب طراحی شده اند و اِلمان های به کار برده شده در آنها نشان می دهد که به عصر صفویان اشاره دارد. در این نقاشی ها طرح گل و گیاه و پرنده به وفور دیده می شود.

اشتراک‌گذاری
Author image
درباره ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *