روستای رامه گرمسار

روستای رامه گرمسار

گرمسار یکی از تاریخی ترین شهرهای استان سمنان، که در خود جاذبه های طبیعی و زیبایی را جای داده است. البته بسیاری از جاذبه های گرمسار در بخش تاریخی و مذهبی قرار می گیرند، اما با این حال مناطق گردشگری طبیعی بسیار منحصر به فردی هم دارد که به دلیل وجودشان سالانه گردشگران بسیاری به آن سفر می کنند. یکی از دلایل محبوبیت رامه برای گردشگران نزدیک بودن این روستا به کویر و آب و هوایش بسیار خنک و کوهستانی است. یکی از این جاذبه های زیبا، روستای رامه است. آب هوای روستای رامه بسیار مطبوع است و از لحاظ زیبایی های طبیعی حرف اول را می زند. در ادامه با مجله مستر بلیط همراه باشید تا شما با این روستای قدمتی بیشتر آشنا کنیم. میزان بارندگی برف و باران در روستای رامه تا حدودی زیاد است به طوری که در فصل زمستان به دلیل بارش های شدید برف جاده های دسترسی به رامه بسته می شوند. با این حال زمستان های این منطقه به قدری زیباست که حیف است آن را از دست دهید.

تاریخچه روستای رامه گرمسار

تاریخچه روستای رامه گرمسار

روستای رامه گرمسار، جزء یکی از قدمتی ترین روستاهای این شهر به شمار می رود و تاریخی بسیار طولانی دارد و به دلیل اینکه دارای شرایط آب و هوایی مساعدی بوده است، از گذشته مردمان بسیاری این منطقه را برای سکونت برگزیده اند. بسیاری از آثار تاریخی و گردشگری که در روستای رامه وجود دارد، بر اساس تحقیقات باستان شناسی مورد بررسی قرار گرفته و مشخص شده است که این آثار حدود بیش از 2 هزار سال هم قدمت دارند. یکی از این اماکن تاریخی قلعه ای است که با نام «ضحاک» شهرت دارد. درختان سر به فلک کشیده این روستا هم همگی عمری 500 ساله دارند. همین موضوع هم مشخص می کند که مردمان رامه از گذشته تا به اکنون فعالیت های چشمگیری در زمینه کشاورزی داشته اند. شاید برای تان این سوال به وجود بیاید که رامه یعنی چه؟ و اصلا این نام چرا باید بر روی ین روستا گذاشته شود؟

معمولا نام بسیاری از روستاها ریشه در گویش محلی مردمان آن دارد. مردم محلی این روستا نامش را «رومه» می خوانند. این روستا حدود 40 کیلومتر از ضلع شرقی گرمسار فاصله دارد و در 60 کیلومتری استان سمنان هم واقع شده است. مسئله جالب تری که در مورد روستای رامه وجود دارد این است که در سال های دور یعنی قبل از سال 1358 این منطقه جزئی از استان تهران و دماوند به حساب می آمده است. به طوری که پس از تحقیق از اهالی قدیمی روستا این نکته تایید شد و گفته می شود که در گذشته مردم برای خدمت سربازی و کارهای شخصی شان به این دو شهر سفر می کردند. رامه حدود 40 کیلومتر با فیروز کوه فاصله دارد و تا پیش از انقلاب اسلامی عبور و مرور با ماشین از جاده ها و مسیر های این روستا غیر ممکن بود. به طوری که مردم مجبور می شدند که با اسب یا پای پیاده سفر کنند.  در سال 1358 بر اساس تقسیمات شهری این روستا به استان سمنان و شهرستان گرمسار تعلق گرفت و شهرداری برای بازیابی و تعمیر مسیرها، جاده ها را ماشین رو کرد.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

پوشش گیاهی بسیار متنوع

یکی از منحصر به فرد ترین ویژگی های روستای رامه پوشش گیاهی متنوعی است که دارد. جالب اینجاست که بیش از نیمی از گیاهان این روستا خاصیت درمانی و دارویی دارند و در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله گیاهان مهم و پر رویش این منطقه می توانیم به آویشن کوهی، درمنه و گون و همچنین باریچه اشاره کنیم. رامه محل روش زرشک قرمز و علاوه بر آن شیر خشت و آنغوزه که یک گیاه هندی است هم در آن بسیار می روید. اسپرس، سکاله، سیریش، فستوکا هم از جمله دیگر گیاهان مهم این روستا هستند. از میان تمامی این گیاهان، گیاه باریچه از اهمیت بیشتری برخوردار است و می توان گفت که این روستا در صنعت و تولید گیاه باریچه بسیار قوی عمل می کند، و سالانه به تعداد و حجم فراوانی از این گیاه را برای صنعت دارویی و عطر و ادکلن سازی روانه بازار می کند. راه در آمد بسیاری از مردم روستایی از طریق جمع آوری همین گیاهان با ارزش و دارویی تامین می شود و همین دلیل هم هر ساله با بارش باران و برف و شرایط آب و هوایی خوب روشن گیاهان بیشتر شده است و برکت زیادی به کسب و کار این مردمان عزیز و زحمت کش می دهد.

وجه تسمیه روستای رامه

همانطور که گفتیم مردم روستا به این منطقه رومه می گویند و در گویش شان این کلمه به معنای «راه بند» است. علتش هم این است که در گذشته کوه های اطراف روستا به شدت ریزش داشتند و راه ها را بند می آوردند. در این میان هم تمامی رودخانه ها بسته می شده و موجب به وجود آمدن دریاچه ای در آن طرف کوه ها گشته است. از همین رو، روستاییان برای گذر از جاده باید از مسیرهای دورتری رد می شدند. البته داستان ها و روایت های مختلفی در مورد این روستا وجود دارد، عده ای از بومیان قدیمی روستا معتقد اند که در گذشتگان دور، روستای رامه بسیار محلی امن بوده و راهزنان پس از دزدی از کاروان ها به این روستا پناه می آرودند! به همین دلیل رامه را می توان به معنی امنیت هم تعبیر کرد. البته این داستان چندان تایید نشده است اما بسیاری از مردم قدیمی و کهنسال روستا به این روایت اعتقاد دارند.

وجود جاذبه های قدمتی در روستا رامه

وجود جاذبه های قدمتی در روستا رامه

در این روستا تا دل تان بخواهد قلعه قدیمی و جاذبه های قدمتی وجود دارد که برخی از آن ها شامل قلعه ضحاک، قبرستان های بسیار قدیمی می شود. در چند سال گذشته هم باستان شناسان توانستند آثاری قدیمی از جمله سفال و کوزه و اشیاء عتیقه ای را در این منطقه کشف کنند که مطعلق به هزاران سال پیش بوده است. بر اساس تحقیقاتی که بر روی این آثار تاریخی انجام شده، مشخص شده، که این لوازم عتیقه مربوط به دوران زرتشتیان و گبری ها بوده است. یکی از جاذبه های طبیعی روستای رامه، آبشارهایی هستند که با نام «آبشار باغستان» شهرت دارند. شما می توانید از این آبشارهای خروشان دیدن کنید و چند ساعتی را در نزدیکی شان کمپ بزنید. اگر فصل تابستان باشد، امکان اینکه آب تنی هم داشته باشید وجود دارد. در حین رسیدن به روستا هم در اطراف جاده چندین رودخانه وجود دارد که برخی از آن ها تنها 10 دقیقه فاصله دارند و حتی با پای پیاده هم می توانید به آن جا برسید.

یکی دیگر از نکات قابل توجه روستای رامه معماری منحصر به فرد و قدیمی بسیاری از خانه های آن است که هنوز هم بافت قدیمی و تاریخی خود را حفظ کرده اند و برای آن دسته از کسانی که عاشق ماجراجویی هستند گزینه مناسبی به شمار می رود. همانطور که گفتیم قلعه ضحاک هم یکی از قدیمی ترین آثار تاریخی این منطقه به شمار می رود و جزء آثار باستانی هم هست و علاوه بر آن می توانید از 2 امامزاده که در این روستا بقعه دارند هم دیدن کنید. یک درخت کهنسال بنه هم در محوطه بیرونی این امامزاده وجود دارد که عمر آن را بیش از 500 سال می دانند. اگر قصد ماندن در روستا را داشتید توصیه می کنیم که در محوطه روستا کمپ نزنید و حدالامکان یک سرپناه و اقامتگاه برای خود پیدا کنید. چراکه رامه جزئی از مناطق حفاظتی گرمسار است و این یعنی پر است از حیوانات وحشی و خطرناکی که ممکن است جان شما را به خطر بیندازند. از جمله حیوانات درنده این منطقه می توانیم به پلنگ در حال انقرض ایرانی و عقاب های کمیاب اشاره کنیم.

زبان و گویش مردم روستای رامه

زبان و گویش مردم روستای رامه

در خصوص لهجه و گویش مردم رامه هم سوالاتی به وجود می آید خصوصا برای گردشگرانی که یکبار به آن سفر کرده باشند. مردم رامه با زبان طبری یا همان مازنی صحبت می کنند. در برخی از منابع به اشتباه گفته می شود که زبان این مردم گیلکی است، درحالی که اینگونه نیست اما به هر حال هنگامی که فارسی صحبت می کنند با توجه به لهجه شیرینی که دارند، کاملا می توانید متوجه حرف های شان بشوید. مردم این روستا از طریق کشاورزی و دام داری، صنایع دستی و صادرات گیاهان دارویی امرار و معاش می کنند. برای سفر به گرمسار می توانید بلیط قطار گرمسار را خریداری کنید و سفر خود را انجام دهید.

چه زمانی باید از روستای رامه بازدید کنیم؟!

همانطور که گفتیم روستای رامه از لحاظ شرایط اقلیمی در دسته کوهستانی قرار می گیرد و آب و هوایی سرد دارد. پس این موضوع یعنی اینکه شما می توانید در هر فصلی به گرمسار سفر کرده و از رامه دیدن کنید. اما ممکن است در فصل زمستان به علت سردی بیش از حد هوا و بارش برف های سنگین بسیار اذیت شوید. به همین خاطر پیشنهاد می کنیم که در فصل تابستان و یا اوایل فصل بهار به آن سفر کنید. چراکه در این دو فصل آب و هوا بسیار مطبوع و خنک است و اصلا گرمای تابستان اذیت تان نخواهد کرد. اگر در زمستان به این روستا سفر کنید، احتمال اینکه به دلیل بارش شدید برف یا باران در ببین راه گیر بیفتید بسیار زیاد است. چراکه در برخی از قسمت هی این مسیر جادهای کوهستانی دچار اختلال می شوند. پس توصیه می کنیم که اگر در این فصل هم به رامه رفتید با خودتان تجهیزاتی همچون زنجیر چرخ به همراه داشته باشید تا در بین راه گیر نکنید. از آن گذشته به همراه داشتن لباس های گرم هم از واجبات سفر در زمستان است.

شرایط بازدید از روستای رامه گرمسار

شرایط بازدید از روستای رامه گرمسار

برای بازدید از روستای خوش آب و هوای رامه هیچ محدودیتی وجود ندارد و هیچ هزینه ای هم برای ورود به آن از شما دریافت نخواهد شد. شما می توانید در هر ساعتی از شبانه روز به این روستا سفر کنید و از طبیعت زیبا و بکر و دست نخورده اش لذت ببرید. معمولا اکثر گردشگران یک سفر کوتاه نیم روزه به این روستا دارند اما از آن جا که گفتیم جاذبه های تاریخی و قدمتی بسیاری در روستای رامه وجود دارد برای بازدید از آن ها بهتر است که یک  روزی یا در همین منطقه مستقر شوید. برای اقامتگاه هم هیچ جای نگرانی نیست. بسیاری از مردم بومی این منطقه برای درآمد زایی بیشتر خانه های خود را تبدیل به اقامتگاه کرده اند و می توانید با پرداخت مبلغی یکی از آن ها را برای چند روز کرایه کنید. البته منظور ما از اقامتگاه، وجود اقامتگاه هایی که به ثبت رسمی رسیده اند نیست. منظور همان خانه های روستایی کوچک اما با صفایی است که خودشان به شما کرایه می دهند.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

برای دسترسی به روستای رامه بهترین حالت این است که با خودروی شخصی خود به گرمسار سفر کرده باشید. اما به هر حال برای رسیدن به این منطقه ابتدا باید به 55 کیلومتری گرمسار بروید و به 40 کیلومتری شهرستان آرادان که یکی از توابع گرمسار به شمار می رود. مسیر دیگر هم این است که از جاده گرمسار که به سمت تهران-مشهد می رود، مسیر را تا 34 کیلومتر ادامه دهید. بعد از آن به ضلع شمالی بپیچید تا به روستا برسید. البته پس از آن یک جاده دیگر هم وجود دارد که باید آن را با احتیاط کامل سپری کنید، خصوصا در ایام زمستان که برف های سنگین موجب بسته شدن اش می گردد.

آدرس: استان سمنان، شهرستان آرادان از توابع گرمسار، روستای رامه.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید