مقبره کمبوجیه

مقبره کمبوجیه؛ معرفی + راه های دسترسی

مقبره کمبوجیه کجاست؟ شهر مرودشت به راستی که یکی از شهرهای کهن و باستانی ایران است که آثار به جای مانده از دوران های قدیم اثبات این گواه است. آثاری که هر یک در دوران های بسیار کهن ایجاد شده اند و شاهد حوادث گوناگون و تاریخ چند هزار ساله منطقه بودند.

از جمله آثار تاریخی این شهر می توان به تخت جمشید، نقش رجب، پل خان، نقش رستم و … اشاره کرد. پیشینه این شهر به پنج هزار سال قبل از میلاد بر می گردد. این با وجود اماکن تاریخی، مورد توجه بسیاری از گردشگران و محققان قرار گرفته است. روزانه تعداد زیادی از گردشگران به این منطقه سفر دارند که باعث رونق هر چه بیشتر آن می شود.

همچنین وجود این آثار تاریخی نشان می دهد که این شهر در گذشته از اهمیت و محبوبیت خاصی برخوردار بوده است. مجموعه تخت جمشید که در این شهر قرار دارد دارای معروفیت جهانی در حد دیوار چین و اهرام ثلاثه است. در ادامه این مطلب با توجه به توضیحات ارائه شده در این بخش از مجله مستر بلیط به اثر تاریخی مقبره کمبوجیه می پردازیم.

درباره مقبره کمبوجیه

معرفی مقبره کمبوجیه

در مسیر جاده تخت جمشید به نقش رستم در فاصله نیمه راه  و پس از گذشتن از پل رودخانه پلوار به طرف نقش رستم  و در فاصله 600 متری غرب نقش رجب، بقایای یک بنای ناتمام که مربوط به دوران هخامنشی است به چشم می خورد که امروزه به نام تخت رستم شناخته می شود.

بقایای این بنای سنگی، دارای دو ردیف تخته سنگ های کنار هم چیده شده، شبیه پایه ردیف های مقبره کوروش در پاسارگاد است. این بنا حدود 150 سال پیش برای اولین بار توجه مسافران خارجی به ایران را به خود جلب کرد و ایشان نیز در نوشته های خود به آن اشاره کردند.

به دنبال آن و پس از ورود گسترده باستان شناسان خارجی به ایران از اوایل قرن بیستم، این اثر تاریخی چون دیگر آثار جلگه مرودشت و سرزمین پارس مورد توجه و بررسی باستان شناسان از جمله هرتسفلد، اشمیت، کلیس و استروناخ قرار گرفت.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مرودشت و برترین مقاصد گردشگری آن، مجموعه مقالات “مرودشت” را مطالعه نمایید.

تاریخچه مقبره کمبوجیه

تاریخچه مقبره کمبوجیه

هر چند در شباهت این بنا با مقبره کوروش که زمان ساخت آن بین سال های 530 تا 520 ق.م است تردیدی وجود ندارد، اما در مورد اینکه این بنای نیمه تمام مقبره کمبوجیه باشد، تردید هائی وجود دارد؛ به عنوان مثال استروناخ معتقد است که در انتساب این بنا به کمبوجیه به همان اندازه تردید وجود دارد که در انتساب آن به برادرش بردیا یا هر شاهزاده هخامنشی دیگر تردید وجود دارد.

 با این حال شواهدی وجود دارد که این بنا متعلق به زمان کمبوجیه است از این دلایل می توان به وجود کاخی در نزدیکی این بنا اشاره کرد که شبیه به کاخ S کوروش کبیر در پاسارگاد است. علاوه بر این در مجاورت این بنا آثار دیگری همچون کعبه زرتشت و آتشدان که آثار دوران کوروش کبیر در پاسارگاد را در ذهن تداعی می کند، قرار دارد.

بنا به گفته تیلیا: «چگونگی معماری این بنا که دو ایوان دراز ولی ستون های کوتاه تر و نازک تر از هال مرکزی داشته است، استفاده از سنگ های تیره و روشن در پایه ستون ها شبیه آن چیزی است که در پاسارگاد شاهد آن هستیم و عدم استفاده از اسکنه های دندانه دار در تزئین ستون ها همگی نشانگر این است که این بنا پیش از دوره داریوش و آثار تخت جمشید ساخته شده اند».

از طرفی مجاورت این کاخ با مقبره ناتمام تخت رستم و نزدیکی آنها با آثار نقش رستم، یعنی کعبه زرتشت و آتشدان ها شباهت همگی آنها با مجموعه آثار دشت پاسارگاد، یعنی مقبره کوروش، زندا سلیمان و آتشدان ها همگی قابل توجه هستند و بیانگر اینکه این مجموعه احتالا در فاصله زمانی بین سال های 530 تا 520 ق.م، یعنی پس از اتمام کار در پاسارگاد و پیش از آغاز بنای تخت جمشید و به احتمال زیاد در زمان کمبوجیه و به دستور وی و به وسیله برادرش ساخته شد.

به جز سامنر که بنای این آثار را به بیش از سال 530 ق.م نسبت می دهد که البته نظر او مورد حمایت قرار نگرفت، اکثر محققان تاریخ آن را به سال 530 تا 520 ق.م می دانند.

کمبوجیه دوم

کمبوجیه دوم

کمبوجیه در زبان فارسی نوین کامبیز یا کامبوزیا، پسر ارشد کوروش کبیر و کاساندان بوده است. در زمان حکومت کوتاه خود بر ایران توانست مصر را فتح و بر آن سلطنت کند. کمبوجیه در دوران سلطنت کوروش، حاکم بابل بوده و بر آن سرزمین حکومت می کرده است علاوه بر این سمت نائب السطنه را نیز داشته است. پس از مرگ کوروش کمبوجیه به سلطنت رسید ولی دوران سلطنت او کوتاه بود و مدت زمان زیادی طول نکشید.

معماری مقبره کمبوجیه

این بنا از دو ردیف تخت سنگ های کنار هم چیده شده، ساخته شده که ردیف اول آن دارای ابعاد 22/12 × 28/13 متری و ارتفاع 3/1 متری است. که بسیار شبیه به ابعاد ردیف اول مقبره کوروش در پاسارگاد با ابعاد 30/12 در 25/13 متری و ارتفاع 65/1 متری است. همین شباهت در ابعاد ردیف دوم نیز قابل مشاهده است.

از نظر سبک تراش سنگ ها نیز این شباهت همچنان مطرح است خصوصا که در تراش سنگ های این بنا مانند سنگ های مقبره کوروش کبیر در پاسارگاد از اسکنه‌ی دندانه دار که بعد از سال های 515 ق.م و در دوره داریوش اول متداول شد، استفاده نشده است.

آثاری از ستون ها یک کاخ سلطنتی در شمال تخت جمشید و 150 متری شرق تخت رستم شناسایی شد. این بنا شامل دو ردیف چهارده ستونی از پایه ستون های یک ایوان است که از جانب شمال شرقی به جنوب شرقی کشیده شده  است. یک تخت سنگ مربعی شکل همراه با یک دیسک مدور و یک ستون بر روی آنها هر پایه ستون را تشکیل می دهد.

در قسمت شمال غربی آن یک مجموعه دیگر از پایه ستون ها به تعداد چهار الی پنج ردیف هشت ستونی که ظاهرا پایه ستون های هال مرکزی را تشکیل می داده است، شناسایی گردید. علاوه بر اینها، هفت پایه ستون شبیه به پایه ستون های ایوان جنوبی و در جهت عکس آن، همگی نشانگر آن است که این بنا دارای دو ایوان و یک هال مرکزی است.

اگر قصد دیدار از این آثار تاریخی را دارید می توانید بلیط اتوبوس مرودشت را به صوت آنلاین و از طریق مستر بلیط تهیه کرده و به این منطقه سفر کنید.

بازدید از مقبره کمبوجیه

راه های دسترسی به مقبره کمبوجیه

این مقبره در نزدیکی پاسارگاد قرار دارد بنابراین موقعی که به این مکان برای بازدید رفتید حتما به دیدار از این مکان بروید. اگر از این منطقه به سمت آن حرکت کنید بهتر از خودرو استفاده کنید زیرا فاصله بین این دو پیاده کمی طولانی است ولی با خودرو مدت دقیقه در راه خواهید بود.

بازدید از مقبره کمبوجیه

برای بازدید از این مکان باید مبلغی را بپردازید ولی حتما به خاطر داشته باشید که برای بازدید کفش و لباس مناسب به تن داشته باشید. زیرا بازدید از این مکان ملزم به پیاده روی است پس بهتر است حتما از کفش مناسب استفاده کنید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل مرودشت شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *