شكل گيری و گسترش بخش مهمی از بافت شهری اصفهان، پيامد حضور سلاطين سلجوقی در اصفهان بود. با گسترش شهر اصفهان در اين عصر، مراكز شهری و روستايی پيرامون آن نيز توسعه يافتند. يكی از ولايات مهم اصفهان در اين دوره، برخوار، در حاشـيهی شمالی دشت اصفهان واقع شده بود. شهرها و روستاهای ولايت برخوار بر سر شاهراه اصلی اصفهان – ری، در اين دوره، همچون شهر اصفهان گسترش يافتند و ساخت و سازهايی در آنها انجام شد. شهرستان برخوار در حال حاضر یکی از شهرستان های استان اصفهان به شمار می آید که مرکزیت آن شهر دولت آباد است. ايـن محدوده، در منابع تاريخی با نام های «برخوار، بَرخار، بُرخار، بلخار» ثبت شده است. برخوار در دوران اسلامی نيز از اهميت زيادی برخوردار بود؛ مؤيد اين موضـوع، 136 اثر تاريخی باقی مانده يا تخريب شده از دوران صدر اسلام تا قاجـار در برخـوار اسـت. این شهرستان از آب و هوایی گرم و خشک برخوردار است و تابستان هایی نسبتا گرم و زمستان های سرد دارد، بنابراین بهتر است برای سفر به این شهرستان در بهار اقدام کنید. یکی از آثار تاریخی به جای مانده از دوران بعد از اسلام در این شهرستان مسجد و مناره سین نام دارد.
معرفی مسجد و مناره سین
در این بخش از مجله مستر بلیط به توضیحاتی درباره این اثر تاریخی می پردازیم، اگر به این دست از مطالب علاقه دارید بهتر است این مطلب را دنبال کنید. در دوران پس از اسلام مساجد یکی از اصلی ترین ساختمان های موجود در هر شهر به شمار می رفتند به همین خاطر در ساخت آنها می توان اوج هنر معماری ایرانی را مشاهده کرد. همین موضوع باعث شده است که با گذشت سالیان طولانی هنوز بسیاری از این مساجد بر جا مانده باشند. یکی از این مساجد مسجد و مناره سین به شمار می رود که در شهرستان برخوار شهر سین قرار دارد. مسجد جامع شهر سين در 24 كيلومتری شمال اصفهان واقع شده و همراه با منارهی آجركاری، متعلق به دورهی سلجوقيان است. به موجب يك كتيبه سنگی به خط كوفی در اطراف محراب مسجد، مسجد را ابوغالب يحيی بن زكريا در 529، بنا كرده است. بر اساس كتيبهی كوفی آجری بر بدنهی پايهی مناره كه در چهار سطر ايجاد شده، منارهی مسجد سين در526، به وسيله ابو اسماعيل محمد بنا شده است. این اثر تاریخی به واسطه قدمت و نوع معماری اش در سال 1315 در لیست آثار ملی ایران جای گرفته است و مورد حمایت سازمان میراث فرهنگی قرار دارد.
معماری مسجد و مناره سین
پلان اين مسجد، به صورت نامنظم با ابعاد تقریبی 18×22 متر است و از نوع مساجد يك ايوانی به شمار می رود. ايوان اصلی مسجد، در ضلع جنوبی آن قرار دارد و فضای پشت آن، شامل دو بخش می شود. فضای گنبد خانه كه شکل مربعی به ابعاد 6×6 متر دارد و با گنبدی پوشيده شده كه بر روی فيل پوش ها استوار است. بخش ميان گنبد خانه و ايوان اصلی نيز فضايی است که همین ابعاد را دارد و شبستان مسجد به شمار می رود و از طريق راهرويی به فضای شبستان كوچك شرقی راه دارد. حياط مركزی مسجد، فضايی كوچك است با ابعاد 5/5×6/5 متر. در ضلع شمالی صحن مسجد، سردر و ايوانی بزرگ دیده می شود كه با كوچهی مجاور مسجد ارتباط دارد. عنصر شاخص در اين مسجد، منارهی آجركاری در گوشهی شمال غربی آن است كه كهن ترين منارهی كتيبه دار با تـزيين كاشی محسوب می شود. تمام سطح مناره، با نقوش آجر كاری به شيوهی هـشتو گير و قسمت فوقانی آن با كتيبهی كاشی فيروزه ای تزيين شده است. از شاخصه های تزيينات اين مسجد می توان به مقرنس های درشت آجری سبك سلجوقيان اشاره کرد، كه گنبد اصلی مسجد، بر آن قرار دارد. از ديگر ويژگی های بنا، تزيينـات محـراب در ضلع جنوبی و در زير گنبد اصلی است. تزئینات محراب مسجد با آجر و گچ ساخته شده و در اين شيوه، درون آجر با گچ پر شده و به صورت هنر تخمه كاری انجام شده است. قسمت فوقانی محراب با تزيينات آجر و گچ و هنر تخمه كاری گچ، به صورت گره چينی تزيين شده اند. در طاق تويزه ميان گنبدخانه و بخش جلويی آن، تزيينات آجر پيشبُر و توپی های گچی با نقوش گره چينی مشاهده می شود.
راه های دسترسی به مسجد و مناره
برای دسترسی به این اثر تاریخی باید خود را به شهرستان برخوار استان اصفهان برسانید. این مسجد در شهر سین این شهرستان قرار دارد و فاصله آن از شهر دولت آباد 10 کیلومتر می شود. برای سفر به شهر دولت آباد باید بلیط اتوبوس را از مستر بلیط به صورت آنلاین و رد کمترین زمان ممکن خریداری کنید.
بازدید از مسجد و مناره سین
بازدید از این مکان شرایط خاصی ندارد و شما می توانید بدون پرداخت هیچ هزینه ای از این مکان بازدید کنید. اگر در موقع اذان به این محل بروید می توانید به راحتی از تمامی قسمت های آن دیدن کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید