از جمله با شکوه ترین و زیباترین مساجد در بناب می توان مسجد کبود را نام برد که در ساخت آن معماری بسیار خاصی به کار رفته است. معمولا اغلب مساجدی که کبود نام دارند، دارای پوششی از کاشی‌ های آبی، مینایی و یا فیروزه ‌ای هستند اما در این مسجد، هیچ گونه اثری از چنین کاشی ‌کاری ‌هایی دیده نمی شود. برخی از افراد احتمال می دهند که کاشی کاری ها و رنگ آمیزی به کار رفته در مسجد به علت گذر زمان یا توسط برخی عوامل طبیعی و انسانی، دچار فرسایش شده اند و دیگر قابل مشاهده نیستند. در حال حاضر نیز تنها پوشش مسجد کبود بناب آجرهای ساده ای هستند که در کنار یک دیگر قرار گرفته اند. البته این مسجد در عین سادگی، ویژگی های بسیار جالبی دارد که در ادامه مجله مستر بلیط قصد داریم بیشتر درباره آن ها بپردازیم.

تاریخچه مسجد کبود بناب

با توجه به برخی تحقیقات و پژوهش های به عمل آمده می توان گفت، ساخت اولیه مسجد کبود بناب در دوران ایلخانی صورت گرفته و قدمت آن نزدیک به 6000 سال پیش است. در شبستان این مسجد، یک کتیبه وجود دارد که متن روی آن نشان‌ می‌دهد مسجد در سال 1271، زمان حکومت ناصرالدین شاه، بازسازی شده است و از آن پس، مردم بیشتر برای عبادت به آن جا رفته اند. همچنین قابل ذکر است که آخرین بار در سال 1380 و 1381 نیز این بنا را تعمیر و بازسازی کردند. بناب در کل دارای 25 اثر تاریخی مهم و ثبت شده در فهرست آثار ملی است که یکی از این آثار با ارزش همین مسجد دیدنی به شمار می رود.

تاریخچه مسجد کبود بناب

نقشه و معرفی بخش های مختلف

این مسجد تاریخی نمایی سنگی و آجری دارد، که با استفاده از یازده ستون چوبی و سر ستون های مقرنس کاری شده، استوار شده است. از درب مسجد که وارد شوید، به یک حیاط بسیار دنج و جذاب خواهید رسید که ان را به صورت چهار گوش، ساخته اند. اگر از طرف جنوبی وارد حیاط شوید و چندین پله را طی کنید، با یک دهلیز رو به رو خواهید شد که در قسمت راست آن سقاخانه ای قرار گرفته است. کمی آن طرف تر شبستان مسجد به چشم می خورد که در ارتفاعی بالاتر از سطح حیاط قرار دارد. در نمای جنوبی شبستان، می توانید از سه طاق نما که یکی از آن ها در پشت محراب شبستان واقع شده است، دیدن نمایید. در داخل نیز دو طاق نما و دو پنجره زیبا تعبیه شده است که می توانید به راحتی آن ها را هم مشاهده کنید. درب ورودی مسجد، در کنار قسمت جنوبی شبستان واقع شده است و بخش غربی شبستان نیز به کوچه سیف العلما را پیدا می‌کند. در این قسمت از شبستان، حدود 5 طاق نما، 5 درب و 5 پنجره وجود دارد اما در حال حاضر همه درب ها را مسدود کرده اند. درابتدای ورود شبستان، یک کفش کن، بالکن و راه پله نیز وجود دارد که با تهیه کردن بلیط اتوبوس بناب و سفر به این شهر خوش‌ آب و هوا، می توانید از آن ها بازدید به عمل آورید و لذت ببرید.

شبستان مستطیل شکل مسجد کبود بناب به صورت خیلی ساده ای طراحی شده است و بر روی سقف و خرپاهای آن، هیچ گونه طراحی و رنگ و نگاری دیده نمی شود. فقط در روی ستون های شش گانه آن، یک سری طرح های جالب را با استفاده از رنگ سیاه و قرمز، ایجاد کرده اند. بالای ستون های مسجد، چند سر ستون که با استفاده از تخته های بریده شده به شکل های هندسی و هرمی در آمده اند، دیده می شود که با کمک میخ بر روی ستون ها نصب شده اند و جلوه جالبی در آن جا به وجود آمده است. بالکن زنانه ای که در ضلع شمالی شبستان، قرار دارد نیز دارای نرده های کوتاهی است که زیبایی خاصی دارند. شبستان مسجد کبود بناب در کل دارای فضایی به ابعاد 16×16 متر است و سقف تیر پوش آن بر روی هشت عدد ستون چوبی، قرار گرفته است. در مجموع حدود نود و پنج تیر چوبی در پوشش شبستان مسجد قدیمی کبود به کار رفته است که هر کدام از این ستون های زیبا با یک دیگر تقریبا، 3 متر فاصله دارند. همچنین محراب مسجد در وسط دو پنجره طاق نمای بزرگ جای گرفته است و توجه افراد زیادی را به خود جلب می کند.

شرایط بازدید از مسجد کبود بناب

شرایط بازدید از مسجد کبود بناب

بازدید از مسجد کبود بناب می تواند در هر فصل، روز و ساعتی که می خواهید، صورت بگیرد و به راحتی به دیدن آن بروید. برای ورود به داخل این اثر تاریخی و بازدید از آن نیازی به پرداخت هزینه ورودی نیست و حتی می توانید بدون هیچ مشکلی، در آن جا به عبادت و نماز خواندن بپردازید.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

مسجد بی نظیر کبود در استان آذربایجان شرقی، نیمه غربی شهر بناب، کوچه سیف العلما، محله گزاوشت، کوچه باقری پایین قرار دارد. مسافران و افراد گردشگر با مراجعه به سایت مستر بلیط بدون هیچ مشکلی می توانند بلیط های سفرشان را رزرو نمایند و به دیدن این مسجد زیبا و تاریخی بروند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *