
فرودگاه بین المللی امام خمینی تهران؛ معرفی+راه های دسترسی
فرودگاه بین المللی امام خمینی تهران بدون شک فرودگاه اصلی و مهم ایران است. عمده پرواز هائی که در این فرودگاه انجام می گیرد پرواز های خارجی می باشد. این فرودگاه در 30 کیلومتری بزرگراه خلیج فارس تهران قرار دارد. برای خیرد بلیط هواپیما می توانید به مستر بلیط مراجعه نمائید.
دسترسی سریع
تاریخچه فرودگاه
تصمیم برای ساخت این فرودگاه به سال 1346 شمسی بر میگردد. این تصمیم بر اساس پیشنهاد سازمان ایکائو مبنی بر ساخت فرودگاهی بین المللی برای استفاده از توان ترانزیتی ایران بین آسیا و اروپا گرفته شد. پس از انجام کارهای تحقیقاتی، شروع برای ساخت این فرودگاه در سال 1351 توسط شرکت های ایرانی و آمریکائی انجام شد. یک شرکت آمریکائی مسئول پروژه معماری آن بود که قرار شد در سال 1362 این فرودگاه تکمیل و تحویل داده شود. هزینه ساخت این فرودگاه 1 میلیار دلار تخمین زده شده بود.
با رخداد انقلاب اسلامی کار انجام این پروژه متوقف شد. پس از آن نیز به علت جنگ ایران و عراق این پروژه ادامه پیدا نکرد. در سال 1374 و 6 سال پس از پایان جنگ تحمیلی کار این پروژه با مشارکت یک شرکت فرانسوی و چندین شرکت ایرانی آغاز شد.
وزرات راه و ترابری مناقصه ای برای ادامه پروژه برای جذب سرمایه گذار خارجی گذاشت. برنده این مناقصه شرکت ترکیه ای- اتریشی تاو بود. این شرکت مسئول بخشهای کترینگ و هلدینگ فرودگاه شد. در اردیبهشت 1383 فاز اول این فرودگاه به طور ناقص افتتاح شد.
در حال حاضر این فرودگاه دو ترمینال فعال دارد و ترمینال ایرانشهر این فرودگاه در حال تکمیل شدن است.
درباره فرودگاه
فرودگاه امام خمینی که عمدتا پرواز های خارجی و بین المللی از طریق آن صورت می گیرد در 30 کیلومتری جاده تهران- قم و در ارتفاع 1،007 متری از سطح دریا قرار دارد. دارای دو باند پرواز به طول 4،198 و 4،249 متر و عرض 45 متر است. این فرودگاه دارای تجهیزات به روز و پیشرفته هوائی می باشد.
فرودگاه امام خمینی در سال 2016 نزدیک به ۷،۸۲۱،۳۶۹ مسافر و ۱۴۸،۰۲۰ تن بار جا به جا کرده است. مالک آن شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی و گرداننده آن سازمان هواپیمایی کشوری میباشد که خدمات خود را به سر تا سر ایران ارائه میدهد.
این فرودگاه قطب اصلی برای شرکت های ایران ایر، هواپیمایی آسمان، هواپیمایی ماهان، هواپیمایی معراج، هواپیمایی قشم، هواپیمایی تابان، هواپیمایی زاگرس، هواپیمایی آتا و هواپیمایی کاسپین و شرکتهای هواپیمایی باربری ایران ایر، هواپیمایی قشم، هواپیمایی یاس ایر و هواپیمایی ماهان می باشد.
بیانیه ماموریت فرودگاه امام خمینی بدین صورت می باشد: فراهم نمودن فرودگاهی ایمن، امن و کارآمد، ارائه خدمات عالی به مشتریان، افزایش مزایای اقتصادی برای منطقه
چشم انداز فرودگاه را میتوان این گونه شرح داد: شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) به یک مرکز حمل و نقل هوایی و یک موتور اقتصادی برای تهران، کشور و منطقه بوسیله تسهیل حمل و نقل هوایی و خدمات مربوطه تبدیل شده است. شهر فرودگاهی به عنوان یک بستر حمل و نقل ترکیبی و لجستیک عمل کرده و پشتیبانی برای فرودگاه خواهد شد.
ترمینال های فرودگاه
فرودگاه سه ترمینال با نام های ترمینال شماره 1، ترمینال سلام، ترمینال ایران شهر دارد. که در حال حاضر ترمینال شماره یک و سلام در حال فعالیت هستند. ترمینال دیگر آن یعنی ایران شهر در حال ساخت است.
ترمینال شماره یک امکانات کامل و تجهیزات پیشرفته ای دارد. این ترمینال سالانه حدود 8 میلیون مسافر و 120،000 تن بار جا به جا می کند. کلیه پرواز ها از این ترمینال انجام می گیرد.
ترمینال سلام سالانه ظرفیت پذیرش 5 میلیون مسافر را دارد. این پروژه قرار بود تا سال 2016 افتتاح شود که متاسفانه مشکلات مالی این کار را به تعویق انداخت. در سال 1398 این ترمینال با حضور رییس جمهور افتتاح شد. این ترمینال قرار بود برای سفر های حج مورد استفاده قرار بگیرد ولی هم اکنون پروازهائی برای فرودگاه بین المللی کیش نیز از این ترمینال انجام می شود.
ساخت ترمینال ایران شهر یعنی سومین ترمینال این فرودگاه در مرحله تحقیقات قرار دارد. این ترمینال ظرفیت پذیرش 30 میلیون مسافر را دارد. قرار است پس از افتتاح ترمینال، کلیه پرواز های خارجی از طریق آن انجام گیرد و ترمینال شماره یک تنها برای پرواز های داخلی مورد استفاده قرار بگیرد.
پروازهای فرودگاه بین المللی امام خمینی
پرواز های این فرودگاه عمدتا پروازهای خارجی است که به بیشتر نقاط جهان انجام می شود. پروازهای داخلی کمی نیز از این فرودگاه انجام میشود.
از پروازهای خارجی این فرودگاه می توان آتن، مسکو، دوحه، استانبول، شارجه، کوالالامپور، آلماتی، رم، بغداد، ایروان، باکو، دنیزلی، تفلیس، فرودگاه بین المللی آتاترک، نجف، وین، دوبی، اسپارتا، اورومچی، اسخیپول آمستردام، اسنبوغا، بیروت، کلن بن، کپنهاگ، دمشق، فرانکفورت، گوتنبرگ-لاندوتر، هامبورگ، کراچی، لندن-هیثرو، میلان-مالپنسا، بمبئی، پاریس-اورلی، استکهلم-آرلاندا و بسیاری دیگر را نام برد.
از پرواز های چارتر که توسط شرکتهای مختلف هواپیمائی انجام میگیرد میتوان به باتومی (آتا)، آنتالیا، قیصریه ترکیه (کرندون ایرلاینز)، آدانا، آنتالیا، استانبول-آتاترک، ازمیر (فریبرد ایرلاینز)، مسکو-شرمتیوو (ایکار)، آنتالیا، دهلی، اسپارتا، قونیه (هواپیمایی معراج)، مسکو-شرمتیوو، سنت پترزبورگ (نوردویند ایرلاینز)، تونس(نوولایر)، سنت پترزبورگ، مسکو (هواپیمایی تابان)، آدانا، آنتالیا (انور ایر)، بیروت (وینگز آو لبنان) و آنکارا، ازمیر (ترکیش ایرلاینز) اشاره کرد.
شرکتهای هواپیمائی فعال در فرودگاه
شرکت های هواپیمائی بسیاری اعم از ایرانی و خارجی در این فرودگاه فعالیت دارند. این شرکت ها پروازهائی به سر تا سر جهان انجام میدهند.
شرکت های ایرانی که در این فرودگاه پروازهای بین المللی انجام می دهند شامل شرکت هواپیمایی آتا، شرکت هواپیمایی کاسپین، شرکت ایران ایر، شرکت هواپیمایی ایران ایرتور، شرکت هواپیمایی آسمان، شرکت هواپیمائی کیش ایر، شرکت هواپیمایی ماهان، شرکت هواپیمایی معراج، شرکت هواپیمایی قشم، شرکت هواپیمایی تابان و شرکت هواپیمایی زاگرس می باشند. این شرکت ها برای مقاصد گوناگون و بسیار زیادی پرواز دارند.
از شرکت های خارجی فعال می توان شرکت هواپیمایی ایجین ایرلاینز، شرکت هواپیمایی آئروفلوت، شرکت هواپیمایی ایرعربیا، شرکت هواپیمایی ایرآسیا ایکسف، شرکت هواپیمایی ایرآستانه، شرکت هواپیمایی آلیتالیا، شرکت هواپیمایی الناصر ایرلاینز، شرکت هواپیمایی آرمنیا، اطلس گلوبال، شرکت هواپیمایی آسترین ایرلاینز، آذربایجان ایرلاینز، بلغاریا ایر، بوتا ایرویز، شرکت هواپیمایی شام وینگز ایرلاینز، هواپیمایی جنوبی چین، کرندون ایرلاینز، هواپیمایی امارات، فلایدبی، فریبرد ایرلاینز، جورجین ایرویز، جرمنیا، شرکت هواپیمایی ایکار، هواپیمایی عراق، کام ایر، شرکت هواپیمایی کا الام، شرکت هواپیمایی کویت ایرویز، شرکت هواپیمایی لوفتهانزا، شرکت هواپیمایی نوردویند ایرلاینز ، نوولایر، عمان ایر، انور ایر، پگاسوس ایرلاینز، هواپیمایی قطر، اس۷ ایرلاینز، شرکت هواپیمایی سان اکسپرس، تاجیک ایر، تیلویند ایرلاینز، شرکت هواپیمایی تای ایرویز اینترنشنال، شرکت هواپیمایی ترکیش ایرلاینز، ترکیش ایرلاین، شرکت هواپیمایی بینالمللی اوکراین، یوام ایر و وینگز آو لبنان را نام برد.
این شرکت ها نیز به مقاصد مختلفی که بیشتر کشورهای مبدا این شرکت های هواپیمائی می باشند خدمات ارائه می دهند.
امکانات رفاهی فرودگاه
با توجه به بین المللی بودن و تعدد پروازهای خارجی در این فرودگاه، از امکانات رفاهی بالائی برخوردار است. از جمله این امکانات می توان به غرفه ها و فروشگاه ها، شعب بانک ها و خودپرداز، اتاق سیگار، اتاق مادر و کودک، رستوران و فست فود ها اشاره کرد.
فروشگاه شكلات، فروشگاه سوغات، فروشگاه صنایع دستی، فروشگاه ساعت، فروشگاه عطر و ادوكلن، فروشگاه گل و گیاه، فروشگاه خشکبار و تنقلات، فروشگاه شیرینی، فروشگاه خرما، فروشگاه سوهان، فروشگاه کتاب، مجله و محصولات، فروشگاه خاویار، فروش نقره و زیورآلات، فروشگاه قهوه و سیگار از جمله فروشگاه هائی هستند که در ترمینال 1 این فرودگاه قرار دارند.
خانه کودک برای نگهداری از کودکان در سالن برای نگهداری از کودکان تعبیه شده است. اتاق سیگار هم در سالن عمومی و هم در ترانزیت برای استفاده افراد سیگاری موجود می باشد. اگر خسته سفر می باشد و احتیاج به ماساژ دارید می توانید از صندلی ماساژ در سالن عمومی استفاده نمائید. غرفههای اپراتورهای تلفن همراه در سالن عمومی برای ارائه خدمات به مسافران قرار دارد. دفاتر فروش بلیط شرکت های هواپیمائی مختلف نیز در ترمینال 1 آماده ارائه خدمات هستند.
هتل فرودگاه
فرودگاه امام خمینی دارای دو هتل نووتل و ایبیس می باشد. این دو هتل در مجاورت فرودگاه امام و روبروی ترمینال مسافربری قرار دارد. هر دو هتل دارای امکانات بالا با اتاق های لوکس می باشند. دسترسی آنها به شهر از طریق انواع وسایل نقلیه امکان پذیر می باشد.
سالن تشریفات CIP فرودگاه
استفاده بهینه از زمان برای افراد پر مشغله مانند مدیران، تجار و گروه های دیگر از مسافران حیاتی است. تشریفات تجاری فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره)، خدمات ویژه را فراهم می کند که منجر به صرفه جویی در وقت این مسافران پر مشغله میشود. در حالی که مسافران در حال استراحت می باشند کارکنان واحد تشریفات کلیه کارهای مربوط به سفرشان را انجام می دهند.
طرح های توسعه ای
از جمله طرح های توسعه ای که در برنامه های آینده این فرودگاه قرار دارد بندر خشک، ترمینال ایرانشهر، ترمینال بار هوائی، صنایع خلاق فرهنگی- هنری است.
بندر خشک شامل فضاهای فیزیکی 1450 متر مسیر ریلی داخلی (ترمینال ریلی کانتینری)، انجام محوطه کانتینری (CY)، منطقه بازرسی گمرکی، انبارهای سی اف اس (CFS) با دسترسی مستقیم به ریل (انبار یا ایستگاه کانتینرها)، سایر زیرساخت های مورد نیاز در داخل محدوده قطعه ی بندر خشک میشود.
قسمت های مختلف ترمینال ایرنشهر شامل ساختمان ترمینال در فاز اول به صورت ناخالص: ٤١٠٠٠٠ متر مربع، اپرون در فاز اول:١٠٥٠٠٠٠ متر مربع، مرکز حمل و نقل زمینی(GTC) : ٣٦٠٠٠ متر مربع، پارکینگ خودرو: ٢٠٣٠٠٠ متر مربع، فضاهای فیزیکی و عناصر کلیه پروژه: برج جدید مراقبت، باند دوم فرودگاه به عنوان باند جنوبی، ساختمان جدید آتش نشانی، سیستم های سوخت رسانی به هواپیما، ساختمان و انبار گمرک، شبکه های زیربنایی و … می باشد.
ترمینال بار هوائی قسمت های مختلفی دارد که می توان از این قسمت به این موارد اشاره کرد: فضای اختصاص داده شده به این ترمینال زمینی با ابعاد 200× 280 متر است، پارکینگ هواپیما در بخش ایرساید و در سمت شمالی ترمینال واقع شده است، سایر فضاهای مرتبط با ترمینال بار، پارکینگ کامیون ها، پارکینگ RFS) Road Feeder Services) و دیگر وسایط نقلیه، انبارهای غیر اختصاصی قابل استفاده برای فورواردرهای مختلف و انبارهای اختصاصی فورواردها.
برای پروژه صنایع خلاق فرهنگی- هنری مساحتی برابر با 7 هکتار در نظر گرفته شده است که بخش های متفاوتی از جمله تبلیغات و بازاریابی، معماری (CY)، صنایع دستی، طراحی، رسانه ها، فناوری اطلاعات (IT)، خدمات کامپیوتری و نرم افزار، نشریه و چاپ، موزه، گالری و کتابخانه، هنرهای نمایشی و هنرهای تجسمی، صنعت بازی، سرگرمی و اسباب بازی در آن قرار می گیرد.
راه های دسترسی به فرودگاه
برای رفتن به فرودگاه بین المللی تهران راه مختلفی وجود دارد. از جمله تاکسی، مترو و اجاره خودرو می باشد. استفاده از هر یک از این راه بستگی به شرایط و سلیقه مسافر می تواند انتخاب شود.
مترو یکی از سریع ترین راه های رفت و آمد به فرودگاه می باشد. خیلی از افراد به علت سریع بودن آن را به دیگر وسایل نقلیه ترجیح می دهند. حرکت اولین قطار از فرودگاه 6.50 صبح و حرکت آخرین قطار از ایستگاه شاهد به سمت فرودگاه ساعت 19.15 دقیقه میباشد. فاصله زمانی بین هر قطار 80 دقیقه می باشد.
وسیله دیگری که میتوان از آن استفاده کرد تاکسیهای فرودگاه میباشد. این تاکسی ها مزایای زیادی از جمله بیمه مسافر و سرنشینان، امنیت مسافر و اموال آنها، استفاده از خودروهای روز دنیا مطابق با استاندارهای جهانی، دسترسی شبانه روزی و بدون معطلی، استفاده از رانندگان آموزش دیده در حوزه فرودگاهی، نرخ ثابت جهت ارائه سرویس به کلیه نقاط شهرتهران در کلیه ساعات شبانه روز برای مسافران دارند.
آخرین راه حل اجاره خودرو می باشد. مسافران می توانند در کوتاه مدت یعنی 28 ساعت خودرو اجاره کنند. میتوانند خودرو را در ایستگاهی اجاره کرده و به ایستگاهی دیگر تحویل دهند. برای اجاره خودرو می توانند هم از روش آنلاین و هم روش حضوری استفاده کنند.
راه های ارتباطی با فرودگاه
شماره تماس اطلاعات پرواز : ٠٩٦٣٣٠
شماره تماس تلفن خانه فرودگاه :٥١٠٠١١٨ ,٥١٠٠١١١(٠٢١)
شماره تماس پارکینگ فرودگاه : ٥١٠٠٧١٩٩ (٠٢١)
شماره تماس حراست فرودگاه: ٥- ٥١٠٠٥٨٠٢ (٠٢١) ,٥١٠٠٦٠٣٠ (٠٢١)
شماره تماس پلیس گذرنامه : ۵۱۰۰۷۳۳۱ – ۰۲۱
سامانه پیامکی دفتر ارتباطات، اطلاع رسانی وامور بین الملل : ١٠٠٠٩٦٣٣
شماره تماس دفتر حقوق شهروندی و مدیریت عملکرد: ٥١٠٠٨٩٦٥ (٠٢١)