گنبد نمکی جعفر

گنبد نمکی جعفر؛ تاریخچه + راه های دسترسی

گنبد نمکی جعفر یکی از جاذبه های گردشگری ژئوتوریسمی ایران محسوب می شود، حاصل چین خوردگی های زمین شناختی که از فشار دائمی به لایه های نمک شکل گرفته اند گنبد نمکی گفته می شود.

در واقع گنبد نمکی طغرود یا جعفریه یکی از بزرگترین و زیباترین گنبد نمکی ایران می باشد، گنبد نمکی جعفر که سمت شمال تا 3 کیلومتر گسترش یافته است به عنوان تنها گنبد نمکی متقارن در جهان شناخته شده است و تقریبا به شکل دایره ای می باشند، از جاذبه های توریستی این منطقه می توان به اشکال زیبا و مختلف و همچنین منحصر به فرد کوه نمک اشاره کرد.

دریاچه کوچکی که در این منطقه وجود دارد و اطراف آن را صخره ها و کوه ها فرا گرفته اند زیبایی این مکان را دوچندان کرده است نا گفته نماند این دریاچه در نیمه دوم سال به علت حجم بسیار بالای تبخیر آب به لایه های قطوری از نمک تبدیل شده و قطر نمک بسته شده و برروی این دریاچه تا ارتفاع نیم متر می رسد. در مجله مستر بلیط با این جاذبه تاریخی بیشتر آشنا خواهید شد.

تاریخچه

تاریخچه گنبد نمکی جعفر

اکثر زمین شناسان و متخصصان قدمت این گنبد نمکی تاریخی را شصت میلیون سال تخمین زده اند، قبل از این در سال های گذشته گنبد نمکی طغرود دارای یک معدن نمک بود و نمکی که از این مکان به دست می آمد.

به دلیل غلظت کم، در مصارف صنعتی و غیر خوراکی کاربرد داشت ولی با گذشت زمان و برداشت های غیر اصولی و گاها غیر قانونی که از بخش های مفید گند در طی 10 سال گذشته صورت گرفته بود موجب شد تا باطله های معدنی زیادی از جمله: لایه های گچ و نمک مارن شده و مارن قرمز تولید شود و ریزش این باطله ها موجب شد تا این معدن به طور کلی تعطیل شود.

بیشتر بخوانید: برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قم و برترین مقاصد گردشگری آن، مجموعه مقالات “قم” را مطالعه نمایید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و قسمت های مختلف گنبد

در گنبد نمکی جعفر لایه نمک به صورت یکپارچه بوده و دارای ضخامت 5 تا 18 متر می باشد. علاوه بر وجود نمک در این گنبد، سنگ های بزرگی از جنس گچ و آندزیتی مشاهده می شود، همچنین این گنبد نمکی در منطقه ای بسیار گرمسیر قرار دارد و به دلیل گرمای هوا آب های که از بارندگی های فصلی به وجود می آید تبخیر شده و نمک ها به شکل بلورهای کنگره ای و تیغه ای، مناظر و نمای بسیار زیبایی را پدید می آورند.

نمک هایی که در این گنبد وجود دارند به رنگ های متنوعی از جمله: کرم قهوه ای، سفید، قرمز، بنفش و ابری هستند که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند رنگ بندی در این منطقه به گونه ای است که در نگاه اول سیاره سرخ رنگ مریخ در ذهن تداعی شده و زیبایی خاصی در این مکان ایجاد می کند. در وسط این گنبد دریاچه ای وجود دارد که رفتن به داخل آن امکان پذیر است چرا که سطح آن کاملا به وسیله نمک سفت شده است.

این دریاچه دارای آب شور و بسیار زلال است. نقطه سیاه رنگی در میان این دریاچه به چشم می خورد که بنظر می رسد یک گودال عمیق باشد و بهتر است که به آن نزدیک نشوید نکته دیگر این که اگر قصد ورود به آب را دارید حتما از کفش و دمپایی استفاده کنید که احیانا دچار بریدگی کف پا به واسطه نمک های کف دریا نشوید. حتما در این دریاچه آب تنی کنید تا آب شور با بدن تان تماس داشته باشد.

چرا که این آب دارای خاصیت درمانی زیادی است و نکته دیگر این که حتما با خود آب آشامیدنی داشته باشید. این که گنبد نمکی قم را به عنوان یک پدیده زمین شناسی معرفی و مورد بررسی قرار دادن این شاهکار هنری طبیعت که با ارائه شگفتی های کم نظیر این پدیده همراه است قطعا چشم هر بیننده ای را به خود مجذوب خواهد کرد.

گنبد نمکی جعفری علاوه بر ارزش گردشگری که دارا است از جاذبه های علمی نیز برخوردار است. با توجه به موقعیت زمین شناسی را دارد علاوه بر این چندین پدیده جاذب زمین شناسی و مستعد گردشگری زمین شناسی نیز می باشد.

شرایط بازدید

شرایط بازدید

گنبد نمکی جعفری یا طغرود یک فرصت استثنایی برای دیدن یک پدیده زمین شناسی است. در مستر بلیط تا حدودی با این گنبد آشنا شده اید که البته جدای از بحث علمی و زمین شناسی سفر به این منطقه به عنوان سفر یک روزه و بازدید از مناظر خاص که از فعالیت زمین و ایجاد ساختار نمکی حاصل شده است سفر بسیار متفاوتی برای گردشگران می باشد، سفر به این منطقه برای عموم آزاد است و مسافران می توانند همه روزه به این مکان رفته و از آن جا دیدن کنند در قبال بازدید از افراد هزینه ای دریافت نمی شود.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل قم شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

راه های دسترسی به گنبد نمکی جعفر

مسیر دسترسی و رسیدن به این گنبد نمکی قم در 5/8 کیلومتر جاده قم به سمت جعفریه است. زمانی که به کمربندی قم رسیدید باید راهی جاده جعفریه شوید بعد از 5/8 کیلومتر تابلویی را خواهید دید با عنوان” سایت پاراگلایدر” که در نزدیکی دامشهر قرار داشته و نشانه جاده خاکی و فرعی گنبد نمکی می باشد البته از دور می توان این کوه نمکی بزرگ را مشاهده کرد.

جاده فرعی گنبد نمکی تقریبا 7 کیلومتر می باشد که به وسیله خودرو های سبک هم می توان این مسیر را طی کرد بعد از این که به مقصد رسیدید می توانید ماشین را پارک کرده و جاده سربالایی که خاکی است را طی کنید و به دریاچه معدن قدیمی برسید البته با ماشین نیز می توانید این مسیر را طی کنید.

علاقمندان به تاریخ و موضوعات علمی می توانند با تهیه بلیط اتوبوس قم به این شهر سفر کنند یا اگر برایشان مقدر است بلیط قطار قم را تهیه کرده و به بازدید این مکان زیبا بروند تا هم بتوانند از خواص درمانی آب دریاچه استفاده کنند هم خاطرات بسیار خوب و متفاوتی را برای خود رقم بزنند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *