استان کرمانشاه از استان های تاریخی ایران به شمار می رود که در سراسر آن نیز شهرستان هایی با قدمت و پیشینه غنی وجود دارد. شهرستان اسلام آباد غرب یکی از شهرستان های استان کرمانشاه در ایران است، بخشی از آن که به طور غیر رسمی کردستان ایران نامیده می شود. مرکز  این شهرستان اسلام آباد غرب است و قدمتی بالا دارد و آثار تاریخی زیادی از گذشته های بسیار دور در آن باقی مانده است. این شهرستان در دوران های مختلف تاریخی نام های مختلفی داشت که بنا به شرایط بر روی آن گذاشته شده است و بعد از انقلاب اسلامی هم به اسلام آباد غرب تغییر پیدا کرد. این شهر دارای جاذبه های گردشگری زیادی است که از میان آنها می توان امامزاده قاضی الکیا، امامزاده حسن، میان تنگ منصوری «ناوتنگ منصوری»، آتشکده شیان، سد شیان، سراب هرسم، امامزاده علی‌اکبر، منطقه جنگلی گلال سیاه و … را نام برد. یکی از آثار تاریخی معروف این شهرستان آتشکده میل میلگه نام دارد که در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این بنا توضیحاتی را برای شما ارائه می کنیم.

معرفی آتشکده میل میلگه معرفی آتشکده میل میلگه

چهار طاقی از کهن ترین و رمز آمیز ترین گونه بنا های تاریخی معماری ایران است. تا کنون ده ها بنای تاریخی با طرح چهار طاقی که متشکل است از گنبدی بر فراز چهار ستون که با چهار طاق به هم پیوند خورده اند در سراسر ایران زمین شناسایی شده اند. مسلماً ده ها چهارطاقی دیگر نیز در نقاط دیگر این سرزمین وجود دارد و هنوز به فهرست چهارطاقی های شناسایی شده افزوده نشده است. ضمن آنکه تعداد دیگری چهارطاقی باستانی با اعمال تغییراتی در طرح و صورت در دل بناهای دیگر، خصوصاً بناهای دوره اسلامی پنهان شده اند که برای شناسایی آنها به تحقیقات باستان شناسانه نیاز است. یکی از این چهار طاقی ها در شهرستان اسلام آباد غرب قرار دارد و با نام آتشکده میل میلگه شهرت دارد. آتشکده میل میلگه یکی از آتشکده‌های اواخر دوره ساسانی به شمار می رود که در ۳۲ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان اسلام‌آباد غرب در منطقه‌ای به نام منطقه میلگه و در حاشیه روستایی به نام میلگه باباخان واقع شده است.

معماری آتشکده میل میلگه

معماری آتشکده میل میلگه

اکثر آتشکده هایی که از گذشته به جای مانده اند و با نام چهارطاقی نیز شناخته می شوند از یک معماری مشابه هم برخوردارند و بنایی هایی هستند با قاعده مربع شکل و متشکل از چهار طاق که  سقفی گنبدی شکل بر روی آنها قرار دارد. چارتاقی و آتشكده ها دارای عناصر معماری مشخصی نظير چهار جرز قطور، چهار دهانه عريض در جرزها، سقف گنبدی، پلان مربع چليپا و دالانی در يك طرف يا پيرامون چارتاق است. ویژگی بارز و ثابت در تمامی چهارتاقی ها پلان مربع شكل با گنبدی برافراشته به كمك گوشواره ها است. این سازه متشکل از چهار جرز سنگی است که در بخش داخلی آن نیز سکویی جهت قرار دادن آتشدان و تعدادی پایه گچی و سنگی قرار دارد که در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد است. تنها چیزی که امروزه از آتشکده میل میلگه باقی مانده است شامل چهار جرز سنگی در کنار چهار پایه و ساقه ستون سنگی، که دو عدد از آنها سالم مانده و دو عدد دیگر بسیار صدمه دیده‌اند، می شود. پایه ستون ‌ها  به صورت مربع شکل و بسیار کوچک هستند و دو رج دارند. ساقه ستون ‌ها هم در بخش میانی دارای سه ردیف تزئین طنابی شکل هستند. در کل بلندی این دو پایه و ساقه ستون کوچک ۶۵ سانتیمتر می شود. در ساخت این بنا از سنگ و گل به عنوان مصالح اولیه استفاده شده است.

یکی از روش های سفر به اسلام آباد غرب استفاده از اتوبوس است و برای خرید بلیط اتوبوس اسلام آباد غرب می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و از امتیازات آن برخوردار شوید.

راه های دسترسی به آتشکده

راه های دسترسی به آتشکده

برای دسترسی به این چهار طاقی باید به سمت شهر سرمست حرکت کنید و نرسیده به آن و با عبور از جاده‌ای فرعی و گذشتن از روستاهای ترازک کسان و ترازک عبدالله به روستای میلگه سیاه باباخان می رسید، درحاشیه روستا بقایای آتشکده‌ای از دوران ساسانی را می بینید که روی پشته‌ای کم ارتفاع بنا گردیده است.

بازدید از آتشکده میل میلگه

 برای دیدن این بنا نیازی نیست هزینه ای پرداخت کنید و می توانید به صورت رایگان از آن دیدن کنید. از آنجایی که این بنا در کنار روستا قرار دارد، بهت است زمانی را نیز به گردش در طبیعت روستا اختصاص دهید به همین خاطر بهتر است زمانی حدود یک روز را برای این کار اختصاص دهید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *