طبس یکی از شهرستان های استان خراسان جنوبی به شمار می آید که علاوه بر طبیعت منحصر به فردی که دارد از قدمت بالایی نیز برخوردار است و انواع مختلفی از جاذبه ها در آن یافت می شود. طبس از منظر جغرافیای تاریخی شمالش تربت حیدریه، جنوبش یزد، شرقش قائن و غربش خوربیابانک است. طبس دروازه ورودی اسلام به خراسان و ماوراءالنهر بوده است. این شهر در مدار ۳۳ درجه و ۳۵ دقیقهٔ شمالی و نصفالنهار ۵۶ درجه و ۵۵ دقیقهٔ شرقی، در منطقهای با آب و هوای بیابانی واقع شدهاست. این شهرستان، از شرق با شهرستانهای بشرویه، فردوس، سرایان و خوسف، از شمال با شهرستان بردسکن در استان خراسان رضوی و شهرستان شاهرود در استان سمنان، از غرب با استان اصفهان و استان یزد و از جنوب با استان کرمان محدود می شود. شهرستان طبس از مناطق گرم وخشک محسوب می شود که تابستانهای آن بسیار گرم و دارای زمستانهای نسبتاً سرد است. از جاذبه های گردشگری این شهرستان می توان به باغ گلشن، مزارشیخ ابونصر ایراوه ای، سد وزنی قوسی کریت، قلعه فدائیان حسن صباح و … اشاره کرد. در این بخش از مجله مستر بلیط به سراغ یکی از جاذبه های مذهبی این شهرستان یعنی امامزاده حسین ابن موسی کاظم(ع) رفته ایم تا شمار را با آن بیشتر آشنا کنیم.
معرفی امامزاده حسین ابن موسی کاظم(ع)
این امامزاده یکی از فرزندان امام موسی کاظم (ع) محسوب می شوند و آرامگاهشان در شمل غربی شهر طبس قرار دارد. در کتاب طرائق الحقایق آمده است که آرامگاه امامزاده حسین در مرکز شهر قدیمی و باستانی طبس بود و بقعه و بنا و موقوفاتی دارد و شهر قدیم در اطراف همان امامزاده بود. «ر اساس کتیبه ای که در درون بنای اصلی بارگاه امامزاده بوده بنای اولیه امامزاده به صورت اتاقی مربع بوده است که در بالای آن فضایی هشت وجهی و گنبدی بر فراز آن نهاده بودند. امامزاده حسین (ع) از آخرین فرزندان موسی بن جعفر (علیه السلام) به شمار می رفت که در سنین نوجوانی پیش از شهادت حضرت رضا (علیه السلام) با کاروانی به ایران آمد و در پی تعقیب عمال عباسی، مخفیانه به طبس رفت و در آنجا به شهادت رسید.
معماری بنای امامزاده حسین(ع)
بنای فعلی امامزاده از بخش های مختلفی تشکیل می شود که شامل حرم، رواق ها، گلدسته ها، صحن، سقاخانه، برج های نور و فضای سبز می شود. پلان حرم به صورت مربعی شکل است و مساحتی برابر با 120 متر مربع دارد. ازاره ی آن از کف حرم به ارتفاع 1.37 متر از سنگ مرمر اعلا به رنگ سبز یشمی و مابقی تا سقف به مساحت 600 متر مربع آینه کاری است. حرم از چهار طرف چهار درب ورودی دارد که در صفه های زیبا و از چوب گردو ساخته شده اند و با رواق ها مرتبط هستند. ضریحی که روی مرقد امامزاده قرار دارد، دارای 4/27 متر طول و 2/60 متر عرض و 3/5 متر ارتفاع است. کتیبه ای در قسمت فوقانی آن با زمینه آبی طراحی شده که با خط ثلث و طلایی سوره هل اتی بر روی آن نوشته شده است. این ساختمان هشت عدد رواق دارد که ابعاد آنها 9 در 9 متر است و چهار رواق به صورت هشتی بین رواق های اصلی وجود دارد. نام این رواق ها دارالسلام، دارالولایه، دارالعباده، دارشهدا، دارالشکر، دارالرّحمه، دارالذّکر و دارالمغفره است، که در اطراف ضیح ساخته شده اند. گنبدی بر فراز بارگاه جای دارد، که نمای بیرونی آن با کاشی معرق تزیین شده است.
در سطح گنبد ترنج هایی از کاشی معرق دیده می شود، که در ترنج بالایی کلمه «الله» و در ترنج های پایینی اسامی پنج تن «محمد، علی، فاطمه، حسن و حسین» به طرز زیبایی نوشته شده است، همچنین در ساق گنبد به صورت کمربندی آیاتی از سوره نور را مکتوب کرده اند. در چهار زاویه صحن امامزاده، چهار گلدسته به عنوان برج ساعت مرتفع و زیبا به ارتفاع 40 متر و قطر 11 متر با 90 پله و با کاشی کاریها زیبا و معرق کاری جلوه خاصی به بارگاه می دهد. صحن این امامزاده مساحتی برابر با 44 هزار متر مربع دارد، که شش سر در بزرگ نیز در آن تعبیه شده است. بر سردرهای بزرگ صحن معرق کاری و نماسازی کامل اجرا شده است و هر یک از سردرهای بزرگ به نامهای: باب الحسین، باب السلام، باب الحوائج و باب الغدیر، باب الشهدا و باب الرضا خوانده می شوند. این محوطه دو سقاخانه با مساحت 135 متر مربع و ارتفاع 9 متر دارد، همچنین گنبد فیروزه ای با کاشی های معرق و سنگهای زیبای گرانیتی در دو سمت پایین پا و بالاسر امامزاده جهت استفاده زوار به صورت هشت ضلعی احداث شده و در اطراف هر کدام چهار برج نور تعبیه شده است. فضای سبز امامزاده با مساحت حدودی 42000 متر مربع با کاشت حدود 40 نوع گل و گیاه با 10000 متر مربع به کشت انواع گل ها از قبیل گل شب بو، بنفشه، همیشه بهار، مینا چمنی، اطلسی، جعفری، رعنای زیبا، پریوش اختصاص یافته است.
راه های دسترسی به امامزاده حسین(ع)
این امامزاده در شهر طبس قرار دارد پس می توانید تنها با خرید بلیط هواپیمای طبس خود را به این مکان برسانید. سپس با خودرو های حمل و نقل عمومی موجود در شهر به این مکان بروید.
بازدید از امامزاده حسین ابن موسی کاظم(ع)
برای دیدار از این امامزاده نیازی نیست هزینه ای بپردازید و می توانید مدت زمانی طولانی را در این مکان بمانید. زیر در آنجا انواع مختلفی از امکانات رفاهی وجود دارد که از میان آنها می توان زائرسرا، 12 باب مهمانپذیر، پاسگاه انتظامی، دارالشفاء حضرت، پارک بازی کودکان، پارکینگ و … را نام برد.
دیدگاهتان را بنویسید