پل دختر میانه

پل دختر میانه؛ معرفی + راه های دسترسی

آیا تاکنون از پل دختر میانه بازدید کرده اید؟ میانه از شهرهای استان آذربایجان غربی و بخش مرکزی شهرستان میانه است. این شهر را شرقی ترین شهر این استان می نامند همچنین دارای قدمت فراوانی است و در روزگاران حکومت هایی همچون مادها، هخامنشیان و آتروپاتن ها یکی از شهرهای مهم و در دوره ای محل زندگی مردمان ساگارتی بوده است.

از آنجایی که در این منطقه مجسمه های سفالین و کتیبه هایی مربوط به آشورائی ها و اورارتوئی ها یافت شده است پس می توان قدمت آن به دوران قبل از مادها می رسد و در آن زمان ها افرادی در این منطقه ساکن بوده اند. در قدیم نام این شهر میانا بود ولی در زمان پهلوی این نام به میانه تغییر پیدا کرد هرچند امروزه در زبان ترکی آذری به این منطقه همچنان میانا گفته می شود.

این شهر به علت قدمت بالائی که دارد دارای آثاری تاریخی گرانبهائی است که دانستن سرگذشت هر یک از این آثار خالی از لطف نیست. پل دختر میانه که دارای معماری زیبا متفاوتی است در این بخش از مجله مستر بلیط با آن آشنا خواهید شد.

 

معرفی پل دختر میانه

این پل در ابتدای مسیر میانه به زنجان و بر روی رودخانه قزل اوزن و در لا به لای رشته کوه های قافلانکوه قرار دارد. در مورد قدمت این پل اطلاعات چندانی در دست نیست، برخی از باستان شناسان تاریخ ساخت آن را مربوط به دوران ساسانی می دانند اما بر اساس مطالعاتی که بر روی پایه های پل و همچنین سبک معماری آن انجام شده است تاریخ این پل به سده هشتم هجری تخمین زده می شود. این سازه در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ به شماره ثبت ۸۷ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است.

تاریخچه پل دختر میانه

در روز ۲۰ آذر ۱۳۲۵ به هنگام عقب ‌نشینی نظامیان دموکرات در برابر نیروهای ارتش شاهنشاهی به فرماندهی سرتیپ حسین هاشمی و به خاطر بریده شدن و قطع جاده تبریز به تهران، به دستور جعفر پیشه‌وری سرکرده گروهک تجزیه‌طلب و دموکرات، چشمه میانی پل با کار گذاشتن دینامیت منفجر شد و این پل تاریخی بدست مزدوران استالین و گروهک تجزیه‌ طلب پیشه‌وری نابود و ویران گردید.

پل دختر در چهار مرتبه مرمت و بازسازی شده‌ است؛ در سال ۹۳۳ هجری توسط شاه بیگم بنت محمد بیگ موصللو، در دوران قاجار توسط آغامحمدخان قاجار، در سال ۱۳۱۳ هجری که طاق آن شکسته و تخریب شده بود توسط اداره کل باستان شناسی با کمک اداره فرهنگ میانه و اداره راه مرمت گردید.

مرمت پایه‌های پل که در زمان انفجار با دینامیت در ۲۰ آذر ۱۳۲۵ به شدت آسیب دیده و شکاف های زیادی در آن ایجاد شده بود در سال ۱۳۷۶ آغاز و در آبان ماه سال ۱۳۷۷ به اتمام رسید.

تاریخچه پل دختر میانه

وجه تسمیه پل دختر

در مورد نام گذاری این پل به نام دختر داستان های زیادی وجود دارد که برخی از آنها به افسانه بیشتر شباهت دارد. البته به نظر می رسد دلیل نام گذاری این پل به نام دختر به ایزدبانوی آب آناهیتا بر می گردد. آریایی ها پس از استقرار در مکان ثابت، و رها کردن زندگی کوچ نشینی، از گله داری به کشاورزی متمایل شدند.

مردان کماکان برای شکار به بیرون از خانه می رفتند و سایر امور بر عهده زنان قرار می گرفت. زنان به کمک چوب دستی و دیگر ابزارهای ابتدایی، در لایه های بالائی زمین، با کندن گودال هایی برای جمع آوری باران به دخیره آب می پرداختند.

وظیفه نگهبانی از آتش، جست و جوی ریشه های خوردنی نباتات و میوه های وحشی، شناسایی گیاهان و تشخیص فصل وییدن نیز در زندگی کشاورزی آن دوره بر عهده زنان بود. زنان را مظهر نعمت و فروانی می خواندند و قوام و دوام اجتماع را موقوف به وجود آنان می دانستند.

زنان در مراسم مذهبی نقش ویژه ای داشتند. همین موضوع سبب شده بود که یکی از مقدس ترین و مهم ترین ایزدهای ایران باستان ایزدبانو باشد. آناهیتا ایزد بانوی آب بودکه در بین مردم از اهمیت و احترام ویژه ای برخودار بود. به همین خاطر نام بسیاری از سازه های مهم از جمله پل ها دختر می گذاشتند تا آناهیتا محافظ آنها باشد.

معماری پل دختر میانه

این پل همانطور که  قبلا به آن اشاره شد دارای معماری زیبا و متفاوتی است و مصالحی که در ساخت آن به کار برده شده، آجر و ملاط است. پل دختر دارای سه چشمه است که یکی از چشمه ها از دو تای دیگر بزرگ تر است و در وسط قرار دارد. آب بر هایی که در دو طرف چشمه وجود دارد از جنس سنگ و به شکل مثلثی هستند.

دهلیزها و کنودهایی در اطراف چشمه بزرگ به چشم می‌خورد که به وسیله دو نیم ستون چند ضلعی باعث افزایش استقامت پل می شوند. این پل به سمت دو طرف آن دارای شیب است که دلیل این امر باقی نماندن آب باران بر روی پل است که از فشار زیاد بر روی پل جلوگیری می کند. کتیبه ای بر روی چشمه وسطی آن قرار دارد که به علت گذشت زمان قسمتی از آن محو شده است و در قسمت دیگر تاریخ آخرین ترمیم آن حک شده است.

برای سفر به میانه می توانید بلیط قطار میانه را به صورت آنلاین تهیه کنید و مناسب ترین گزینه برای شما می تواند مستر بلیط باشد.

دسترسی به پل دختر میانه

راه های دسترسی به پل دختر میانه

این پل بیرون از شهر میانه در فاصله 18 کیلومتری از شهر و بر روی رودخانه قزل اوزن قرار گرفته است. بهترین وسیله نقلیه برای رفتن به این مکان خودرو شخصی است و یا در غیر این صورت می توانید از تاکسی برای رفتن به آنجا کمک بگیرید.

شرایط بازدید

بازدید از این پل شرایط خاصی ندارد و می توانید در هر زمان که دوست دارید به دیدن این پل بروید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل تبریز شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.
اشتراک‌گذاری

یک نظر

  1. شاکری پاسخ

    سلام، اطلاعات مفیدی جمع آوری شده، تشکر. فقط یک اشتباه (شاید تایپی) رخ داده .. میانه در استان آذربایجان شرقی هست. باز هم ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *