در این مقاله قصد داریم به یکی از جاذبه های تاریخی شهر ارومیه بپردازیم. این جاذبه تاریخی کلیسای ننه مریم نام دارد، که دومین کلیسای قدیمی جهان را به خود اختصاص داده است. اگر شما هم مشتاق هستید که از تاریخ پر فراز و نشیب این کلیسای ننه مریم آشنایی یابید در ادامه مستر بلیط همراه ما باشید.

تاریخچه کلیسای ننه مریم

همانطور که در بالا ذکر شد کلیسای ننه مریم بعد از کلیسای بیت لحم در فلسطین دومین کلیسای قدیمی جهان است؛ گفته می شود که قدمت این کلیسا به زمان اقوام آشوریان در تاریخ ایران برمی گردد و تا به امروز گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب می‌ کند. کلیسای ننه مریم نام های متفاوتی را تا به امروز گرفته است. در گذشته به آن کلیسای مارت مریم و کلیسای حضرت مریم هم گفته می شده، اما امروزه نام این کلیسا شرق آشور است. همانطور که گفته شد نمای فعلی این کلیسا به دوران آشوریان برمی گردد اما با توجه به گفته های باستان شناسان به زمان سلطنت ساسانیان تعلق دارد. اما باید گفت که نویسندگان مسیحی و آشوری بر این باورند کلیسای ننه مریم در ابتدا به عنوان آتشکده ساخته شده و جزء مشهورترین معبد های زرتشتیان بوده است. جالب است بدانید آنچه که باعث تغییر کاربری این کلیسا شده، پذیرفتن دین مسیح توسط زرتشتیان بوده است که بعدها آن را تبدیل به کلیسا کردند. اگر تمایل دارید که اطلاعات کافی و شگفت انگیزی را راجع به کلیسای ننه مریم به دست آورید مجله مستر‌ بلیط می تواند به شما در این زمینه کمک کند.

تاریخچه کلیسای ننه مریم

نقشه و معرفی بخش های مختلف آن

در کلیسای ننه مریم دالان‌ های تو در تو را مشاهده می کنید که از سنگ و ملات ایجاد شده‌ اند. دالان‌ ها دارای سقفی کوتاه هستند به صورتی که شما در هنگام ورود به آن باید سرتان را خم کنید. در این کلیسا محرابی قرار گرفته، که بسیار ساده و بدون هیچ گونه تزییناتی است اما با این وجود بسیار حال و هوایی معنوی را در شما ایجاد می کند. این محراب به شکلی ساخته شده، که دارای اتاق کوچک و گنبدی مانند است که فقط کشیشان این اجازه را دارند که در این قسمت از کلیسا حضور یابند. عکس حضرت عیسی علیه السلام در بخش پشتی محراب واقع شده، که به احتمال زیاد هنگام برگزاری مراسم مذهبی جایگاه کشیش بوده است. راهرویی را در بخش راست محراب مشاهده می کنید که پس از رد شدن از آن به مکانی که غسل تعمید را در آنجا انجام می دهند می رسید و هم چنین محلی است که در آنجا شمع ها را روشن می‌ کنند. باید گفت که تعدادی از افراد مشهور مسیحی در هشتی های داخلی کلیسا و یا در صحنه آن دفن شده اند. جالب است که بدانید این کلیسا دارای گورستانی است که در شرق آن واقع شده است که آنجا روحانیون مسیحی دفن شده اند اما امروزه تنها تعداد کمی از سنگ مزار آن ها به جای مانده است. هم چنین باغ وسیع و سر سبزی همراه چشمه آب در گذشته اطراف کلیسا وجود داشته است.

معماری کلیسای ننه مریم

معماری کلیسای ننه مریم

قرینه‌ سازی های زیبا و چشم نوازی را که در بناهای آتشکده های ساسانی مشاهده می کنید در معماری کلیسای ننه مریم هم به کار برده شده است. پس باید گفت که سبک معماری این مکان مقدس متعلق به دوران ساسانیان است. هم چنین خوب است بدانید که معماری این بنای تاریخی ویژگی خاصی دارد، که باعث شده است تفاوت بسیاری با دیگر کلیسا های جهان داشته باشد و آن هم ترکیب معماری پارتی و ساسانی در درون این کلیسا است. نکته جالب توجه این موضوع است که آشوریان هیچ اعتقادی به تزیینات زیبا و چشمگیر در مکان های مذهبی خود نداشتند. به همین دلیل در کلیسای ننه مریم هیچ گونه تزییناتی را مشاهده نخواهید کرد و آنچه که نظر شما را در بدو ورود به خود جذب می کند سادگی خاص و آرام بخش این کلیسا است. کلیسای ننه مریم از صحنی بزرگ و وسیع برخوردار است که حیاط آن توسط دو درب ورودی به خیابان قدس و کوچه ضلع غربی مشرف می شود. آنچه که در نگاه اول نظر شما را به خود جلب می‌ کند وجود قالی های دستبافت بسیار زیبا در داخل کلیسا است.

بازسازی کلیسای ننه مریم

بازسازی کلیسای ننه مریم

به گفته مورخان اولین بازسازی این کلیسا به دستور یکی از شاهزاده های چین در سال ۶۴۲ قرن ششم پس از میلاد انجام گرفته است. مطابق با اسناد تاریخی شاهزاده چین به نام بافری جهت ملاقات با اسقف اعظم نینوا در قرن هفتم میلادی به بین النهرین رفته و پس از آن به ارومیه می آید. او مدتی در کلیسای ننه‌ مریم می ماند و در همین زمان تصمیم می گیرد که بخش هایی از این کلیسا تعمیر شود. البته باید گفت که در سال ۱۳۴۲ و ۱۳۴۳ خورشیدی علاوه بر اینکه بنای کلیسا مجدد مورد مرمت قرار گرفت اما برجی جدید هم به این کلیسا اضافه شد. توجه داشته باشید که نمای ظاهری کلیسا تا اواخر قرن ۱۹ میلادی از سادگی خاصی برخوردار بوده است ولی پس از اینکه زرتشتیان روسیه به آن ورود کرده‌ اند دارای تغییرات اساسی شده است. پس از اینکه این کلیسا بازسازی شده، معماری آن به سبک گنبد های روسی تغییر شکل داده است. قسمت قدیمی این مکان و اکثر ساختمان های کلیسای ننه مریم واقع شده در بخش شمالی صحن است.

ماجرای شگفت انگیز کلیسا

روایتی جالب در خصوص کلیسای ننه مریم وجود دارد. به صورتی که گفته می‌ شود هنگامی که مسیح متولد شده است سه تن از موبدان زرتشتی در این آتشکده مشغول فرایض دینی بودند و ناگهان می بیند ستاره ای پر نور به سمت شرق و اورشلیم حرکت می کند. در آن هنگام مردم این اتفاق را نشانه ای به عنوان تولد نوزادی نجات دهنده نسبت می دهند. سپس تصمیم می‌ گیرند که عازم اورشلیم شوند. به گفته مورخان مسیحی این سه موبد از اورشلیم به ارومیه سفر می کنند و آتشکده قدیم را تبدیل به کلیسای امروزی می کنند. از آن زمان به بعد تصمیم می گیرند که از دین مسیحیت پیروی کنند و تا هنگام مرگ در این مکان مذهبی می مانند و مقبره این سه تن در کنار کلیسا واقع شده است.

شرایط بازدید

شرایط بازدید

اگر شما هم اکنون مشتاق بازدید از این کلیسای تاریخی شده اید با خریداری بلیط اتوبوس ارومیه به آنجا سفر کنید. شما هر زمان که تمایل داشته باشید می توانید از کلیسای ننه مریم بازدید کنید، این کلیسا همه روزه به جز ایام تعطیل دایر است و قادر خواهید بود نهایت لذت را از این بنای تاریخی ببرید. هم چنین باید گفت که مدت زمان بازدید از این کلیسا کمتر از یک ساعت است.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

کلیسای ننه مریم در شهر ارومیه، خیابان امام خمینی، خیابان خیام جنوبی، پشت کلیسای آنجلیک واقع شده است. راه دسترسی به این کلیسا بسیار ساده است و شما می توانید با ماشین شخصی خود یا تاکسی و ماشین های محلی به بازدید این کلیسا بروید. اما اگر تمایل دارید که سفری آسوده و لذت بخش را تجربه کنید ما به شما پیشنهاد می کنیم بلیط هواپیما ارومیه را خریداری کنید و سفری بی نظیر را در کنار عزیزان تان تجربه کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *