گردشگری با مقاصد گوناگون انجام می شود و یکی از انو اع آن، گردشگری دینی است که بارزترین آن سفر زیارتی به شمار می رود. زیارت کهن ترین شکل گردشگری است و امروزه یکی از مهم ترین اقسام گردشگری محسوب می گردد. از نظر معنایی، بین گردشگری مذهبی و سایر انواع گردشگری تفاوت وجود دارد. بدون شک، در گردشگری زیارتی احساسات و عواطف بسیار عمیق تر، انگیزه های معنوی بالا و منافع اقتصادی زیادی به مردم محلی تعلق می گیرد. همچنین این نوع گردشگری سازگار با محیط زیست محسوب می شود، در حالی که این موارد در سایر گردشگری ها کم رنگ تر است. ایران از جمله کشورهایی به شمار می آید که سفر زیارتی در آن بسیار رایج است و در سر تا سر آن زیارتگاه هایی وجود دارند که مامن امنی برای کسانی هستند که به دنبال این نوع سفر می گردند. یکی از این زیارتگاه ها در استان زنجان و شهرستان خدابنده قرار دارد و با نام آرامگاه قیدار نبی شناخته می شود. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این زیارتگاه اطلاعات کاملی را برای شما گردآوری کرده ایم که در اختیارتان قرار می دهیم. در صورتی که تصمیم دارید زمانی به این منطقه سفر کنید به هیچ عنوان این مطلب را از دست ندهید.

معرفی آرامگاه قیدار نبی
خدابنده یکی از شهرستان های استان زنجان است که شهر قیدار مرکز آن به شمار می آید. نام این شهر از نام پیامبری، که در این شهر مدفون شده، گرفته شده است. این شهر از جمله مناطق خوش آب و هوای استان زنجان به شمار می رود که دارای آب و هوایی معتدل و خشک برخوردار است. در این شهر می توان جاذبه های گردشگری را دید که یکی از آنها آرامگاه قیدار نبی به شمار می رود. مجموعه قیدار نبی در جنوب غربی شهر و در مجاورت کوهستان واقع شده است. مرحوم علامه مجلسی در «بحار الانوار» در ذکر اجداد پیامبر اسلام (ص) به نقل از برخی کتاب ها نوشته است: «حضرت قیدار، جد سی ام رسول اکرم است».
در تاریخ یعقوبی هم آمده است: «حضرت اسماعیل دوازده پسر داشت که بزرگترین آنان حضرت قیدار بود. پس از وفات حضرت اسماعیل در ۱۳۰ سالگی و دفن او در حجر، حضرت قیدار جانشین پدر می شود و مردم را به توحید دعوت می کند». برخی گفته اند: «حضرت قیدار، یعنی سیاه پوست، پسر دوم اسماعسل است. او پدر مشهور قبایل عرب بود. بلاد و مملکت ایشان نیز، قیدار خوانده شده است». کتیبه ها و شیوه های تزئینی بنا گویای آن است که سازه های معماری آن باید در دوران مختلفی ساخته شده باشد که از جمله قدیمی ترین کتیبه به جای مانده در ضلع جنوبی صحن گنبد دار به تاریخی ۷۱۹ قمری متعلق اس که به تدید ساخت آرامگاه توسط بلغات خاتون همسر غازان خان ششمین سلطان ایلخانی اشاره می کند. کتیبه ای دیگر در همان صحن، به شرح انجام تعمیرات بنا توسط تیمور خان به سال ۷۱۵ هجری قمری می پردازد.

معماری بنای آرامگاه قیدار
پلان این بنا به صورت مربعی و با ابعاد ۱۴.۵ در ۸.۳۰ متر است و از سه بخش تشکیل شده است. بخش اول بخش اول به عنوان فضای مقدماتی ورود تعبیه شده و سپس دو فضای گنبد دارد پشت سر هم قرار گرفته اند. بقعه ابتدا بر روی سه ردیف سنگ سبز تراشیده بنا گشته و سپس تار و پود بنا را آجرهای ختایی تشکیل داده است. سقف ایوان از نوع چفت های پنج و هفت تند بوده و سقف فضای دوم را عرقچین پوشش نموده، که بلا واسطه بر حرزهای جانبی قرار گرفته است که زیر این فضا سردایه ای برای گذاشتن اجساد امانتی در نظر گرفته شده است. فای سوم به عنوان شبستان اصلی آرامگاه است که مزار در آن قرار دارد و بر فراز آن گنبد زیبایی به روش دو پوش واقع شده است. گنبد این بنا در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد است و در یک تقسیم بندی کلی آن را در ردیف گنبدهای رک می توان طبقه بندی کرد.
گنبد و بنا از نمای بیرونی فاقد تزئینات و کاشی کاری است. تزئینات عمده بنا در قسمت داخلی دیده می شود. ابتدا تا ارتفاع یک متری از کف دور تا دور بنا با کاشی های شش گوش فیروزه ای، بنفش، سیاه و سفید پوشانده شده و سقف شبستان گنبد دارد با گچبری های بسیار زیبایی تزئین شده است. ترکیب کلی تزئینات از موتیفی به نام شمسه با کاربندی منشعب شده و خطوط آن به نوبه خود تصاویر را محدود می کند. کل این بقعه را زایر سرای بزرگی با پلان مستطیل شکل فرا گرفته که این سبک تقلید ناقصی از صحن مساجد به روش چهار ایوانی است. به استثنای ضلع شرقی این محوطه که طاق نما است، در بقیه اضلاع حجره هایی به عنوان محل سکونت زائرین احداث شده است. حجره های ضلع غربی دو طبقه هستند که زیر زمین آن جهت استفاده احشام در نظر گرفته شده بود. ورودی اصلی در ضلع جنوبی قرار دارد که با دو برج کنترل می شود و زنجیر عدالت برای تظلم مردم در آن آویزان است.

راه های دسترسی به آرامگاه قیدار
برای اینکه بتوان از نزدیک این بنا را دید باید به شهر قیدار در استان زنجان سفر کرد. اگر قصد دارید با وسایل نقلیه عمومی سفر کنید می توانید بلیط اتوبوس خدابنده را از مستر بلیط خریداری کنید و به این منطقه سفر کنید. از آنجایی که این بنا در داخل شهر قرار دارد دسترسی به آن بسیار آسان است.
بازدید از آرامگاه قیدار نبی
برای زیارت از این آرامگاه نیازی نیست هزینه ای پرداخت کنید و در ضمن زیارت می توانید به تماشای بنای آن نیز بپردازید و از زیبایی هایش لذت وافر را ببرید. پس از اینکه به زیارت این مکان رفتید می توانید در شهر هم به گشت و گار بپردازید و از قسمت های مختلف آن دیدن کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید