گردشگری با مقاصد گوناگون انجام می شود و يكی از انو اع آن، گردشگری دينی است كه بارزترين آن سفر زيارتی به شمار می رود. زيارت كهن ترين شكل گردشگری است و امروزه يكی از مهم ترين اقسام گردشگری محسوب می گردد. از نظر معنايی، بين گردشگری مذهبی و ساير انواع گردشگری تفاوت وجود دارد. بدون شك، در گردشگری زيارتی احساسات و عواطف بسيار عميق تر، انگيزه های معنوی بالا و منافع اقتصادی زيادی به مردم محلی تعلق می گيرد. همچنين اين نوع گردشگری سازگار با محيط زيست محسوب می شود، در حالی كه اين موارد در ساير گردشگری ها كم رنگ تر است. ایران از جمله کشورهایی به شمار می آید که سفر زیارتی در آن بسیار رایج است و در سر تا سر آن زیارتگاه هایی وجود دارند که مامن امنی برای کسانی هستند که به دنبال این نوع سفر می گردند. یکی از این زیارتگاه ها در استان زنجان و شهرستان خدابنده قرار دارد و با نام آرامگاه قیدار نبی شناخته می شود. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این زیارتگاه اطلاعات کاملی را برای شما گردآوری کرده ایم که در اختیارتان قرار می دهیم. در صورتی که تصمیم دارید زمانی به این منطقه سفر کنید به هیچ عنوان این مطلب را از دست ندهید.

معرفی آرامگاه قیدار نبی

معرفی آرامگاه قیدار نبی

خدابنده یکی از شهرستان های استان زنجان است که شهر قیدار مرکز آن به شمار می آید. نام این شهر از نام پیامبری، که در این شهر مدفون شده، گرفته شده است. این شهر از جمله مناطق خوش آب و هوای استان زنجان به شمار می رود که دارای آب و هوایی معتدل و خشک برخوردار است. در این شهر می توان جاذبه های گردشگری را دید که یکی از آنها آرامگاه قیدار نبی به شمار می رود. مجموعه قیدار نبی در جنوب غربی شهر و در مجاورت کوهستان واقع شده است. مرحوم علامه مجلسی در «بحار الانوار» در ذکر اجداد پیامبر اسلام (ص) به نقل از برخی کتاب ها نوشته است: «حضرت قیدار، جد سی ام رسول اکرم است».

در تاریخ یعقوبی هم آمده است: «حضرت اسماعیل دوازده پسر داشت که بزرگترین آنان حضرت قیدار بود. پس از وفات حضرت اسماعیل در 130 سالگی و دفن او در حجر، حضرت قیدار جانشین پدر می شود و مردم را به توحید دعوت می کند». برخی گفته اند: «حضرت قیدار، یعنی سیاه پوست، پسر دوم اسماعسل است. او پدر مشهور قبایل عرب بود. بلاد و مملکت ایشان نیز، قیدار خوانده شده است». کتیبه ها و شیوه های تزئینی بنا گویای آن است که سازه های معماری آن باید در دوران مختلفی ساخته شده باشد که از جمله قدیمی ترین کتیبه به جای مانده در ضلع جنوبی صحن گنبد دار به تاریخی 719 قمری متعلق اس که به تدید ساخت آرامگاه توسط بلغات خاتون همسر غازان خان ششمین سلطان ایلخانی اشاره می کند. کتیبه ای دیگر در همان صحن، به شرح انجام تعمیرات بنا توسط تیمور خان به سال 715 هجری قمری می پردازد.

معماری بنای آرامگاه قیدار

معماری بنای آرامگاه قیدار

پلان این بنا به صورت مربعی و با ابعاد 14.5 در 8.30 متر است و از سه بخش تشکیل شده است. بخش اول بخش اول به عنوان فضای مقدماتی ورود تعبیه شده و سپس دو فضای گنبد دارد پشت سر هم قرار گرفته اند. بقعه ابتدا بر روی سه ردیف سنگ سبز تراشیده بنا گشته و سپس تار و پود بنا را آجرهای ختایی تشکیل داده است. سقف ایوان از نوع چفت های پنج و هفت تند بوده و سقف فضای دوم را عرقچین پوشش نموده، که بلا واسطه بر حرزهای جانبی قرار گرفته است که زیر این فضا سردایه ای برای گذاشتن اجساد امانتی در نظر گرفته شده است. فای سوم به عنوان شبستان اصلی آرامگاه است که مزار در آن قرار دارد و بر فراز آن گنبد زیبایی به روش دو پوش واقع شده است. گنبد این بنا در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد است و در یک تقسیم بندی کلی آن را در ردیف گنبدهای رک می توان طبقه بندی کرد.

گنبد و بنا از نمای بیرونی فاقد تزئینات و کاشی کاری است. تزئینات عمده بنا در قسمت داخلی دیده می شود. ابتدا تا ارتفاع یک متری از کف دور تا دور بنا با کاشی های شش گوش فیروزه ای، بنفش، سیاه و سفید پوشانده شده و سقف شبستان گنبد دارد با گچبری های بسیار زیبایی تزئین شده است. ترکیب کلی تزئینات از موتیفی به نام شمسه با کاربندی منشعب شده و خطوط آن به نوبه خود تصاویر را محدود می کند. کل این بقعه را زایر سرای بزرگی با پلان مستطیل شکل فرا گرفته که این سبک تقلید ناقصی از صحن مساجد به روش چهار ایوانی است. به استثنای ضلع شرقی این محوطه که طاق نما است، در بقیه اضلاع حجره هایی به عنوان محل سکونت زائرین احداث شده است. حجره های ضلع غربی دو طبقه هستند که زیر زمین آن جهت استفاده احشام در نظر گرفته شده بود. ورودی اصلی در ضلع جنوبی قرار دارد که با دو برج کنترل می شود و زنجیر عدالت برای تظلم مردم در آن آویزان است.

راه های دسترسی به آرامگاه قیدار

راه های دسترسی به آرامگاه قیدار

برای اینکه بتوان از نزدیک این بنا را دید باید به شهر قیدار در استان زنجان سفر کرد. اگر قصد دارید با وسایل نقلیه عمومی سفر کنید می توانید بلیط اتوبوس خدابنده را از مستر بلیط خریداری کنید و به این منطقه سفر کنید. از آنجایی که این بنا در داخل شهر قرار دارد دسترسی به آن بسیار آسان است.

 بازدید از آرامگاه قیدار نبی

برای زیارت از این آرامگاه نیازی نیست هزینه ای پرداخت کنید و در ضمن زیارت می توانید به تماشای بنای آن نیز بپردازید و از زیبایی هایش لذت وافر را ببرید. پس از اینکه به زیارت این مکان رفتید می توانید در شهر هم به گشت و گار بپردازید و از قسمت های مختلف آن دیدن کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *