گنبد علویان در استان همدان به دلایل متعدد از جمله ویژگی های منحصر به فرد کالبدی و ظرافت و تزیینات استثنایی آن، همواره مورد توجه ویژه محققان قرار دارد.
استان همدان دارای جاذبه های تاریخی بیشماری است که این گنبد یک نمونه از آن آثار با ارزش در این شهر است. بنای گنبد علویان که تا چندی قبل در محدوده دبستانی کوچک در بافت قدیمی شهر همدان قرار گرفته بود و فرصتی برای شناساندن معماری منحصر به فرد خود نداشت، اکنون پس از آزاد کردن بافت پیرامون و تجهیز محدوده آن در وضعیت مناسب تری قرار گرفته است و به دلیل معماری ویژه و تزیینات بسیار پیچیده گچی آن، بسیار مشهور و محبوب است.
برای سفر به استان همدان و تهیه بلیط مورد نظر خود، علاوه بر خرید بلیط به صورت حضوری می توانید از طریق مراجعه به سایت مستر بلیط، به راحتی اقدام به خرید کنید.
تاریخچه گنبد علویان
تاریخچه گنبد علویان مربوط به سده های ۶ و ۷ هجری است. همچنین این گنبد در تاریخ ۱۳۱۰/۱۰/۱۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و به عنوان یک آثار تاریخی پر طرفدار محسوب می شود.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
گنبد علویان از لحاظ هنر گچبری و آجر کاری از آثار ارزشمند و کم نظیر سده های میانی دوره اسلامی می باشد. ورودی و درون کادر مستطیل شکل این گنبد، گچبری های برجسته لانه زنبوری شامل گل و بوته های در هم پیچیده به شکل زیبایی خودنمایی می کند.
بر حاشیه خارجی کادر نیز کتیبه ای گچ بری شده است که بر آن آیاتی از قرآن مجید به خط کوفی مشاهده می شود. در قسمت شمالی بنا، طاق نمایی جناغی به ارتفاع ۱۰ متر و عرض حدود ۵ و نیم متر وجود دارد که درون آن قابی مستطیل شکل به صورت برجسته قرار دیده می شود.
ورودی رفیع بنا در هیبت طاقی جناغی به عرض ۶/۱ و ارتفاع ۴۰/۳ متر جلوه ای ویژه به آن داده است. بنا، به صورت مکعبی چهار ضلعی در ابعاد ۱۲ در ۱۲ و نیم متر و ارتفاع ۱۱ و نیم متر ساخته شده اند و چهار جرز ستون مانند به ارتفاع ۵/۹ متر با قطری قریب به ۲ متر و شبیه برج هایی در ۴ گوشه، آن را در میان گرفته اند.
افرادی که علاقه مند به دیدن این مکان از نزدیک هستند، می توانند از قبل بلیط اتوبوس همدان را خریداری کنند و در کم ترین زمان ممکن به شهر زیبای همدان سفر کنند.
این بنا در گذشته های دور دارای گنبد بوده است، اما در اثر گذشت زمان، گنبد آن فرو ریخت. از این رو اداره کل باستان شناسی در سال ۱۳۱۷ به تعمیر و مرمت این بنا اقدام کرد و پوششی از چوب و شیروانی برای آن ترتیب دادند.
پله های کم عرض از درون برج شمال شرقی دسترسی به سقف و نیز راه پله ای که به صورت غیر متعارف درون محراب ایجاد شده، راه یابی به سرداب اشکوب زیرین را میسر می کند. سرداب کوچک، مدفن دو تن از بزرگان خاندان علویان است. فضای داخلی آن از ۶ حجره با طاق نمای جناغی تشکیل شده و قبر ها به شکل حجم های مکعب مستطیل شکل پوشیده از آجرهای لعاب دار فیروزه ای در مرکز آن قرار گرفته اند.
هنوز هم پس از گذشت سال های زیاد، دیوارهای این مقبره تا خط آغاز گنبد سالم باقی مانده اند. این مقبره که با آجر ساخته شده است، از سطح زمین بالاتر است و مانند سایر مقبره های چهار ضلعی مشابه، روی یک سکو قرار دارد و این سکو در واقع طبقه زیرین مقبره است.
در هر کنج بنا دو طاقچه رفیع و نیز دو طاق نما در اضلاع غربی و شرقی پوشیده از طرح های انبوه و بسیار زیبای گچبری دیده می شوند. معدود نور گیر های مرتفع و مجاور سقف، روشنایی مناسبی به محوطه داخل بنا می دهند.
حد فاصل طاق نما و برج های پیرامونی را دو سطح مستطیل شکل هم ارتفاع با کل بنا و به عرض ۸۰ سانتی متر پوشیده از تزیینات گچبری و نیز دو سطح نیم دایره که با آجرهای راسته و خفته تزیین شده اند، زینت می بخشند. همچنین جلوی درب ورودی گنبد علویان، ۹ پله سنگی دیده می شود. امروزه سازمان میراث فرهنگی، دور این بنا را حصار کشی کرده است و از آن حفظ و نگهداری می کند.
شرایط بازدید
برای بازدید از گنبد علویان می توانید از ساعت ۹ صبح الی ۱۷ عصر به آن جا بروید. اما برای رفتن به داخل آن باید از قبل هزینه ای مشخص را بپردازید.
راه های دسترسی به گنبد علویان
گنبد علویان در چهار باغ علویان، نزدیک میدان امامزاده عبدالله شهر همدان قرار دارد. این گنبد از سمت شمال در خیابانی که میدان عین القضات را به میدان امامزاده عبدالله وصل می کند، قرار گرفته است. همچنین از سمت جنوب به خیابان بابا طاهر و از شرق به خیابان اکباتان راه دارد.
افرادی که قصد دیدن این مکان تاریخی را دارند، می توانند با استفاده از هر گونه وسیله نقلیه از جمله هواپیما، قطار، اتوبوس و خودروی شخصی به همدان بروند. ممنون از این که تا انتهای مجله مستر بلیط همراه ما بودید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید