بازار تاریخی اهر

بازار تاریخی اهر؛ معرفی + راه های دسترسی

آیا تاکنون از بازار تاریخی اهر بازدید کرده اید؟ بازارها از جمله اماکنی در هر شهر هستند که نشان از پویایی و زنده بودن آن شهر دارند. برخی از بازارها که در دهه های اخیر ساخته شده اند و با نام پاساژ در ایران شهرت دارند، و برخی دیگر از قدمتی صد ساله برخودار هستند و به نوعی تبدیل به یکی از آثار تاریخی تبدیل شده اند.

بازارها مراکزی هستند که با گذشت زمان اهمیت خود را از دست نداده اند که هیچ، بلکه بر اهمیت آنها افزوده شده است. اگر در گذشته تنها به عنوان مرکزی برای داد و ستد مورد توجه بودند، در زمان حال مراکزی هستند که در پس آنها حجم زیادی از ارزش های گذشته نهفته است که شامل مسائل فرهنگی، اجتماعی، هنری و تاریخی می شود.

بسیاری از شهرهای ایران در دل و مرکز خود بازارهای قدیمی دارند که هنوز به کار خود ادامه می دهند و معماری آنها نشان دهنده فرهنگ و هنر ایرانی است. در این بخش از مجله مستر بلیط به سراغ بازار تاریخی اهر رفته ایم و اطلاعاتی درباره این مکان، که امروزه جزو آثاری تاریخی نیز به شمار می رود، گردآوری کرده ایم.

درباره بازار تاریخی اهر  

معرفی بازار تاریخی اهر

مجموعه بازار تاریخی اهر در شهر اهر از شهرستان های استان آذربایجان از توابع شهر تبریز واقع شده است. این مجموعه معماري متشکل از چند راسته با عملکردهاي متنوع و حجره هاي وابسته است که بطرز هنرمندانه ای در کنار هم جمع آمده اند.

به سبب خصوصیات کالبدي و نمادین خود و واقعه ها و حادثه هاي جاري در آن، هویت بخش بوده و مؤجد خاطرات فردي و جمعی در اذهان افراد و جامعه شهري است. این بازار همانند بازار های دیگر شهرهای ایران در مرکز شهر واقع شده است و هسته مرکزی شهر را تشکیل می دهد.

معماری بازار اهر

بازار و راسته هاي روباز منشعب از آن، از عناصر شاخص در بخش قاجاري شهر هستند. دکان ها بعنوان ساده ترین واحدهاي معماري وابسته به بازار، با قرارگیري ارگانیک در جوار یکدیگر، از دروازه هاي ورودي شهر؛ راسته هاي روباز را شکل داده اند که این راسته ها در مرکز شهر به همدیگر بافته شده و یک مرکز تجاري را پدید آورده اند.

بازار همچون بازارهای تاریخی دیگر در گذشته از دیگر بناهای اطراف خود کمی بلندتر بود و به صورت سر اهر پوشیده ساخته شده است. این امر موجب می شد که در فصول سرد سال از سرمای زیاد جلوگیری شود و در تابستان از تابش آفتاب به صورت مستقیم جلوگیری می کند.

همانطور که گفته شد این بازار از بخش ها و راسته های مختلفی تشکیل شده است که شامل سرا، راسته، تیمچه و چارسوق می شود. این بخش ها هر کدام در قسمتی واقع شده اند.

بازار مسگران (مسگرخانه)، بازار کلاه‌دوزان، راسته آهنگران، راسته های موجود در این بازار هستند. علاوه بر این در این بازار میدان میوه و تره بار و میدان نیز قرار دارند. راسته اصلی بازار، بازار کفاشان و بازار نصیر بیگ قسمتی از بازارهای قدیمی اهر است که به شکل و شیوه قدیمی خود پا بر جاست.

در گذشته، علاوه بر بخش های بالا دارای حمامی بوده است که به کلی از بین رفته و تنها جای آن باقی مانده است. تزئیناتی که در بازار به کار رفته است را می توان منحصر به فرد نامید که از گچبری های زیبائی تشکیل شده است. در ادامه چند راسته مشهور این اثر تاریخی را برای شما شرح می دهیم.

راسته جعفرقلی خان

راسته جعفرقلی خان

از نخستین بخش هایی که به راسته اصلی الحاق شده است راسته جعفرقلی خان بود. با توجه به مسیر منتهی به مسجد جامع و وجو د کتیبه در محل ورودي این راسته ، اینطور برداشت می شود که راسته جعفرقلی خان بخاطر رفت و آمد و تردد مردم بعداز راسته اصلی شکل گرفته است. نوع پوشش هاي راسته جعفرقلی خان نسبت به راسته اصلی شکل و فرم کامل تري دارند.

اگر دوست دارید به این شهر سفر کنید می توانید به بلیط اتوبوس اهر را به صورت آنلاین و از مستر بلیط تهیه کنید.

راسته کفاشان

راسته کفاشان مابین راسته اصلی و راسته جعفر قلی خان و در امتداد بخشی از راسته اصلی بوجود آمده است. محل اتصال راسته کفاشان به راسته اصلی به احتمال زیاد قبل از الحاق بعنوان یکی از حجرات راسته اصلی عمل میکرده است اما بعد از شکل گیري راسته کفاشان همان حجره را تخریب کرده و محل تخریب شده بعنوان ورودي راسته جدید الاحداث عمل می کند.

به همین خاطر پوشش آجري این محل دچار تغییر و تحول شد و یکی از چشمه ها که قبلاً بر روي چهار ضلعی قرار داشته، تبدیل به پوشش بر روي زمینه مثلث شد و تاق محل اتصال دو راسته نسبت به سایر تاق ها بزرگتر و وسیع تر است. لکن اتصال راسته کفاشان به راسته جعفرقلی خان داراي معماري مشخص تري است.

راسته نصیربیگ

راسته نصیر بیگ با توجه به نو ع گنبد هاي باقیمانده و داغ چند گنبد فرو ریخته و تصویر هوایی سال 1335 به نظر می رسد که نسبت به راسته هاي دیگر تکمیل تر است. نوع تاقها، شکل و فرم معین و مشخص دارند که روي زمینه مربع و به شکل نیم دایره کامل است. بجز محل اتصال دو راسته نسبت به هم که وضعیت مغشوشی دارد. پوشش چوبی و بدون تاق که محتملاً از عناصر قبل از بازسازي دوره رشیدالملک است.

راههای دسترسی به بازار تاریخی اهر

راه های دسترسی به بازار تاریخی اهر

برای رفتن به این بازار می توانید به از وسایل نقلیه عمومی موجود در شهر اهر کمک بگیرید که شامل اتوبوس و تاکسی های شهری می شود.

شرایط بازدید

برای دیدن این بازار هیچ شرط و زمان خاصی وجود ندارد و می توانید در هر ساعتی که تمایل داشتید به این مکان بروید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل تبریز شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.
اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

  1. محسن
    محسن
    20 آبان 1401 در 01:05

    نظری ندارم😪

    • ⦕ꪑꪮꫝꪖꪑꪖᦔ⦖
      ⦕ꪑꪮꫝꪖꪑꪖᦔ⦖
      27 آبان 1402 در 07:16

      راسته ها فک کنم درست نیست چون تا حالا نرفتم

      • Mohmad
        Mohmad
        27 آبان 1402 در 07:16

        راسته ها فک کنم درست نیست چون تا حالا نرفتم راسته مس گران کجاست