سلماس یکی  از شهرستان های استان آذربایجان غربی به شمار می رود که در بین بسیاری از گردشگران نامی آشناست. این شهرستان را می توان یکی از شهرستان های مرزی ایران به حساب آورد که دارای مرز مشترک با کشور ترکیه است و به واسطه همین موضوع دارای بازارچه ای مرزی است. این بازارچه باعث شده است که افراد زیادی برای سفر این منطقه را به عنوان مقصدشان انتخاب کنند. این شهرستان تاریخی چند هزار ساله دارد، که باعث شده است که در آن انواع مختلفی از جاذبه های تاریخی یافت شود. این شهرستان را می توان یکی از مراکز زندگی ارامنه پس از مهاجرت به ایران دانست. همین موضوع سبب وجود آثار تاریخی و مذهبی گوناگون مربوط به ارامنه شده است. یکی از این آثار کلیساهایی است که در سر تا سر این شهرستان ساخته اند. از میان این کلیساها می توان به کلیسای گئورگ مقدس (هفتوان) اشاره کرد، که در این بخش از مجله مستر بلیط به توضیحاتی درباره آن می پردازیم. اگر تصمیم دارید زمانی برای سفر به این منطقه راهی شوید، پیشنهاد می کنیم این مطلب را تا انتها مطالعه کنید تا بتوانید سفری متفاوت تر  و با کیفیت تر را تجربه کنید.

معرفی کلیسای گئورگ مقدس (هفتوان)

معرفی کلیسای گئورگ مقدس (هفتوان)

کلیساها را می توان یکی از مراکز مذهبی مسیحیان به شمار آورد که در رده مسجد برای مسلمانان قرار دارد. این مراکز مذهبی امروزه از مهم ترین آثار تاریخی به شمار می آیند که از گذشته در ایران بر جای مانده اند. این جاذبه های گردشگری را می توان در بسیاری از شهرهای ایران پیدا کرد به خصوص شهرهایی که محل سکونت ارامنه بوده اند. همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم سلماس از جمله شهرهای ارمنی نشین ایران به شمار می رود که در آن کلیساهای زیادی وجود دارد و یکی از آنها کلیسای گئورگ مقدس (هفتوان) نام دارد. دوره ساخت این اثر به زمان صفویان بر می گردد و در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۸۴۲ به لیست آثار ملی ایران اضافه شد. این کلیسا را در دو مرحله بازسازی کردند یکبار در سال 1625 و دیگری پس از زلزله 1930 در سلماس. کلیسای گئورگ مقدس به همراه بقایای تئاتر هفتوان در هسته اولیه روستا قرار دارند که در محوطه وسیعی که دور تا دور آن حصار کشی شده واقع شده اند. توحید ملک‌زاده دیلمقانی، نویسنده کتاب تاریخ ده هزار ساله سلماس در وبلاگ خود در مورد این کلیسا این چنین نوشته است:« اين كليسا به امر شاه عباس احداث شد و در زلزله سال 1309 سلماس تخريب و چند سال بعد مرمت شد». در کنار این کلیسا می توان بقایای سردر تئاتر هفتوان را مشاهده کرد، که در زمان اشغال روس‌ها در جنگ جهانی اول و بعد از سال 1914 ميلادی ساخته شد و از آن به عنوان محل برگزاری تئاتر استفاده می کردند. در سال‌های اخير در مجاورت اين محل بشقاب‌های چينی و ظروف فلزی با آرم تزار یافته شده است. در حال حاضر از بنا جزء يک سردر که به فرم سنتور است و چند ديوار و پايه‌های مخروبه چيزی باقی نيست.

معماری بنای کلیسا

معماری بنای کلیسا

پلان این بنا به شکل دو مستطیل است که در کنار هم قرار دارند. ابعاد بیرونی مستطیل بزرگ تر 15 ×  3/13  متر می شود که شامل که شامل سالن اصلی کلیساست. مستطیل  کوچک تر نیز که از محراب و فضاهای اطراف آن تشکیل شده و ابعادی برابر با 5/9 × 7/9 متر دارد. بنا دارای محور اصلی شرقی – غربی است و اجزاء و عناصر آن بر اساس اين محور چیده شده اند و نقشه نسبت به محراب حالت تقارن دارد. این شیوه در بسیاری از کلیساهای جهان رعایت می شود. ورودی بنا در قسمت غربی آن قرار دارد و از دو طاقنمای تور در تو تشکیل  شده است و ارتفاعی برابر با 4.8 در 4.3 متر دارد. در داخل طاقنماها درب ورودی به عرض 1 و ارتفاع  7/1 متر واقع شده است و از طریق آن وارد سالن اصلی کلیسا می شویم. فضای داخلی سالن ابعادی برابر با  5/10 ×  2/12  متر دارد. با وجود چهار ستون به ابعاد  1/1 × 1/1  متر در داخل سالن این پلان از فرم بازیلیک سه ناوی که از الگوهای متداول کلیساهای ارامنه است، تبعیت می کند  فاصله این ستون ها از دیوار های شمالی و جنوبی 9/1  متر و از یکدیگر  5/4  متر است.

راه های دسترسی به کلیسا

راه های دسترسی به کلیسا

برای اینکه از این کلیسا دیدن کنید باید به شهرستان سلماس سفر کنید و برای این کار می توانید بلیط اتوبوس سلماس را از مستر بلیط به صورت آنلاین و با بهترین شرایط و قیمت خریداری کنید.

بازدید از کلیسای گئورگ مقدس (هفتوان)

برای ورود به این کلیسا باید هزینه ای را به عنوان ورودی پرداخت. بهتر است در ساعات اداری برای این  دیدار مراجعه کنید. پس از آن نیز می توانید زمانی را به گردش در طبیعت بگذرانید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *