افراد بسیاری هستند که در دوران کنونی دچار رخوت و روزمرگی شده اند و چیزی آنها را خوشحال نمی کند. در چنین مواقعی تنها چیزی که می تواند حال آنها را خوب کند سفر می باشد. با سفر می توان از زندگی تکراری و روزهای بی هیجان دور شد. برای سفر رفتن نیاز دارید به چند نکته توجه کنید نکته اول مکانی است که می خواهید به آنجا سفر کنید، نکته دوم وسیله نقلیه ای است که برای سفر باید انتخاب کنید نکته آخر محل اقامتتان است.
هر یک از این موضوعات تاثیری مستقیم در نحوه سفر شما ایفا می کند. پس از اینکه مکان سفر را انتخاب کردید باید بهتر است برا فعالیت های روزانه خودتان برنامه ریزی داشته باشید. یکی از فعالیت های جذاب که می تواند حال شما را خوب کند دیدار از بناهای تاریخی و باستانی است. هر بنای تاریخی در دل خود داستان های بسیار پنهان کرده است.
برای سر زدن به هر یک از این ها بهتر است اطلاعات کاملی از آنها جمع آوری کنید. مجله مستر بلیط این کار را برای شما انجام داده است و کلیه اطلاعات هر جاذبه گردشگری را برای شما جمع آوری کرده است. اگر مشتاق به شنیدن داستان خانه زینت الملوک هستید به ادامه این مطلب توجه کنید.
معرفی خانه زینت الملوک
خانه زینت الملوک (که از آن به عنوان زینت الملک نیز یاد می شود)، همانطور که از نام آن پیداست، متعلق به شخصی به نام زینت الملوک است. او دختر حبیب الله قوام (قوام چهارم) بود. خاندان قوام در شیراز چنان محبوب بودند که در زمان های مختلف فرماندار و کلانتر این شهر بودند. این خانه برای خاندان قوام ساخته شده است و دارای یک جاده زیرزمینی به سمت نارنجستان قوام است که در طرف مقابل خانه است.
خانه زینت الملوک مکانی برای اعضای زن خانواده بود. در سال 1290، در زمان سلطنت سلسله قاجار، علی محمد خان قوام الملک دوم ساخت این خانه زیبا را آغاز کرد و سرانجام، علی محمد خان قوام الملک سوم ساخت در سال 1302 به پایان رسید.
زینت الملوک زنی سخاوتمند بود که همیشه به افراد فقیر کمک می کرد و درب خانه او همیشه به روی مردم باز بود. بنابراین، خیلی زود او به دلیل کارهای نیکوکارانه اش در این شهر بسیار محبوب شد. گذشته از محبوبیت وی، این خانه یکی از بهترین خانه های شهر بود زیرا متعلق به یک خانواده ثروتمند و سلطنتی بود که هنوز هم زرق و برق و شکوه خود را دارد.
در ورودی خانه، کاشی کاری زیبایی از شیر و خورشید مشاهده می کنید که یک نشانه مشهور در ایران است. خانه زینت الملک دارای بیش از 20 اتاق است که با نقاشی های زیبا، گچ های مختلف و آینه های زرق و برق تزئین شده است. هر اتاق دارای دکوراسیون های مختلف است، به همین دلیل باید آنها را یک به یک مشاهده کنید.
گذشته از طراحی های زیبا و پر زرق و برق هر اتاق، سقف های چوبی ممکن است توجه شما را نیز جلب کنند. آنها زیباترین نقاشی های پرندگان و حیوانات مختلف را در کنار گل های رنگارنگ دارند. این طرحی است که ممکن است در هیچ جای دیگر نبینید. همچنین می توانید شادترین اتاق در ضلع غربی خانه را مشاهده کنید. اتاقی که با آینه تزئین شده است نفس شما را از بین می برد.
معماری خانه
جالب است بدانید که این خانه در ضلع غربی باغ نارنجستان قوام واقع شده است. در حقیقت، مسافت بین این خانه تا خانه قوام یعنی نارنجستان فقط یک کوچه است و آنها با یک مسیر مخفی زیرزمینی به هم وصل می شوند. مانند بسیاری از خانه های تاریخی دیگر در ایران، هنگامی وارد شدن و قبل از رفتن به حیاط، وارد هشتی می شوید که مکانی به شکل هشت ضلعی است که ایرانیان آن را «هشتی» می نامند.
هشتی یکی از عناصر اساسی از معماری ایرانی است، خصوصاً در مورد ارتباط با همسایگان. هشتی به ساکنان این امکان را می دهد تا از آنچه در کوچه و شهر اتفاق می افتد آگاه باشند و همچنین زنان در حیاط احساس راحتی می کردند زیرا هیچ کس نمی توانست آنها را از طریق درب (اصول حریم خصوصی در معماری ایرانی) ببیند.
پس از گذر از کنار هشتی، با دو باغ آینه کوچک و یک حوض جالب توجه، تزئین شده با گلدان های گل، در یک حیاط زیبا روبرو خواهید شد. اگر از جلوبه ساختمان به دقت نگاه کنید، کاشی های هفت رنگ را با نقاشی های خورشید، دو فرشته و دو شیر بر روی آنها مشاهده خواهید کرد. در اطراف حیاط 20 اتاق وجود دارد و همه آنها به هم متصل هستند. زیباترین قسمت این بنا تالار آینه است که در ضلع غربی ملک واقع شده است.
می توانید گچ بریهای نفس گیر و نقاشی های سبک اروپایی را در این سالن پیدا کنید. کاشی های هفت رنگ به شکل هلالی در نمای جلوی ساختمان به خصوص زیبا و چشمگیر هستند. در این کاشی ها، نقاشی های خورشید، دو فرشته، دو شیر به همراه آیه ای از قرآن کریم به چشم می خورد. دیوارهای اطراف حیاط، با نقوش گل و بوته تزئین شده است.
به جز ایوان بدون سقف در شرق حیاط، 20 اتاق وجود دارد و همه آنها بهم متصل هستند. بنابراین برای ورود از اتاقهای شمالی به سمت جنوب نیازی به مراجعه به حیاط نیست. در تمام اتاق ها سقف های چوبی تزئین شده با نقاشی های زیبا از حیوانات، پرندگان و گل ها وجود دارد. تالار اصلی ساختمان (که به آن سالن آینه نیز گفته می شود) در ضلع غربی آن واقع شده است. این تالار دارای نقاشی ها و آینه های دلربا در سراسر دیوار و سقف است.
نقاشی های روی سقف چوبی اتاق ها، دیوارهای آینه کاری شده، گچبری های خیره کننده، پنجره های اروسی با شیشه های رنگارنگ و هر قسمت از خانه تلفیقی از سبک های هنری ایرانی و اروپایی است که تاثیر معماری و هنر اروپایی در معماری قاجار را نشان می دهد. روبروی تالار آینه، یک سالن تابستانی وجود دارد.
جذابیت دیگر این خانه پنجره های اروسی با شیشه های رنگی است که نور خورشید را بر روی دیوارها منعکس می کند و فضایی زیبا و دلپذیر را ایجاد می کند. معماری این خانه گرچه از هنر و معماری ایرانی و اروپایی استفاده می کند اما بیشتر به سبک ایرانی است.
موزه خانه زینت الملوک
خانه زینت الملوک دارای یک زیرزمین است که کل مساحت خانه را در بر می گیرد و از آن به عنوان یک وسیله نگهدارنده غذا و سلاح استفاده می شده است، اما وقتی زینت الملوک مالکیت کامل آن را به عهده می گیرد؛ او کل زیرزمین را به امور خیریه، کمک و مسکن برای فقرا و نیازمندان اختصاص می دهد. زیرزمین خانه که امروزه به موزه تبدیل شده است، در واقع یکی از جذاب ترین قسمت های آن است و بازدید کنندگان را با بخش های مختلف تاریخ غنی ایران معرفی می کند.
امروز موزه خانه زینت الملوک که به نظر می رسد شبیه موزه مادام توسو در لندن است، محل مجسمه های بسیاری از مشهورترین ادبا و هنرمندهای شیراز است. همه این مجسمه ها از موم ساخته شده اند. سالن و اتاق شمالی در طبقه دوم نیز به یک سالن موسیقی و کنفرانس و سالن سینما برای هنرمندان جوان تبدیل شده است.
بازدید از خانه زینت الملوک
برای ورود به خانه زینت الملوک نیاز است که بلیط تهیه کنید که هزینه آن برای گردشگران خارجی و ایرانی متفاوت است. ورودی آن برای گردشگران داخلی 3،000 تومان و برای گردشگران خارجی 20،000 تومان می باشد. ساعات بازدید آن نیز 8 صبح تا 7 شب می باشد.
راه های دسترسی
برای دیدار از خانه زینت الملوک باید خود را به خیابان لطفعلی خان زند برسانید و مقداری از مسیر را پیاده بپیمائید. در صورت استفاده از مترو بهتر است بدانید نزدیک ترین ایستگاه مترو به آن ایستگاه ولی عصر می باشد.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید