شیراز یکی از استان های کشورمان است که بدون شک از نظر زیبایی و جاذبه های گردشگری اش، به عنوان مقصد مسافران و گردشگران ایرانی و خارجی حرف اول را می زند. اگر شما هم به جاذبه های تاریخی و بازار های سنتی و قدیمی علاقه مند هستید، استان شیراز یکی از بهترین مکان ها برای سفر کردن شماست. در بخش شمالی و در حد فاصل مسیر ارتباطی شیراز به اصفهان شهرستانی به نام آباده وجود دارد که به علت فرهنگ و تمدن غنی  و آثار تاریخی اش حسابی معروف است. در این قسمت از مجله مستر بلیط قصد داریم تا شما را با کاروانسرای کوچکی در شهرستان آباده آشنا کنیم که یکی از دیدنی ترین جاذبه هایی است که می توانید در دفتر خاطرات تان ثبت کنید.

درباره تیمچه صرافیان

تیمچه صرافیان یکی از جاذبه هایی است که نامش در بین مکان های تاریخی و به جا مانده از دوره قاجار می درخشد. این کاروانسرای کوچک و قدیمی در واقع ساختمانی دو طبقه است که در زمان های قدیم طبقه اول آن به عنوان محل و بازاری برای کسب و کار و داد و ستد شهرت یافته بود و حجره های طبقه دوم آن به طور معمول برای استراحت تاجران و مسافران به کار می رفته اند. جالب است بدانید که این ساختمان به عنوان اولین بازارچه دائمی برای صنایع دستی در استان شیراز و ششمین بازارچه در ایران به شمار می رود که آذر ماه سال 1394 در این محل و با حضور بهمن نامور افتتاح شد. تیمچه صرافیان در بافت قدیمی شهری و در قسمت بازار کهنه قرار دارد. این بازار در گدشته تحت مالکیت شخصی به نام حاج ملا عبدالله واعظ بوده است که به کار تجارت اشتغال داشته و در کنار اداره کردن محراب مسجد، به فکر ساخت این ساختمان افتاده است.

درباره تیمچه صرافیان

تاریخچه تیمچه صرافیان

قدمت تیمچه صرافیان در شهرستان آباده به دوران قاجار بر می گردد. این کاروانسرای کوچک با معماری خیره کننده اش، 120 سال قبل توسط یکی از استادان بسیار توانمند و قهار به نام استاد رضا یزدی در بافت قدیمی شهر، که به بازار کهنه هم شناخته می شود، ساخته شده است. این بنای اشرافی و دو طبقه مساحتی حدود 1050 متر مربع را شامل می شود و با داشتن 36 حجره، در زمان های قدیم به عنوان مکانی برای داد و ستد استفاده می شده است. حاج محمد صادق لطفعلی خان شخصی محسوب می شود که مالک و صاحب اصلی این ساختمان بوده است که بعد از مدت ها این ساختمان را به شخصی شیرازی به نام حاج باقر می فروشد و بعدها به پسران او به ارث می رسد. حاج احمد و حاج محمود صرافیان دو برادر بودند که پس از اینکه این بنا را به ارث بردند، به کارهای بازرگانی از قبیل داد و ستد مشغول شدند و و محصولاتی مانند بادام، چای، کشمش و … را صادر و به طور عمده خشکبار وارد می کردند. نامگذاری این ساختمان با عنوان «تیمچه صرافیان»، به دلیل نام خانوادگی این دو برادر که از تجار سرشناس آن محل بوده اند انتخاب شده و واژه تیمچه هم در لغت به معنای کاروانسرای کوچک است. این بنای تاریخی در13 مهر ماه سال 1376 با شماره 1932 در بین آثار ملی ایران  ثبت شده و امروزه تحت مالکیت شهرداری و سازمان میراث فرهنگی شهرستان آباده است.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

یکی از اولین بخش هایی که در ابتدا چشم تان را می گیرد، درب ورودی این ساختمان به شمار می رود که در بخش چهارچوب و اطراف آن به ظریف ترین  شکل ممکن منبت کاری های زیبایی صورت گرفته است. سر در این ساختمان به صورت نیم دایره، که با گچ کاری هایی با طرح و نقش گل و بوته و شیر به زیبایی هر چه تمام تر تزئین شده است. روی در این ساختمان دو کوبه وجود دارد که گفته می شود کوبه سمت راست برای استفاده خانم ها و کوبه سمت چپ به استفاده آقایان اختصاص داشته است. وقتی وارد ساختمان می شوید اولین حجره ها در سمت راست و چپ شما متعلق به برادران صرافیان و محل کسب و کارشان بوده و حجره های بالایی آن ها هم به عنوان استراحتگاه شان محسوب می شده است. در بخش مرکزی حیاط حوض بسیار زیبا و بزرگی با ابعاد 3 در 4 متر جای گرفته که یکی از ارکان جدانشدنی در معماری های اصیل و ایرانی است. ساختار حجره ها در بخش سقف شامل چوب های طرح دار و حاشیه دار است و درب های این اتاق ها به صورت کشویی و در جهت بالا و پایین ساخته و تعبیه شده اند. یکی از جذاب ترین بخش های این ساختمان اتاقی محسوب می شود که به نام قرائت خانه مشهور است که طبق گفته ها این اتاق در زمان های قدیم به خواندن و قرائت نشریات و روزنامه های روز اشتغال داشت. در روزگاران قدیم در وسط حیاط این ساختمان ترازوی بزرگی وجود داشته که برای وزن کردن و اندازه گیری کالاهای تجاری استفاده می شده است. هم اکنون طبقه دوم تیمچه صرافیان با اعتباری 75 میلیون تومانی در دست مرمت و باز سازی توسط سازمان میراث فرهنگی استان فارس است. طبق گفته ها قرار است پس از پایان یافتن مرمت و بازسازی این بنا، آن را در اختیار صنعت گران و و هنرمندان این شهرستان قرار دهند تا از آن برای توسعه صنایع دستی آباده استفاده کنند.

شرایط بازدید از تیمچه صرافیان

شرایط بازدید از تیمچه صرافیان

اگر قصد بازدید از این ساختمان زیبا و تاریخی را دارید لازم نیست هیچ هزینه ای پرداخت کنید زیرا بازدید از این مکان کاملا رایگان است. این ساختمان در روزهای جمعه بسته است اما در سایر روزها می توانید در ساعات 9 صبح تا 12 ظهر و همچنین از ساعات 4 تا 7 بعد از ظهر برای بازدید مراجعه کنید. برای گشتن و دیدن تیمچه صرافیان به طور معمول چیزی در حدود 1 تا 2 ساعت زمان کافی است و مستر بلیط به شما پیشنهاد می کند که  فصول خوش آب و هوا به خصوص تعطیلات نوروز را برای سفر انتخاب کنید زیرا بهار یکی از بهترین زمان ها برای سفر و بازدید از این جاذبه گردشگری است.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

آدرس دقیق این جاذبه: استان فارس – شهرستان آباده – بافت قدیم آباده – تیمچه صرافیان.

شما می توانید برای تجربه کردن سفری امن و کم هزینه با خرید بلیط اتوبوس آباده به این شهر تاریخی و زیبا سفر کنید و در کنار دیدنی های آن خاطرات فراموش نشدنی را برای خود و خانواده تان ثبت کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *