تپه باستانی سرتپه کجاست؟ کاوش های باستان شناسانه درایران، همواره با شواهدی مبنی بر قدمت و دیرینگی تمدن و شهرنشینی درکشورمان قرین بودهاست. هنوز دقیقا مشخص نیست که دیرینگی تمدن در پهنه فلات ایران به چند هزاره قبل از میلاد مسیح میرسد. گرچه یافته های جدید، گاه این زمان را به 9 تا 10 هزار سال می رساند.
در ایران تپه های باستانی فراوان یافت شده است که قدمتی چند هزار ساله دارند و به آنها تپه های باستانی اطلاق می شود. این تپه ها بر آمدگی های نسبتا بلند هستند که در دوران کهن و عصر باستانی محل سکونت ساکنان اولیه فلات ایران بوده اند. این تپه ها از لحاظ تاریخی و شناخت گذشتگان اهمیت بسیاری دارند.
اینکه گذشتگانمان چه می خوردند، چه می پوشیدند، چه سرگرمی هایئ داشتند و موارد بسیاری دیگری مانند این می توانند در عین اطلاع از تاریخ، بسیار جذاب و آموزنده باشند، همین نکات سبب اهمیت این تپه های تاریخی شده اند.
یکی از مناطقی که دارای گذشته ای کهن و قدیمی می باشد فیروزکوه در استان تهران است. تپه باستانی سر تپه یا کله منار یکی از همین مناطق باستانی است که در فیروزکوه واقع شده است که در این بخش از مجله مستر بلیط آن را به شما معرفی می کنیم.
معرفی تپه باستانی سرتپه
تپه باستانی سرتپه که با نام منار کله نیز شناخته می شود در 300 متری غرب شهرستان فیروزکوه قرار گرفته است. طبق کاوش های انجام گرفته بر روی این تپه قدمت آن را مربوط به هزاره چهارم تا دوم قبل از میلاد می دانند.
سطح این تپه پوشیده از شن، خاک رس و سنگ می باشد و آثاری همچون سفال قرمز به صورت لبه، دسته، کف و بدنه ظروفی نظیر: خمره ، کاسه و بشقاب را در این محل پیدا کرده اند. تزئینات روی این سفال ها شامل خطوط هندسی، هاشور و زیگزاگ نقش افزوده، نقش کنده و استرلیزه می باشد.
بر اثر کاوش های غیر قانونی بسیاری که در این تپه انجام گرفته است بخش غربی آن دچار تخریب شده است. در طی سال های گذشته گودالی به عمق دو متر در قسمتی از این تپه ایجاد شده که مملو از تکه های کوزه، ظروف سفالی و خمره های سفالی قرمز شکسته شده و به احتمال زیاد بر اثر ضربات کلنگ این اتفاق افتاده است. علاوه بر این ها تکه هائی از استخوان های بدن انسان نیز یافت شده که به احتمالا در این خمره ها جای داشته اند.
شرایط این تپه به صورتی است که تپه اصلی در قسمت شرقی و با ارتفاع 25 متر قرار دارد و در قسمت غربی این تپه، تپه های کوچکتری که اکثر آنها ارتفاعی حداکثر برابر با 10 متر دارند دیده می شود. در هر یک از این تپه ها آثار و بقایای مختلفی از انسان و اشیاء مشاهده شده است.
محوطه باستانی کله منار با شماره ۲۸۳۶ در تاریخ دوازدهم شهریور ماه سال ۸۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
خصوصیات دوران هزاره چهارم قبل از میلاد
هزاره چهارم قبل از میلاد سالهای 3001 تا 4000 قبل از میلاد را در بر گرفته است. برخی از تغییرات اساسی در فرهنگ بشر در این مدت شامل آغاز عصر برنز و اختراع نگارش است که در شروع تاریخ ثبت شده نقش اساسی داشته اند. در این زمان شهرهای سومر و پادشاهی مصر تأسیس شد و به معروف شدند. کشاورزی پیشرفته در سراسر اوراسیا گسترش یافت.
جمعیت جهان پس از وقوع انقلاب نوسنگی و به آرامش رسیدن رشد پیدا کرد. جمعیت جهان تا حد زیادی پایدار شد و تقریباً به 50 میلیون نفر رسید. در این دوره شوش یک مرکز تولید سفال شد، بشقابی که در شوش (مدرن شوش ، ایران) ساخته شده، هم اکنون در موزه دو لوور، پاریس نگهداری می شود.
سفر به فیروزکوه با خرید بلیط قطار فیروزکوه از مستر بلیط تنها با چند کلیلک به راحتی امکان چذر شده است.
راه های دسترسی به تپه باستانی سرتپه
برای رفتن به این مکان باید خود را به 300 متری غرب شهرستان فیروزکوه در استان تهران برسانید. بهتر است برای این کار از خودرو شخصی استفاده کنید تا راحت تر و اطمینان خاطر بیشتر به این مکان بروید.
بازدید از تپه باستانی سرتپه
بازدید از این مکان دارای شرایط خاصی نمی باشد بنابراین در هر زمانی که توانستید، می توانید برای بازدید از این محل بروید.
تپه کله منار در ملک شخصی خانواده علیمحمدی و غفاری واقع شده و برای بازدید از تپه باید از مالکین اجازه گرفته بشه چون این تپه هیچ راه خصوصی نداره و دور تا دورش ملک شخصی با سند تک برگ قرار داره