شهرستان نهاوند یکی از شهرهای تاریخی استان همدان به شمار می آید که این موضوع را می توان، از آثار تاریخی که در آن وجود دارد، فهمید. این شهر در منطقه ای قرار دارد که از آب و هوایی مناسب برای سفر های تابستانی برخوردار است. وجود آثار تاریخی و باستانی فراوان و همچنین آب و هوای مناسب زمینه را برای سفر به این شهر فراهم کرده است. اگر از دوست داران سفر های تاریخی هستید این شهر مقصدی در خور روحیات شما محسوب می شود، وقت را غنیمت شمارید و به این شهر سفر کنید. در این شهر آثار مختلفی پیدا شده است که قدیمی ترین آن ها از دوران سلوکیان است که نشان می دهد این منطقه در دوران سلوکیان نیز دارای ساکنانی بوده است. گفته می شود که این شهر در دوران سلوکیه، لائودیسه خوانده می شد. نام لائودیسه، پس از انقراض سلوکیان و روی کار آمدن اشکانیان، همچنان بر جای مانده و ظاهرا تا اواخر دوره اشکانی، نهاوند به این نام مشهور بود. نهاوند در زمان اشکانیان از شهرهای بزرگ و آباد محسوب می شد. یکی از آثار تاریخی و کهن این سرزمین تپه گیان است، که در این بخش از مجله مستر بلیط به طور کامل آن را به شما معرفی می کنیم.

معرفی تپه گیان

معرفی تپه گیان

تپه گیان در 9 کیلومتری غرب شهر نهاوند و در حاشیۀ شهر کوچکی به همین نام قرار دارد. گیان بزرگترین مرکز بخش قدیمی و تاریخی شهرستان نهاوند به شمار می رود، که در دشت گیان، در 16 کیلومتری جنوب غربی نهاوند در جنوب استان همدان واقع شده است. شهر گیان در دامنۀ کوه های گرین قرار گرفته و کوه های گرین به موازات سفید کوه کشیده شده است و دشت خاوه را از بخش گیان جدا می کنند. تنها گذرگاه رابط دشت خاوه و منطقۀ گیان، تنگۀ گاماسیاب واقع در کوه گرین است. تپه گیان در حاشیۀ شمالی شهر کنونی گیان واقع شده و ضلع جنوبی آن در محاصرۀ منازل مسکونی شهروندان قرار گرفته است. این محوطۀ باستانی را باستان شناسان فرانسوی، کنتنو و گریشمن، در سال های 1931 -1932 میلادی کاوش کردند و نتایج آن را در سال 1935 میلادی به چاپ رساندند. ماحصل این کاوش ها دستیابی به آثاری از دورۀ مس سنگی تا اوایل هزارۀ اول ق.م. بود که نشان می داد ظاهراً تپه گیان از هزارۀ پنجم تا اوایل هزارۀ اول ق.م. به صورت متداول و مداوم مورد استفاده بوده است.

ساختار تپه

این تپه دارای 350 متر طول و 150 متر عرض و ارتفاع آن از سطح زمین های اطراف 19 متر بوده است. البته ارتفاع کنونی آن از سطح زمین های اطراف 17 متر و ارتفاع متوسط تپه از سطح آب های آزاد 1600 متر است.

یافته های تپه گیان

یافته های تپه گیان

قسمت بزرگی از تپه به قبرستان اختصاص دارد و بعضی از قبرهای آن تا عمق 9.5 متری از سطح تپه هم حفر شده بودند. این تپه در اصل یک گورستان بوده است، که از اواسط هزاره‌ی سوم تا اواخر هزاره‌ی دوم قبل از میلاد را شامل می شود. در آن زمان در کمتر جایی، چه در ایران و چه در جهان، گورستانی به این منظمی دیده می شد. قبرستان در اصل وسط تپه و قسمت مرکزی آن قرار دارد و در سطح تپه، هیچ نشانه ای از وجود قبرها مشاهده نمی شود. قبرها از نوع ساده چاله ای هستند و در هر قبر یک اسکلت وجود داشت. اسکلت ها به صورت های متفاوتی قرار داده شده اند و قبرها در جهت های مختلفی دیده می شوند. در هر قبر معمولا دو تا سه ظرف سفالی وجود دارد، ولی این تعداد هرگز از پنج عدد بیشتر نمی شوند و به ندرت یک ظرفی  هم دیده می شود. ظرف های سفالی شامل کاسه، بشقاب، فنجان دسته دار  می شود. در بعضی موارد، مرده ها به صورت نشسته و با لباس دفن شده بودند و سر آنها مزین به حلقه ای فلزی بود و گردنبندی به گردن داشتند. البته لازم به ذکر است که باقی مانده تعداد اندکی ساختمان و بنا در این محوطه نیز پیدا شده است.

برای سفر به نهاوند باید از اتوبوس استفاده کنید و با خرید بلیط اتوبوس نهاوند به صورت آنلاین و از مستر بلیط خود را به این منطقه برسانید و سفری خاطره انگیز را تجربه کنید.

راه های دسترسی به تپه

راه های دسترسی به تپه

برای دیدن این اثر باید به شهرستان نهاوند استان همدان بروید. همانطور که قبلا گفتیم این تپه در نزدیکی شهر گیان که در فاصله 15 کیلومتری از نهاوند واقع شده است، قرار دارد. پس اگر می خواهید این محوطه را از نزدیک مشاهده کنید باید به این منطقه سفر کنید، که این کار، هم از طریق خودرو شخصی و هم وسایل حمل و نقل عمومی امکان پذیر است. از آنجایی که تپه در داخل شهر قرار دارد برای رفتن به نزدیکی آن می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی موجود بهره مند شوید.

بازدید از تپه گیان

برای بازدید از این محوطه نیاز دارید که هزینه ای را به عنوان ورودی بپردازید و سپس وارد شوید. زمانی که برای دیدار از تمام قسمت ها باید صرف کنید حدوداً دو تا سه ساعت می شود. پوشیدن کفش و لباس مناسب از مهمترین مسائلی است که باید قبل از رفتن به آن توجه کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *