آتشکده ها یکی از مراکز مذهبی در ایران هستند که در گذشته، زمانی که مذهب مردم این سرزمین زرتشت بود، از اهمیت ویژه ای برخوردار بودند. مردم برای زیات و عبادت به این مکان ها مراجعه می کردند، به همین دلیل در شهر های مختلفی می توانید شاهد این بنا ها باشید. امروزه این اماکن، که از گذشته های بسیار دور به جای مانده اند، به آثار تاریخی و مهمی تبدیل شده اند و مردم قسمتی از گردش خود را به دیدن آنها می گذرانند.
شهر طارم هم که از شهرهای قدمی و تاریخی ایران است و قدمت آن به دوران قبل از اسلام می رسد تا جایی که می توان گفت این منطقه جزء مناطق اولیه سکونت بشر است. قدمت این شهر را می توان از آتشکده هایی که در آن باقی مانده است، متوجه شد.
مجله مستر بلیط در هر مطلب از خود به سراغ یکی از آثار تاریخی ایران، که در شهرهای مختلف قرار دارند، می رود. در این بخش نیز یکی از آتشکده های موجود در شهرستان طارم، یعنی آتشکده تشویر را برای ارائه انتخاب کرده ایم، پس تا آخر ما را همراهی کنید.
معرفی آتشکده تشویر
این آتشکده در شهرستان طارم استان زنجان و در نزدیکی روستای تشویر قرار دارد و زمان ساخت آن مربوط به دوران ساسانیان است. زرتشتیان علاوه بر سه آتشکده اصلی که داشتند از در قسمت های مختلفی آتشکده های کوچکی نیز بنا می نهادند، و در آن ها به عبادت مشغول می شدند. یکی از افکار اشتباهی که در مورد زرتشتیان وجود دارد، پرستش آتش است.
در صورتی که این چنین نیست و آنها یکتا پرست بودند و تنها آتش برایشان مقدس و مورد احترام بوده است. همین موضوع باعث به وجود آمدن مکان هایی با نام آتشکده شده است. قدمت ای سبب ثبت آن در بین آثار ملی شد که در تاریخ ۱ مهر ۱۳۵۳ با شمارهٔ ثبت ۹۸۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
معماری آتشکده
می توان پس از کاخ ها، آتشکده ها را مهم ترین آثار معماری به جای مانده از دوره ساسانی دانست. این بناها مکانی برای گرامی داشت آتش مقدس و اجرای مراسم مدهبی بوده اند، لذا از نظر مبتنی بر اصول ویژه و خاصی هستند.
هر چند آتشکده های ساسانی نسبت به اهمیت آتش های آن ها درجات متفاوتی داشتند، اما معماری آن ها تا حدودی یکسان و منطبق بر یک پلان واحد بود. فرم معماری آتشکده عبارت است یک بنای چهارضلعی که چهار ضلع آن را چهار درگاه طاق دار تشکیل می دهند و یک گنبد ر روی این فضای چهار ضلعی قرار دارد. گاهی این چهار طاق ها به صوت منفرد هستند، اما برخی از آنها دالان طواف و فضاهای وابسته در اطراف آنها دیده می شود.
آتشکده تشویر نیز مانند دیگر همتایان خود یک چهار طاقی همراه با یک گنبد بر روی آن و از همان معماری همیشگی پیروی کرده است، و در ساخت آن از سنگ و ملات گچ و آهک استفاده کرده اند.
راه های دسترسی به آتشکده تشویر
همانطور که اشاره شد این بنا در روستای تشویر قرار دارد که از مرکز شهرستان طارم 40 کیلومتر فاصله دارد. برای سفر به این منطقه می توانید از خودرو شخصی استفاده کنید و در غیز این صورت وسایل حمل و نقل عمومی نیز در اختیار شما قرار دارند.
شرایط بازدید
بازدید از بنا را می توانید به صورت رایگان و بدون پرداخت هیچ هزینه ای انجام دهید، که این خود که این خود نکته ای مهم و مثبت برای دیدار از آن به شمار می رود. در ضمن به علت قرار گری آن در نزدیکی روستا تماشای روستای تشویر نیز می تواند جالب و خوشایند باشد.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید