آیا تاکنون از قلعه طبس مسینا بازدید کرده اید؟ انواع مختلفی از قلعه ها در گذشته وجود داشتند که هر قلعه برای کاربری خاصی ساخته می شد. برخی از قلعه ها را به دور شهر می ساختند تا از شهر در برابر دشمنان حفاظت کنند. برخی دیگر از قلعه ها به صورتی بنا می شدند که به توان در آن ها زندگی کرد، این نوع قلعه اصولا متعلق به افراد متملک و یا پادشاهان و حکام بودند.
بر اساس گفتههای مورخ مشهور، چارلز کولسون، اجتماع ثروت و منابعی مانند غذا، نیاز به ساختمانهای دفاعی را ایجاد نمود. اولین استحکامات در هلال حاصلخیز، دره رود سند، مصر و چین شکل گرفتند، که شهرکها به وسیله دیوارهای بلند محافظت شدند.
مردم اروپای شمالی در توسعه ساختمانهای دفاعی از شرقیان کندتر بودند و تا عصر برنز که استحکامات تپهای توسعه یافتند، و شروع به گسترش در اروپا کردند، این شرایط ادامه یافت. در سدههای میانه قلعهها تحت تأثیر اشکال قدیمی معماری قرار گرفتند.
مهمتر از آن زمانی که قلعهها جنبه نظامی داشتند، آنها در دیوارهای خود دارای ساختار مسکونی قابل تشخیصی بودند که استفاده چند-جنبهای این ساختمانها را نشان میداد. در این قسمت از مجله مستر بلیط، به سراغ قلعه ای تاریخی در ایران به نام قلعه طبس مسینا رفته ایم تا اطلاعاتی کامل و جامع در مورد آن را در اختیار شما قرار دهیم.
معرفی قلعه طبس مسینا
این قلعه که قدمت آن به دوران پیش از اسلام در ایران بر می گردد در شهر طبس مسینا در شهرستان درمیان قرار گرفته است. اين قلعه در فاصل 30 كيلومتري شرق مؤمن آباد و 60 كيلومتري شمال درح و در محدودi شهرستان درميان واقع است. دو دلیل وجود دارد که فرضیه این که این قلعه به زمان پیش از اسلام می رسد را تقویت می کند.
دلیل اول وجود تپه های باستانی متعلق به دوران اشکانی در اطراف این قلعه است. دلیل دیگر نیز نوع پلان آن که به صورت دایراه ای است، زیرا این نوع پلان در دوران پیش از اسلام در ایران مرسوم بوده است. این قلعه با اینکه ساختش به دوران قبل از اسلام باز می گردد ولی در این پس از اسلام نیز مورد بهره برداری بوده است.
شهر طبس مسينا، كه آن را در منابع طبس عناب نيز معرفي كرده اند، از توابع شهرستان درميان و در فاصلة 20 كيلومتري شرق مركز اين شهرستان قراردارد. قلعة اين شهر از جاذبه هاي گردشگري منطقه محسوب مي شود. این قلعه نیز یکی از قلعه هائی است که در زمان تسلط اسماعیلیان در این خطه در دست آنها قرار داشت.
ساختار قلعه طبس
همانطور که در بالا اشاره شد این قلعه دارای پلانی دایره ای شکل است که از اصول قلعه سازی در زمان پیش از اسلام بوده است. دور تا دور این قلعه را خندقی فرا گرفته بود که برای جلوگیری از ورود دشمنان احتمالی بوده است.
در قسمت ورودی قلعه برجی به برزگ قرار دارد که امروز دارای 11 متر ارتفاع است و قطری برابر با 15 متر دارد. این قلعه دارای برج های متعددی در سر تا سر آن بوده است که امروزه تنها 15 عدد از آنها باقی مانده اند. برای ساخت آن از مصالحی همچون و خشت و گل استفاده شده است.
مسجد قلعه طبس مسینا
یک مسجد تاریخی در این قلعه قرار دارد که مسلما به دوران پس از اسلام که از آن استفاده می شده است. این مسجد از نوع مساجد ستوندار با چهار ستون است که از لحاظ نقشه بسیار دقیق در جای خود قرار گرفتهاند.
در دو طرف سر در ورودی مسجد دو طاق نما وجود دارد که برای استراحت و نشستن افراد دارای سکوهایی به ارتفاع حدود 50 سانتیمتر تعبیه شده است و این دو طاق نما نیز دارای طاق جناقی هستند.
پس از گذر از سر در ورودی به شبستان مسجد می رسیم که دارای فضایی با چهار ستون قطور 5/1 در 5/1 متر و ارتفاع حدود 8/1 متر است و حد فاصل ستونها به وسیله تویزه و سپس گنبدهای چهار ترک پوشانیده شده است همچنین در این فضا نه گنبد قرار دارد. برای تزئینات محراب این مسجد از مقرنس گچی که با حاشیه تزئینی مارپیچی استفاده شده است. این اثر متعلق به دوران قاجاریه است که به قلعه اضافه شده است.
اگر قصد سفر به طبس را دارید می توانید بلیط هواپیمای طبس را از طریق آنلاین تهیه و به این منطقه سفر کنید. مستر بلیط می تواند انتخابی مناسب برای رزرو و خرید آنلاین بلیط باشد.
راه های دسترسی به قلعه طبس مسینا
برای دیدن این قلعه باید خود را به شهر طبس مسینا در استان خراسان جنوبی برسانید. برای رفتن به این منطقه می توانید از خودرو شخصی و یا وسایل حمل و نقل عمومی همچون اتوبوس و قطار استفاده کنید.
شرایط بازدید
بازدید از این قلعه دارای شرایط خاصی نیست و در هر زمان مایل هستیتد می توانید به دیدار آن بروید. تنها سفارش ما به شما این است که در طول روز و در فصول سرد سال به این منطقه سفر کنید تا گرمای هوا باعث آزار شما نشود.
دیدگاهتان را بنویسید