یکی از شهرهای کهن استان کرمان، سیرجان به شمار می رود که با دارا بودن آثار باستانی باشکوه با معماری جذابی، که از دوره های مختلف تاریخ به یادگار مانده، همچون گنجینه ای ارزشمند در قلب صحرا آرمیده است. شهر سیرجان با برخورداری از جاذبه های تاریخی و طبیعی گوناگون و همچنین انواعی از غذاهای محلی، شیرینی های خوشمزه و سوغاتی های بی نظیر، هر ساله گردشگران زیادی را از سرتاسر کشور به سوی خود می کشد. یکی از محبوب ترین دیدنی های این شهر در میان مسافران، بازار تاریخی سیرجان است. این بنای عظیم که بیشتر با نام بازار دو قلوی سیرجان شناخته می شود، از جمله قدیمی ترین مراکز تجاری این شهر کهن به شمار می آید. بازار سیرجان در دوران آغا محمد خان قاجار احداث شده و بعدها در سال 1322 مورد مرمت قرار گرفته است. بازار دوقلوی سیرجان با برخورداری از سقف های گنبدی زیبا و نور گیرهای شگفت انگیز، چشمان هر بیننده ای را به خود خیره می کند. در اطراف این بازار بزرگ، بناهای شاخصی نیز به چشم می خورند که می توانید از آنها نیز دیدن کنید. از جمله این مکان های مشهور می توان به مدرسه احمدی، مسجد جامع اعظم ملاحسین خان و مسجد کلاه مال ها یا همان مسجد امام جعفر صادق (ع) اشاره نمود.
تاریخچه بازار تاریخی سیرجان
اگر قصد سفر به شهر تاریخی سیرجان را دارید و مایل هستید تا سری نیز به این بازار سنتی عظیم بزنید، پیشنهاد می کنیم که در ادامه این مقاله با مجله مستر بلیط همراه باشید تا به اطلاعات جالب بیشتری در مورد آن دست پیدا کنید. همانطور که قبلا نیز اشاره شد، بازار تاریخی سیرجان اولین بازار این شهر است که قدمت آن به زمان محمد شاه قاجار باز می گردد. البته مرمت بنای آن توسط معمار خوش ذوق سیرجانی، استاد غلام عباس معماریان و در سال 1322 شمسی صورت گرفته است. این بازار به دلیل برخورداری از بهترین موقعیت مکانی و قرار داشتن در مرکز شهر، پس از گذشت 150 سال همچنان رونق خود را حفظ نموده یکی از مهم ترین نقاط اقتصادی و تجاری این شهر محسوب می شود. بیشتر مغازه های بازار تاریخی سیرجان، شامل شیرینی فروشی ها و عطاری های متعدد است. از معروف ترین سوغاتی های بازار نیز، می توان از مسقطی های خوشمزه ای یاد کرد که مخصوص همین شهر بوده و در میان گردشگران بسیار پرطرفدار است.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
بازارهای دو قلوی سیرجان به عنوان یکی از جذاب ترین دیدنی های این شهر، درست در مرکز آن واقع شده است. هنگامی که وارد خیابان امام خمینی می شوید، پس از رد شدن از بازار جدید کوثر، در سمت راست خیابان دو بازار را در کنار هم خواهید دید که در میان مردم به بازارهای کهنه و نو شهرت دارند. به محض قدم گذاشتن در بازار قدیمی، بوی خوش گیاهان دارویی از عطاری ها مشام شما را پر خواهد کرد. تابش نور آفتاب نیز از طریق نورگیرهایی که سقف های گنبدی این بازار تعبیه شده اند، جلوه خاصی به آن بخشیده است. در انتهای بازار تاریخی سیرجان، بازارچه ای وجود دارد که به بازار نو و میدان نخود بریزی می رسد. بیشتر مغازه های این قسمت پارچه فروشی و طلا فروشی هستند. با وجود اینکه طرح و نقشه بازار نو درست مثل بازار کهنه است، در آن خبری از رایحه مسحور کننده عطاری ها نیست و دالان های آن نیز کمی از آن باریک تر است. پس از پشت سر گذاشتن بازار نو، وارد بازارچه ای می شوید که به انتهای بازار کهنه و بازار آقا ابراهیم متصل است. جالب است بدانید که این سه بازار به صورت موازی در کنار یکدیگر احداث شده اند. در بازار آقا ابراهیم انواعی از گلیم های قدیمی و فرش های خوش نقش و نگار به فروش می رسند. این بازار در آخر به کاروانسرای سیرجان منتهی می شود.
اگر در ابتدای بازار به سمت چپ نگاه کنید، راهروی باریکی را مشاهده خواهید کرد که در زمان گذشته محل کسب کلاه مال ها بوده و امروزه از رونق افتاده است. مسجد کلاه مال ها یا همان مسجد امام جعفر صادق نیز در سمت راست این بازار واقع شده است و بیش از یک قرن قدمت دارد. در میانه های بازار، بازارچه ای به چشم می خورد که در طرف راست آن قرار گرفته و در میان مردم شهر، به بازار کچکو به معنای بازار کوچولو معروف است. این بازارچه نقطه اتصال دو بازار کهنه و نو بوده است و همچنین محل کسب و کار بزازها محسوب می شود. بازار دیگری نیز از بازار کهنه انشعاب گرفته است که با نام بازار عباس دارابی و بازار یهودی ها شناخته می شود. این بازار نام های دیگری همچون بازار جودا (جهودها)، بازار ملا هارون یهودی و بازار کاشیگرها نیز دارد. البته به علت تخریب شدن بخش هایی از بازار، اطلاعی از محل دقیق آن و راهروی مربوطه در دسترس نیست. در حال حاضر تنها دو مغازه خرازی و اجناس پلاستیکی در این بازار فعالی دارند و به عنوان راهرویی به سمت پارکینگ و بازار آقا ابراهیم مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که قصد مسافرت به شهرستان سیرجان را دارید و می خواهید از این جاذبه تاریخی و تجاری نیز بازدید به عمل آورید؛ به شما توصیه می کنیم تا با تهیه اینترنتی بلیط اتوبوس سیرجان از سایت مستر بلیط، در زمان و هزینه های خود صرفه جویی نموده و سفری امن و آرام را برای خود رقم بزنید.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
به دلیل آنکه بازار تاریخی سیرجان از بهترین موقعیت مکانی برخوردار و درست در مرکز این شهر قرار گرفته است، می توان برای رسیدن به آن از وسایل حمل و نقل عمومی هم استفاده کرد. البته اگر تمایل داشته باشید تا با خودروی شخصی از این بازار دیدن کنید، این امکان برای شما وجود دارد که وسیله نقلیه خود را در نزدیکی این مکان پارک کنید و به گشت و گذار در بازارهای دو قلوی سیرجان بپردازید. نحوه دسترسی به این بازار تاریخی بسیار راحت است. چرا که آدرس آن بسیار سر راست است و به سادگی و بدون نیاز به کمترین پرس و جو، می توان خود را به آنجا رساند. تنها کافی است با ورود به خیابان امام خمینی و عبور کردن از بازار جدید کوثر، نگاهی به اطراف بیاندازید و بازار تاریخی سیرجان را مشاهده کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید