شیرقلعه شهمیرزاد

شیرقلعه شهمیرزاد

شهمیرزاد شهری در شمال استان سمنان و از توابع  شهرستان مهدی شهر است که از نظر گردشگری و تاریخی اهمیت بسیار زیادی دارد. این شهر آب و هوایی خنک و سرد دارد که باعث می شود مکان مناسبی برای سفر در فصل تابستان باشد. شهمیرزاد که از دوره قاجار به این نام موسوم گردید در گذشته جزء حکومت طبرستان بود که از اواخر عهد هخامنشی در منطقه آمل تا شمال سمنان حکومت می‌کردند. بنا به روایت تاریخ طبرستان ابن اسفندیار و تاریخ قومس عبدالرفیع حقیقت و سایر مدارک تاریخی نام قدیم شهمیرزاد شهمار، سهار، شهار و شامار ذکر گردیده‌است. این منطقه از سال های بسیار دور همیشه ساکنانی دائمی داشته است که همین موضوع باعث شده است که آثار تاریخی متنوعی در این ناحیه دیده شود. از جاذبه های گردشگری این منطقه می توان این موارد را نام برد: قله نیزوا، هفت چشمه، خانه تاریخی امین الرعایا، چشمه و تنگه روزیه، قله اُرُم، منطقه حفاظت شده پرور، جنگل فینسک و شیرقلعه. اگر دوست دارید در مورد آثار تاریخی این شهر به خصوص شیرقلعه شهمیرزاد بیشتر اطلاعات کسب کنید ادامه این مطلب را بخوانید.

معرفی شیرقلعه شهمیرزاد

معرفی شیرقلعه شهمیرزاد

شیرقلعه شهمیرزاد یکی از دیدنی‌های شهمیرزاد شهرستان مهدی شهر است که در زمان اشکانیان ساخته شده و در دوران اسلامی نیز این قلعه به عنوان یکی از پناهگاه‌های مستحکم اسپهبدان طبرستان و همچنین طایفه اسماعیلیان مطرح بوده ‌است. برای آشنایی بیشتر با بنای شیر قلعه و شهر شهمیرزاد در ادامه با مجله مستر بلیط همراه باشید. بنای شیر قلعه در دو کیلومتری شمال غرب شهمیرزاد و بر فراز بلندترین کوه منطقه، با ارتفاع 250 متر از سطح زمین، ساخته شده است. در این منطقه چشمه سارهای متعددی ازجمله «هفت چشمه» و «چشمه سر» جریان دارد و این قلعه تاریخی به «قلعه شیخ چشمه سر» نیز معروف است. شیر قلعه در طول تاریخ پناهگاه نظامیان مختلف بوده و طبق شواهد در دوره اسماعیلیان، یعنی قرن 6 و 7 هجری، از این قلعه به عنوان پناهگاه استفاده می شده است. به روایتی اسماعیلیان تونلی زیرزمینی از قلعه به چشمه ساخته بودند تا بتوانند ضن اینکه از آب چشمه استفاده می کنند و از گزند دشمنان نیز در امان بمانند. بسیاری از محققان و تاریخ شناسان دلیل ساخت این قلعه را حفاظت از راه انشعابی از بزرگراه ابریشم، می دانند. این اثر در تاریخ ۵ آذر ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۴۲۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

معماری شیرقلعه شهمیرزاد

معماری شیرقلعه شهمیرزاد

شیرقلعه شهمیرزاد دارای نقشه و طرح هندسی منظمی نیست زیرا در پستی و بلندی های کوه با هدف دژ نظامی ساخته شده است. شیر قلعه دارای هفت برج دفاعی و تقویتی است و این برج ها دارای ابعاد منظمی نیستند و همچنین ارتفاع آنها به دلیل ناهمواری سطح کوه یکسان نیست. برای ساخت آن از سنگ های همان کوه های اطراف به همراه ساروج آهک استفاده کرده اند و این بنا در طول تاریخ بارها مرمت شده است. ظاهرا این قلعه نظامی در گذشته یک دروازه در قسمت جنوبی خود داشته است. از بناهای داخلی شیر قلعه شهمیرزاد اکنون چیزی باقی نمانده است و همگی تخریب شده، ولی دیوارها، برج و باروهای آن نسبتا سالم مانده اند.

اگر می خواهید به مهدی شهر سفر کنید اتوبوس گزینه ای ازران قیمت است که بسیاری آن را برای سفر انتخاب می کنند، هنگام خرید بلیط اتوبوس نیز بهتر است به صورت آنلاین اقدام کنید تا در زمان و هزینه هایتان صرفه جویی کنید.

 مسیر دسترسی به شیرقلعه

مسیر دسترسی به شیرقلعه

همانطور که در بخش های قبل اشاره کردیم این قلعه در شهر شهمیرزاد شهرستان مهدی شهر قرار دارد. بنابراین برای دیدن این قلعه باید به این شهر بروید. شیرقلعه شهمیرزاد در شمال شهر قرار دارد و مسیر دسترسی به آن از عمق کوه های جنگلی بسیار زیبا و سرسبز می گذرد که با پای پیاده حدودا 30 دقیقه طول می­کشد.

بازدید از شیرقلعه شهمیرزاد

دیدار از شیرقلعه شهمیرزاد رایگان است و نیازی نیست برای تماشای آن هزینه ای پرداخت شود. از آنجایی که این اثر تاریخی در ارتفاعات قرار دارد باید برای دیدن آن از کوه بالا بروید ولی این کار ارزشش را دارد زیرا تماشای شهر شهمیرزاد از بالای کوه هیجان و لذت مربوط به خودش را دارد.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید