امروزه انواع مختلفی از گردشگری وجود دارد و یکی از آنها طبیعت گردی به شمار می آید که هر ساله بر محبوبیت آن نیز افزوده می شود. در این نوع از سفر، افراد به قصد دیدار از جاذبه های طبیعی پای در راه می گذارند. از میان جاذبه های طبیعی متنوع که افراد برای دیدار از آنها راهی می شوند، مناطق حفاظت شده یکی از شناخته شده ترین ها هستند. استراتژی اصلی مناطق حفاظت شده، حفظ ارزش های طبیعی و کاهش تلفات تنوع زیستی است که با افزایش نیازهای غذایی جهانی، به طور فزاینده ای استفاده از زمین برای حفاظت از مناظر و گونه ها، مشکل می شود. آنچه امروزه از پیکار انسان با طبیعت به جای مانده، همچون کاهش تنوع زیستی، آلودگی محیط زیست، دخالت های انسانی در محیط طبیعت و بهره برداری مداوم از منابع محیط زیست که به تدریج توان جذب و ترمیم زیست سپهر را اشباع کرده است، ریشه در استفاده نادرست انسان از سرزمین و مدیریت غلط یا غیر منطقی انسان از سرزمین دارد. به همین دلیل برخی مناطق را در لیست، مناطق حفاظت شده قرار می دهند که یکی از آنها منطقه حفاظت شده شیمبار در استان خوزستان و شهرستان اندیکا به شمار می رود.

معرفی منطقه حفاظت شده شیمبار

معرفی منطقه حفاظت شده شیمبار

اندیکا یکی از شهرستان های استان خوزستان به شمار می رود که از طبیعتی بی مانند برخوردار است. این شهرستان از سمت شمال و شمال شرق به استان چهارمحال و بختیاری، از سمت شرق به شهرستان ایذه، از جانب جنوب به شهرستان مسجد سلیمان و از طرف غرب به شهرستان لالی و از شمال غرب به شهرستان دزفول محدود می شود. این شهرستان در میان رشته کوه های زاگرس قرار دارد که در آن دشت های میان کوهی زیادی دیده می شوند. یکی از این دشت ها شیمبار به شمار می رود که امروزه به عنوان منطقه حفاظت شده شناخته می شود. شیمبار دره ای تنگ با حصارهای کوهستانی مرتفع در 35 میلی شمال شرقی میادین نفتی شهر مسجد سلیمان در استان خوزستان قرار دارد. شیمبار نامی در گویش لری بختیاری به شمار می رود که معادل فارسی آن شیرین بهار است. دره ای معروف در میان قبایل بختیاری که هنگام کوچ به چراگاه های مرتفع در آنجا به استراحت می پردازند و ساکنان دائمی آن بیشترر از طایفه موری هستند. این منطقه از طبیعتی بی نظیر برخوردار است که در نگاه اول چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند و به سختی می تواند چشم از مناظر زیبای آن برداشت. برای اینکه با این منطقه خاص بیشتر آشنا شوید این مطلب از مجله مستر بلیط را تا انتها مطالعه کنید.

ساختار و طبیعت منطقه حفاظت شده

ساختار و طبیعت منطقه حفاظت شده

این منطقه بیش از ۵۰ هزار هکتار مساحت دارد و در آن انواع مختلفی از جاذبه های طبیعی را می توانید بیابید. شیمبار از یک طرف به دامنه‌ کوه دلا محدود می شود و در آن چشمه‌های متعدد، آبشارهای زیبا، شط شیمبار و جنگل ‌های پوشیده از درختان بلوط، بادام، بوته‌های وحشی، انواع قارچ و مرکبات، انگور کوهی، توت، انار و سیب، از جلوه‌های بی‌نظیر طبیعت در این منطقه هستند. از سمت دیگر، کوه‌های سر به فلک کشیده‌ را می توانید در این دشت مشاهده کنید که از گل‌ها و بوته‌های متنوع هستند، بهترین انتخاب برای کوه‌نوردی به شمار می روند.

پوشش گیاهی منطقه

این منطقه از دو بخش کاملا متمایز تشکیل شده است. پوشش گیاهی تالاب شیمبار که ترکیبی از گونه جاز که گونه غالب آن به شمار می رود و از تراکم بالایی برخوردار و گونه های پده، توت، انار و انجیر وحشی تشکیل شده است. پوشش گیاهی کوهستانی منطقه که گونه بلوط ایرانی در آن غالب است و گونه های دیگری مثل بادام کوهی، زالزالک، بنه، خنجوک و مورد معطر در آن دیده می شود.

دریاچه شیمبار

گونه های جانوری

در تالاب شیمبار، به دلیل وجود امنیت فوق العاده انواعی از پستانداران وجود دارند که در میان آنها سنجاب ایرانی، سمور، گرگ، گراز، نمس به وفور دیده می شوند افزون بر آن، گونه هایی همچون خرس قهوه ای، پلنگ، کل و بز، قوچ و میش به تعداد محدود در ارتفاعات منطقه وجود دارند. از پرندگان ساکن در منطقه می توان به کبک، تیهو، زنبور خور و دارکوب اشاره کرد.

دریاچه شیمبار

یکی از جاذبه های طبیعی بسیار زیبای این منطقه دریاچه آن به شمار می رود که با بیش از 10 کیلومتر مربع مساحت در منطقه حفاظت شده شیمبار در امتداد رشته کوه های زاگرس جای دارد. از نظر توپوگرافی محدوده دریاچه به وسیله ارتفاعات محصور شده و ارتفاع دریاچه حدود830 متر از سطح آب های آزاد است. دریاچه حاصل تجمع کلیه آب های سطحی رشته کوه های کینو، للر، تاراز و دامنه های های شمالی و شرقی منار دالا، که جزئی از حوضه آبخیز کارون به شمار می رود، است. منبع تامین آب ای دریاچه عموما ذوب برف ها و منابع آب زیرزمینی است. خروج آب دریاچه از محلی باستانی به نام کانال پل نگین صورت می گیرد و  از طریق دره شلا به دریاچه سد کارون 1 می ریزد.

جاذبه های تاریخی

جاذبه های تاریخی

در این دره علاوه بر اینکه می توانید شاهد جاذبه های طبیعی متنوعی باشید، جاذبه های تاریخی زیادی نیز دیده می شود که از میان آنها می توان به نقش برجسته های تنگ بتا، انواع بردگوری (استودان) و … را نام برد. این آثار تاریخی به دوران بسیار قدیم بر می گردد و این نشان می دهد از در دوره های تاریخی مختلف در این محل افرادی زندگی می کردند.

راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده

برای اینکه به این محل بروید می توانید اقدام به خرید بلیط اتوبوس کنید و به شهرستان اندیکا بروید. پس از رسیدن به آنجا باید راهی جاده اندیکا – بازفت شوید و از ای طریق می توانید به این دشت زیبا دسترسی پیدا کنید. برای اینکه به تمام قسمت های این منطقه بروید باید مقدار زیادی پیاده روی داشته باشید زیرا بسیاری از بخش های آن مسیر ماشین رو ندارد.

بازدید از منطقه حفاظت شده شیمبار

بازدید از منطقه حفاظت شده شیمبار

در این منطقه امکانات رفاهی خاصی وجود ندارد پس نیاز است که وسایل مورد احتیاجتان را با خود ببرید. این نکته را به یاد داشته باشید که پیاده روی طولانی مدت یکی از ملزومات سفر به این ناحیه است پس اگر توانایی پیاده روی ندارید اقدام به این سفر نکنید. یکی از جذابیت های سفر به این محوطه، امکان کمپینگ به شمار می رود. پیشنهاد مستر بلیط به شما این است برای یکبار هم که شده به این منطقه سفری داشته باشید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *