شهرکرد یکی از زیباترین و خوش آب و هوا ترین شهرهای ایران است که بناهای تاریخی و جاذبه های طبیعی، آبشارها، چشمه ها، غارها و … در آن وجود دارد که موجب شده است به یکی از مهم ترین قطب های گردشگری کشور تبدیل شود. ازمعروف ترین جاذبه های دیدنی این شهر می توان به مسجد جامع شهرکرد اشاره نمود که قدمتی دیرینه دارد. اگر می خواهید با مسجد جامع شهرکرد بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه شوید.

تاریخچه

مسجد جامع شهرکرد از مشهور ترین بناهای تاریخی آن به شمار می رود که در بافت قدیمی شهر و کوچه مشرف واقع شده است. قدمت این بنا به سال 1270 باز می گردد و توسط فردی به نام حاج محمد رضا خان ستوده که از خوانین مشهور چالشتر بود ساخته شد. مسجد جامع شهرکرد دارای بنایی کاملا آجری و سبک معماری آن همانند سایر ساختمان های مناطق سردسیر است. معماری بی نظیر، گنبدهای قدیمی، شبستان تابستانی وزمستانی موجب شده است که بنای مسجد در این بافت قدیمی نمای خاصی داشته باشد و نظر گردشگران بسیاری را به خود جلب نماید.

تاریخچه

معماری مسجد

سبک معماری مسجد جامع شهرکرد دارای شباهت فراوانی به مسجد حکیم اصفهان است. در ساخت این بنا از کاشی های رنگارنگ، آجرکاری های بسیار زیبا، گره چینی و منبر منبت کاری شده، درهای چوبی، طاق نماهای زیبا و … استفاده شده است که موجب شده به اثری با شکوه تبدیل گردد. این مسجد به طور کلی دارای مساحتی برابر با 2500 متر است.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

مسجد جامع شهرکرد به عنوان یکی از بزرگ ترین و مهم ترین بناهای تاریخی آن دارای بخش های مختلفی است که معماری و ساختار بی نظیر آن می تواند تحسین برانگیز باشد. از جمله بخش های این مسجد می توان به موارد زیر اشاره نمود.

شبستان های مسجد

مسجد جامع شهرکرد از جمله مسجدهای چهار ایوانی است که دو شبستان تابستانه و زمستانه دارد. شبستان تابستانه در ضلع جنوبی بنا واقع شده است که به حجره ها و رواق ها و همچنین صحن مسجد دسترسی دارد. شبستان زمستانه نیز که در ضلع غربی صحن قرار دارد در عمق یک متری زمین قرار گرفته است.

  • شبستان تابستانه

همانطور که اشاره شد این شبستان در ضلع جنوبی صحن واقع شده است و در قسمت ورودی آن یک درب بزرگ به همراه دو درب کوچک تر وجود دارد که افراد می توانند از آن جهت ورود به شبستان استفاده نمایند. شبستان تابستانه در واقع ایوان جنوبی مسجد محسوب می شود که دارای طاق های جناقی بسیار زیبایی است. گنبد اصلی مسجد نیز که کاشی کاری های فیروزه ای فوق العاده زیبایی دارد در ابتدا ورودی این ایوان قرار گرفته است.

  • شبستان زمستانه

شبستان زمستانه در غرب صحن مسجد واقع شده و دارای چندین ستون است. نسبت به سطح صحن کف شبستان 50 سانتی متر پایین تر ساخته شده، در واقع این سبک به دلیل گرم نگه داشتن محیط شبستان در زمستان اجرا شده است. شبستان زمستانه دارای دو درب ورودی است که از جنس چوبی و فلزی هستند. ارتفاع هر یک از هشت ستون سنگی واقع در شبستان حدود 160 سانتی متر است که سرستون ها و پایه ستون های بسیار زیبایی دارند. نحوه قرار گیری سر ستون ها به صورت چهار گوش است که گنبدهای کوچک و پایه طاق های جناقی بر روی آن ها قرار دارد. در هر یک از گنبدهای کوچک شبستان روزنه ای دایره ای شکل ایجاد شده است که بر روی آن شیشه قرار دارد و نور شبستان را تامین می کند.

صحن مسجد

مسجد جامع شهرکرد دارای صحنی با مساحت 700 متر است که حوض سنگی زیبایی در ضلع شمالی آن قراردارد. البته این حوض در سال 1335 که حاج نجف قلی فضای بیشتری را وقف مسجد نمود و تغییراتی در صحن ایجاد شد افزوده شده است. کاشی کاری های مسجد نیز در همین زمان انجام شده اند.

صحن مسجد

رواق ها

ازدیگر بخش های مسجد می توان به رواق های آن اشاره نمود. این رواق ها در دو طرف حیاط مستطیلی شکل مسجد قرار دارند. دو طرف ایوان های شمالی و جنوبی و همچنین اطراف صحن مسجد به طور کامل رواق هایی ایجاد شده است. در دو طرف ایوان ها رواق ها به صورت دو طبقه و دور تا دور صحن به صورت یک طبقه هستند. طاق های جناقی و نیم گنبد به خوبی سقف رواق های مسجد را پوشش داده اند و یک ورودی با طاق کم عمق گهواره ای در میان هر دو رواق ساخته شده است.

تزئینات و کاشی کاری های گنبد

مسجد جامع سه درب ورودی در قسمت های شمال، شرق و غرب دارد که هر یک از آن ها دارای طاق های جناقی و نیم گنبدی در جلو و عقب خود هستند. ایوان های شمال و جنوب مسجد و جبهه های این بخش زیبا تر از ایوان های شرقی و غربی هستند. جبهه هایی که در غرب و شرق مسجد ساخته شده اند نقش مهتابی جبهه های اصلی را دارند. جبهه جنوبی گنبد، محراب و ایوانی زیبا به همراه دو شبستان زمستانه و تابستانه در دو طرف دارد که سبک معماری منحصر به فرد آن ها نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. ایوان اصلی مسجد در مقایسه با شبستان ها و طاق نماهای مسجد دارای ارتفاع بیشتری است. این ایوان در جلوی گنبد واقع شده و تزئینات آجری که در ساخت آن به کار رفته است بسیار زیبا هستند.

کاشی کاری های مسجد

کاشی کاری ها در مساجد از مهم ترین بخش ساخت و تزئینات آن هستند که می توانند زیبایی بنا را دو چندان نمایند، از جمله انواع کاشی هایی که در تزئین مسجد جامع به کار رفته اند می توان به لاجوردی، هفت رنگ، فیروزه ای و … اشاره نمود که در این میان کاشی های هفت رنگ با نقوش اسلیمی بیشتر مورد استفاده قرار گرفته اند. در داخل برخی از طاق نماها از کاشی های فیروزه ای و لاجوردی استفاده شده که بر روی آن ها آیات قرآن کریم، ادعیه و اشعار متحشم کاشانی حکاکی شده است و بسیار زیبا هستند. مسجد جامع شهرکرد از لحاظ وسعت و سبک معماری از بزرگ ترین مساجد تاریخی استان محسوب می گردد و ویژگی های منحصر به فرد و ارزش تاریخی آن موجب شده است که نام این بنا در سال 1356 به فهرست آثار ملی ایران افزوده شود. بازدید از این جاذبه گردشگری مخصوصا برای افرادی که به بناهای تاریخی علاقمند هستند می تواند بسیار لذت بخش باشد، از این رو به شما پیشنهاد می کنیم که با تهیه بلیط هواپیمای شهر کرد به بازدید از این مسجد زیبا و تاریخی بروید.

شرایط بازدید

شرایط بازدید

بازدید از مسجد جامع شهرکرد به عنوان یکی از مهم ترین جاذبه های تاریخی این شهر در تمامی روزهای سال امکان پذیر و ورود به آن کاملا رایگان است. اگر می خواهید از این مجموعه بازدید نمایید به زمانی حدود 1-2 ساعت نیاز خواهید داشت.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

مسجد جامع شهرکرد در استان چهار محال و بختیاری، شهر کرد، خیابان ملت و کوچه مشرف واقع شده است و گردشگران با استفاده از تاکسی ها و اتوبوس های درون شهری به راحتی می توانند به آن دسترسی داشته باشند. همچنین می توانند با ستفاده از خودروهای اینترنتی مستر بلیط یا آژانس های خصوصی و خودرو شخصی نیز به بازدید از این مسجد زیبا بروند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *