در کشور پهناورمان مناطق حفاظت شده بسیاری وجود دارند که به دلیل داشتن پوشش گیاهی خاص و غنی و همچنین حیوانات مختلف، از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. یکی از این مناطق در استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است. پارک ملی تنگ صیاد که در ۴۹ کیلومتری شهرکرد قرار دارد، زیستگاه گونه های مختلف جانوری از پرندگان تا پستانداران می باشد. از این رو هرگونه شکار و آسیب زدن به جانوران در آن ممنوع می باشد.

درباره پارک ملی تنگ صیاد

این پارک که اکنون به عنوان یکی از مهم ترین قسمت های چهارمحال و بختیاری شمرده می شود، چند سالی است از سوی شورای عالی محیط زیست به رسمیت شناخته شده و لقب منطقه حفاظت شده را به خود گرفته است. با مجله مستر بلیط همراه باشید تا کمی بیشتر با آن آشنا شویم. وجود تعداد زیادی از جانوران مختلف به خصوص حیواناتی مانند پلنگ که در معرض انقراض هستند، اهمیت زیست محیطی این منطقه را دو چندان می کند. اگر به مستند و زندگی جانوران مختلف علاقمند هستید، بدون شک بازدید از این ناحیه برایتان لذت بخش خواهد بود. در نگاه اول شاید تصور کنید که پارک ملی و منطقه حفاظت شده هر دو یک مکان هستند، اما واقعیت چیز دیگری است. وقتی درباره ناحیه منحصر به فرد و حفاظت شده صحبت می کنیم در واقع منظورمان مساحتی حدود ۲۱۶۰۰ هکتار است در صورتی که پارک ملی تنها ۵۴۰۰ هکتار وسعت دارد.

درباره پارک ملی تنگ صیاد

تاریخچه پارک ملی تنگ صیاد

تا قبل از سال ۴۹ این قسمت از چهارمحال و بختیاری مورد هجوم شکارچی ها قرار می گرفت و بسیاری از حیوانات شکار می شدند. اما در سال ۴۹ که اهمیت آن به وضوح مشخص شد، شکار هرگونه موجود زنده در آن ممنوع و سرپیچی از آن دارای جزای قانونی شد. ۳ سال بعد نیز شورای عالی محیط زیست این منطقه را به عنوان ناحیه حفاظت شده اعلام کرد، از آن زمان تا به حال گونه های مختلف گیاهی و جانوری در کمال آرامش در آن زندگی می کنند.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

در ادامه با مستر بلیط همراه باشید تا برخی از قسمت های این پارک را برایتان شرح دهیم و بگوییم چرا حتما باید از آن دیدن کنید. در ابتدا وقتی نام منطقه حفاظت شده به گوشمان می خورد تصویری از یک مرتع با حصارهایی در اطرافش در ذهنمان شکل می گیرد. اما پارک ملی تنگ صیاد در واقع مکانی بسیار بزرگ که با تپه ها، کوه و درختان گوناگون پوشیده شده، است. بسیاری از افراد برای کوه نوردی و یا سایر فعالیت های ورزشی دیگر به این پارک می روند. اگرچه این بلندی ها قابلیت بالا رفتن را ندارند‌؛ مانند صخره های جنوبی که صعب العبور هستند و محل زندگی حیوانات وحشی مانند پلنگ، بز و کل هستند. میان تمامی حیواناتی که در این ناحیه وجود دارند، چهار گونه در معرض انقراض قرار دارند از این رو حفاظت از زیستگاه آن ها دارای اهمیت بسیار زیادی است. در این پارک حیواناتی را خواهید دید که به جرأت می توان گفت در مکان های دیگر، وجود ندارند. آب و هوای پارک یکی دیگر از دلایلی است که شرایط را برای زندگی این تعداد جانور و گیاه فراهم کرده است. تنگ صیاد دارای آب و هوای نیمه مرطوب و معتدل است. شاید این سوال برایتان به وجود بیاید که آب مورد نیاز برای سیراب کردن حیوانات و گیاهان از کجا تامین می شود؟ همانطور که گفتیم، این منطقه دارای آب و هوایی خاص و همین موضوع باعث ایجاد آبراهه های بزرگ و کوچک شده است که نیاز موجودات زنده آن را تامین کنند. علاوه بر این حدود چهل و دو عدد چشمه آب در ناحیه تنگ صیاد وجود دارد که بیشترشان در تمام طول سال، آب دارند. پارک ملی تنگ صیاد اهمیت زیادی برای زیست شناسان و گیاه شناسان دارد، علت آن هم وجود تیپ های گیاهی متنوعی است که مخصوص ایران هستند و در هیچ جای دیگر یافت نمی شوند. برای مثال پوشش گیاهی عمده پارک از جاز، کرک و گون است، اگرچه انواع مختلفی از گیاهان در آن به چشم می خورد و محدود به ۳ مورد گفته شده نیست.

پرندگان

حدود ۲۵۲ گونه گیاهی مختلف در تنگ صیاد وجود دارند، برخی از آن ها عبارتند از انجیر، آلبالوی کوهی، مو وحشی و بادام کوهی. این پارک زیستگاه گونه های جانوری متعددی است که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

  • پرندگان: هفتاد گونه پرنده در این پارک زندگی می کنند که برخی از آن ها مانند عقاب، وحشی و برخی دیگر نیز مانند کبک آرام هستند. حدود ۱۷ درصد از جمعیت پارک را پرندگان تشکیل داده اند.
  • پستانداران: با رفتن به قسمتی که پستانداران پارک مانند روباه، قوچ، گربه وحشی و … زندگی می کنند، کاملا احساس خواهید کرد که در یک مستند راز بقا قدم می زنید. برخی از آن ها به صورت گروهی زندگی می کنند و گاهی همگی شان را در حال گشتن در پارک خواهید دید.
  • خزندگان: میان تمام موجوداتی که تنگ صیاد در دل خود جای داده، خزندگان از محبوبیت کمتری میان مردم برخوردار هستند، با این حال بیست و شش گونه از آن ها زندگی مسالمت آمیزی در کنار سایرین دارند. از جمله خزندگان پارک می توان به آگامای الیویه اشاره کرد.
  • دوزیستان: کم جمعیت ترین حیوانات را دوزیستان تشکیل داده اند، به طوری که تنها وزغ و قورباغه در کنار هم زندگی می کنند.

آدرس و نحوه دسترسی

آدرس و نحوه دسترسی به پارک ملی تنگ صیاد

پارک تنگ صیاد وسعت بسیار کمی از استان چهارمحال و بختیاری را اشغال کرده است اما با این وجود به دلیل موقعیت مناسب و قرارگیری در نزدیک قطب های صنعتی مهم کشور، مانند فولاد مبارکه و ذوب اصفهان، اهمیت بسیار زیادی دارد. این پارک در ۴۹ کیلومتری شهرکرد قرار دارد، برای رفتن به آن می توانید ابتدا با خرید بلیط اتوبوس شهرکرد به این شهر دیدنی بروید و سپس وارد جاده شهرکرد – اصفهان شوید. بعد از آن در جاده باید به سمت فرخ شهر بروید که  نزدیک ترین قسمت به پارک است.

آدرس : استان چهارمحال و بختیاری، شهرکرد، فرخ شهر، کیلومتر ۱۰ محور مواصلاتی شهرکرد به اصفهان، ایستگاه پلیس راه و ایستگاه محیط زیست ورودی شهر شهرکرد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *